EridanFresh EridanFresh komentáře u knih

☰ menu

Pistolník Pistolník Stephen King

Možná je to tím, že jsem Pistolníka četl už podruhé, ale je to jedna z těch knih, co má dle mého názoru skutečně duši. Při její četbě mám pocit, že čtu něco velkolepého, něco co mě přesahuje. A to se mi u fantasy literatury obvykle opravdu neděje. A není to jen tím vesmírem, tajemnem a nevyřčením. Je to ta prazvláštní kombinace, ten neuvěřitelně nepravděpodobný mix postapo, westernu, magie, filozofie a něčeho co mám chuť nazvat noirovou detektivkou. Kdyby byl Pistolník film od Nolana, bude to možná to nejlepší, co kdy udělal. Stephena Kinga mám opravdu rád, četl jsem toho od něj spoustu, ale Pistolník jako jediný (možná spolu s To) působí jako něco víc než jen kniha. Jsem nadšený jako jsem byl před lety a nemůžu se dočkat druhého dílu, který si pamatuju jako ještě lepší.

22.01.2023 5 z 5


Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Tahle kniha byla první věc, co jsem si od Františka Kotlety přečetl. Hodně mě to bavilo, možná protože nejsem zvyklý podobné knihy číst. Hlavní hrdina mi neskutečně sednul, z části určitě protože to je, stejně jako já, vystudovaný antropolog. Mix sexu, násilí, magie, humoru a občasné antropologie mě opravdu bavil a přestože ne všechny povídky byly na stejné úrovni, celkově jsem si knihu dost užil.

17.01.2023 4 z 5


Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu František Kotleta (p)

Já si nemůžu pomoct, oproti prvnímu dílu se to hrozně táhlo. Humor a osobitý styl Františka Kotlety vybojoval dvě hvězdy, ale do druhé poloviny knihy jsem se vyloženě nutil. Styl knihy mi přitom v zásadě vyhovuje, lehká literatura plná sexu, násilí, sprostých slov a humoru je přesně to, na co jsem měl náladu. Bohužel ten sex byl až na výjimky nic moc a to násilí bylo ke zblbnutí repetitivní a nudné. I fajn originální hlavní hrdina se z antropologa změnil na obyčejného béčkového Ramba, což mě hrozně zamrzelo, protože ty antropo narážky mě v prvním díle, coby vystudovaného antropologa, dost bavily. Hlavní problém je ale děj, za mě to bylo na úrovni slabší povídky z prvního dílu. Dám Kotletovi ještě třetí šanci někdy v budoucnu, ale po této knize si dávám pauzu.

17.01.2023 2 z 5


Narrenturm Narrenturm Andrzej Sapkowski

Narrenturm je něco úžasného. Velmi obtížně se mi tato kniha popisuje, protože netuším k čemu jí přirovnat. Nejsem zvyklý číst historickou literaturu, takže pro mě byla kniha ze začátku místy trochu obtížná. Nicméně Sapkowski se s tím popral znamenitě. Kniha je plná latiny, polštiny, citátů, modliteb, dat i názvů měst. Po jejím přečtení budete v podstatě expert na Slezsko. Jenže to není všechno. To ani zdaleka nevystihuje zlomek toho, čím Narrenturm je. První díl husitské trilogie je neuvěřitelně napínavé low-fantasy. Je to zároveň i jedna z nejvtipnějších knih, co jsem kdy četl. Parkrát jsem se smál nahlas, což se mi naposledy stalo tak možná v dětství. Ale ten humor není nucený, nejsou to žádné anekdoty, je to prostě mistrovské psaní. Mám strašně rád literární postupy, které Sapkowski praktikuje a že je jich spousta. Můj velmi oblíbený je například ten, kdy někoho popíše, že vypadá třeba trochu jako skřet a po zbytek knihy o něm nemluví jinak než jako o skřetovi. To jsem si pochopitelně vymyslel, je to ukrutné zjednodušení a asi to zní i docela hloupě, ale vtip je v tom, že Sapkowski to umí použít správně. Umí to napsat tak, že se pousmějete pokaždé, když si jméno postavy přečtete. Budete mít pocit, že je to nějaký insider vtip mezi vámi a spisovatelem. A podobných praktik je tam více, kniha je prostě čtivá a vtipná. Postavy jsou doslova nezapomenutelné a přirostou vám k srdci všechny. Budete se s nimi smát, budete se o ně bát a tak to má být. Hlavní hrdina je kapitola sama pro sebe. Reynevan je prostě sympaťák, ale zároveň mu spousta věcí nejde a rozhodně není bez chyby. Je to člověk jako já a vy a to jej dělá v mých očích o moc lepší postavou než jaký je třeba Geralt z Rivie. U Reynevana nikdy nevíte, jak si v boji poradí, jestli bude mít odvahu, jestli se do někoho zamiluje nebo jestli se urazí či zasměje. Vím, že je tato má "recenze" příšerně jednostranná, zmatená a plná dojmů, ale to je přesně to, jak jsem chtěl aby vyzněla. Chci aby si každý kdo váhá nad přečtením uvědomil, co všechno kniha obsahuje. Co všechno vás s ní čeká. Pro mě je to mistrovské dílo a bude se mi těžko vracet k jednoduchému psaní tolika jiných autorů. Sapkowski si s Husitskou trilogií totiž opravdu vyhrál a za mě překonává Zaklínače.

23.05.2018 5 z 5