Římanka přehled
Román, jehož hrdinkou a vypravěčkou je žena, prostitutka Adriana, která se navzdory absurdní životní situaci rozhodne mít a vychovat dítě, jehož otec je vrah.
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha Římanka od Alberta Moravii zanechává silný dojem. Příběh sleduje životní cestu Adriany, dívky, která se stává prostitutkou. Autor mistrně zachycuje její psychologický vývoj a vnitřní konflikty. Čtenáři oceňují realistické zobrazení jejích emocí a rozhodnutí, i když mnozí mají výhrady k její naivitě. Moravia dokáže vylíčit ženskou duši z pohledu muže, což vyvolává rozporuplné pocity. Kniha je považována za literární klenot, který nutí k zamyšlení. Více v komentářích.
Komu by se kniha Římanka mohla líbit?
- Čtenáři hledající psychologické romány
- Milovníci silných příběhů o ženách
- Fanoušci klasické literatury
- Ti, kdo se zajímají o morální dilemata
- Čtenáři, kteří ocení realistické zobrazení postav
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Římanka. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 75 komentářůSouvisející novinky - Římanka (0)
Kniha Římanka v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 9x |
| v Přečtených | 973x |
| ve Čtenářské výzvě | 40x |
| v Doporučených | 38x |
| v Mé knihovně | 439x |
| v Chystám se číst | 230x |
| v Chci si koupit | 23x |
| v dalších seznamech | 8x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
sex zfilmováno erotika Řím prostituce italská literatura morálka Itálie psychologické rományAlberto Pincherle také napsal(a)
| 2007 | Horalka |
| 1966 | Římanka |
| 1967 | Nuda |
| 1967 | 5 italských novel |
| 1959 | Pohrdání |

84 %
74 %

Prostituce byla, je a bude. Nejspíš to není ta hlavní myšlenka tohoto příběhu, ale dost se s tímto motivem pracuje, když se vypravěčka tímto živí. Adriana nám tak skrze muže ukazuje svůj ubohý život. Sama tvrdí, že má povahu pro toto povolání, že jde jen o to přizpůsobit se životu a víc na to nemyslet. Dost odstrašující přístup. Stejně tak je odstrašující, co všechno se děje Adrianě v hlavě. Její myšlenkové pochody mě svou prostoduchostí dostávaly. Nečekejte, že je to kdovíjak milá postava. A matka vedle v pokoji? Tak to je fakt hnusný. Stejně jako ukrást šátek a pak si hned zaběhnout do kostela. Styl vyprávění se mi taky moc nelíbil. Je velmi vyčerpávající takovým tím otravným způsobem. Neustálé rozebírání pohnutek a pocitů člověka znechutí. Zase na druhou stranu je to styl opravdu nezapomenutelný, stejně jako hlavní postava.