Elrus Elrus komentáře u knih

☰ menu

Povídky zednářské lóže Povídky zednářské lóže Rudyard Kipling

Zcela jasně se zde projevuje Kiplingův vypravěčský talent a schopnost vidět a popsat-proklouznout hlouběji. Krom jeho lásky k zednářství je v povídkách velice silně znát bolest, kterou mu přinesla ztráta syna ve válce. Uvědomíme-li si skutečnost, že předtím ztratil i dceru...

První světová válka je zde vůbec popsána jako období, kdy netrpěli jen vojáci, třesoucí se zimou i strachem a mrzačení útočnými plyny, šrapnely a kulkami, ale také jejich blízcí. Matky a otcové, tetičky a strýcové, milenci a milenky...

A nepoučíme se. Zapomínáme. Vytváříme si umělé a dočasné důvody. Neustále opakujeme ty samé chyby a čekáme odlišné výsledky, což mi připomíná Einsteina, který takto definoval šílenství.

Chrastíme zbraněmi a vyhrožujeme při každé příležitosti, jako bychom v tu chvíli rudého vidění zapomněli na ty, kteří křičeli, plakali a krváceli jen kvůli tomu, že si pár pitomců, jemž byla svěřena velká moc, šlapalo navzájem na ego.

27.03.2015 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Když už kritici na Kinga neustále hází špínu, měli by mu za tuto knížku přiznat, že psát umí a procítit svůj příběh taktéž. Kniha zabíhá i k filozofickým otázkám a převším ukazuje, že King je mistr ve tvorbě postav. Jeho postavy jsou skutečně živé. Mají své klady i zápory a dělají dobrá i špatná rozhodnutí a nezachovají se vždy hrdinsky dle toho, co káže morálka, ale naopak podle toho, co udělat musí, aby mohli žít na tomto světě v klidu.

15.07.2014 5 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Člověk má být především sám sebou, jinak nemůže být nikdy šťastný. Nikdo se nesmí nad nikoho povyšovat a nikdo nemá právo ponižovat druhého. Měli bychom býti schopni se postavit za slabšího a za toho, kdo je v právu. Skvěle napsaná kniha, která se čte lehce a rychle, avšak s těžkým srdcem.

15.07.2014 5 z 5


Bratři Karamazovi Bratři Karamazovi Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Velká škoda, že autor nestihl napsat všechny knihy týkající se Karamazovců. Velkolepé dílo, které mě po celou dobu drželo v depresi a po jeho dočtení se deprese jenom zhoršila. Odměnou za to bylo ukázání cesty k otázkám, které je opravdu třeba řešit. Které stojí za to řešit. Ať už bůh je či není... člověk by se měl chovat především tak, aby se mohl sám na sebe podívat do zrcadla. Ano... u některých lidí to bude znamenat strašné činy, ale přesto věřím, že většina z nás ví, co je správné a co správné není a povedeme-li k tomu i svoje děti, pak můžeme boha stvořit nebo oživit.

15.07.2014 5 z 5


Bídníci Bídníci Victor Hugo

Kniha, která zásadně ovlivnila můj pohled na spravedlnost a morálku. Není divu, že napsání knihy trvalo autorovi tolik let, jelikož se musel potýkat s mnoha otázkami a problémy lidství samotného. Překrásný příběh, který chytí a nepustí. Ano i já měl trochu problém s kapitolami, jež měly osvítit historické pozadí, ale nakonec musím uznat, že mi pomohly lépe pochopit náladu doby a následně jsem se díky tomu mohl do příběhu ponořit hlouběji. Kniha nás dokáže především drásat a ukáže nám, že chceme-li činit dobro, musíme se připravit na to, že budeme i trpět. Avšak stojí to za to. Je to příliš krátké a chudé představení tak nádherného díla, ale obávám se, že není v mých silách učinit jej dostatečným.

15.07.2014 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Především vynikající ukázka toho, jak skvělý byl autor pozorovatel lidí. Kniha je napsána čtivě a citlivě, skutečně jsem uvěřil, že nahlížím do deníku sedmnáctiletého člověka, který má na spousty věcí své vlastní názory, ale neví, co má vlastně dělat sám se sebou. Chápu proč puritánská a vyhraněná společnost v USA nadělala kolem této knihy takový humbuk a proč trestala učitele, jež zadali tuto knihu k četbě svým žákům. Takhle si nepředstavovali chování mladého občana své "snové země".

15.07.2014 5 z 5