Ettel Ettel komentáře u knih

☰ menu

Babička Babička Božena Němcová

Taky se přidám :)) Ano, povinnná četba ve škole ( k matuře ). Docela mě překvapilo, jak se mi po dočtení knihy líbil děj. Netušila jsem, že Babička je dílo, které se sice občas v nějakých částech špatně čte, jelikož je to psané ještě starou češtinou, zato jsem i ráda, že sem si jí přečetla. Ze začátku jsem nadávala, že Babičku číst nechci, jak je to otravný atd. Ale beru to zpět :) Po té kapitole, kde se píše o Viktorce, jsem pak četla jenom ráda. Zaujala mě a sem za to i ráda. Zbylých 7 kapitol sem měla přečtených během chvíle.
Mě se také líbila. :)

01.03.2012 4 z 5


Terezín, tři roky v předpeklí Terezín, tři roky v předpeklí Carlo Ross

Začalo to Deníkem Anny Frankové. Od té doby mě chytlo číst knihy tohohle žánru, a musim říct, že tahle kniha opravdu neměla chybu. Dostala jsem ji k Vánocům a během 2 dnů jsem ji měla přečtenou. Nejdřív sem ji vždycky odložila, četla po kouskách, ale poté jsem se dostala k jedný kapitole, že jsem to musela dočíst ihned do konce. Strašně pěkně se to čte, velmi zajímavý příběh o Davidovi, který se dostane do Terezína. Tam potká partu starých pánů, se kterými si bude skvěle rozumnět, ale poté je transportujou na východ a o své nejbližší v táboře přijde. A pak přišel ten moment, kdy se zakoukal do Věry, do které se ihned zamiluje.
V knize je také mnohokrát popsáno, jak to v Terezíně chodí, jací jsou příslušníci SS, jaká byla výchova dětí, píše se zde o transportech na Východ (Osvětim). A tak dále.
Kolikrát po přečtení určitého odstavce, bo pouze jedné věty, sem se zadívala do prázdna a představila si, jaký to právě v ten okamžik asi mohlo být. Člověk ten děj začne prožívat s nimi a to bych řekla, že je správně.
Můžu jenom doporučit :))

01.03.2012 5 z 5


S osudem v zádech S osudem v zádech Meg Rosoff

Rozebrat tuto knihu - to by bylo na dlouho. Takže asi takhle :) V patnácti letech si změnit identitu? Proč ne :) Řekla bych, že v tomto věku měl každý ,,své období\'\' a určitě o tom také popřemýšlel. Ať už jenom otázkami: Co já mám za život? Proč se mi nic nedaří? Najdu si vůbec nějakého partnera? Proč na mě ve škole všichni tak zíraj? A mnoho dalších.
Ano, souhlasim s tím, že aspoň jednu ze zmíněných otázek jsem si v patnácti také položila. Ale pouze položila, neobírala se nad ní a šla dál. A tady nastává ten problém. Většina patnáctiletých to řeší až moc. A tím případem je právě i samotný David. Stále se pořád zaobíral problémy, neustále byl v depresích a všechno si vyčítal. V momentě čtení bych bu nejraději jednu ubalila. Ale pojďme dál. :)
Ve chvíli, kdy se setká se starší dívkou, pomalu dospívá a začíná nad sebou přemýšlet. Ale s tím nastává i další problém. Nechápu, jak kniha může být uvedená ,, Pro děti a mládež\'\'. Tudíž na zadní straně obalu - od deseti let. Kdo knihu už četl, souhlasil by se mnou, aby kniha byla minimálně od 14-ti. Ať už je to kvůli použití mnoha odborných a cizích slov, což pochybuji, že by je desetileté dítě znalo. Ale také z důvodu užití mnoha erotických vět. Proto jsem se nad knihou kolikrát pozastavila a řekla si, jak by tohle mohlo číst malé dítě.
Jinak co se týče celkového obsahu - knihu doporučuji. Já se od knihy nemohla odtrhnout, jelikož se mi dobře četla. Je tam i mnoho psychologických jevů, takže jsem byla i překvapena :)

24.02.2012 3 z 5


Ochránce Ochránce Robert Crais

Nemůžu říct, že lituji toho, že jsem si knihu objednala. Ale také nemůžu říct, že mě až tak nadchla. :) Ze začátku jsem si říkala, že se děj krásně vyvíjí a nadále se mi to bude dobře číst. Ale postupem času jsem se začala v ději ztrácet, ne však na dlouho. Ke konci přece jenom všechno vyšlo najevo a já si to celé hezky srovnala do té správné linie. :)

24.02.2012