Římanka přehled

Alberto Moravia (p)

Román, jehož hrdinkou a vypravěčkou je žena, prostitutka Adriana, která se navzdory absurdní životní situaci rozhodne mít a vychovat dítě, jehož otec je vrah.

Literatura světová Romány
Vydáno: 1966 , Odeon
Originální název: La romana, 1947

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Římanka od Alberta Moravii zanechává silný dojem. Příběh sleduje životní cestu Adriany, dívky, která se stává prostitutkou. Autor mistrně zachycuje její psychologický vývoj a vnitřní konflikty. Čtenáři oceňují realistické zobrazení jejích emocí a rozhodnutí, i když mnozí mají výhrady k její naivitě. Moravia dokáže vylíčit ženskou duši z pohledu muže, což vyvolává rozporuplné pocity. Kniha je považována za literární klenot, který nutí k zamyšlení. Více v komentářích.

Komu by se kniha Římanka mohla líbit?

• Čtenáři hledající psychologické romány
  • Milovníci silných příběhů o ženách
  • Fanoušci klasické literatury
  • Ti, kdo se zajímají o morální dilemata
  • Čtenáři, kteří ocení realistické zobrazení postav

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Římanka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

mnohoknih
31.12.2025

Prostituce byla, je a bude. Nejspíš to není ta hlavní myšlenka tohoto příběhu, ale dost se s tímto motivem pracuje, když se vypravěčka tímto živí. Adriana nám tak skrze muže ukazuje svůj ubohý život. Sama tvrdí, že má povahu pro toto povolání, že jde jen o to přizpůsobit se životu a víc na to nemyslet. Dost odstrašující přístup. Stejně tak je odstrašující, co všechno se děje Adrianě v hlavě. Její myšlenkové pochody mě svou prostoduchostí dostávaly. Nečekejte, že je to kdovíjak milá postava. A matka vedle v pokoji? Tak to je fakt hnusný. Stejně jako ukrást šátek a pak si hned zaběhnout do kostela. Styl vyprávění se mi taky moc nelíbil. Je velmi vyčerpávající takovým tím otravným způsobem. Neustálé rozebírání pohnutek a pocitů člověka znechutí. Zase na druhou stranu je to styl opravdu nezapomenutelný, stejně jako hlavní postava.

všech 75 komentářů

Související novinky - Římanka (0)

Kniha Římanka v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně439x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Alberto Pincherle také napsal(a)

Alberto Moravia (p)
italská, 1907 - 1990