El@D... El@D... komentáře u knih

☰ menu

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Děj knihy se odehrává na farmě v Anglii, kde zvířata touží po revoluci. Povstanou proti pánovi a vyženou lidi z farmy s tím, že touží po svobodě, rovnosti. Chtějí pracovat sama na sebe, ne být otroky člověka. Prasata se hned na začátku chopí vlády s tím, že někdo pořádek udržovat musí. Prasečí vláda se po čase zvrhne v krutý režim. Zvířata žijí špatně v naději, že budou-li pracovat usilovněji, bude brzy lépe. Vše je ale naopak. Pracují hodně, ale dostávají málo. Jakýkoliv odpor proti režimu, proti vůdci je potlačován.
Autor s největší pravděpodobností kritizoval prostřednictvím bajky komunistický režim v SSSR. Prasata se k vládě dostala tím, že vyvolala revoluci a využila toho, že se zvířatům špatně žilo. Po svržení lidí nastolila vládu lží a zastrašování.
Dílo hodnotím velmi kladně. Vše je popsáno jednoduchou čtivou formou bajky a člověk má prostor k tomu, aby si hledal souvislosti. Autor se nenechal omezovat tehdejší situací za 2.světové války, kdy Anglie spolupracovala se Sovětským svazem proti nacistickému Německu. I přes komplikace s vydáním knihy byla nakonec v roce 1945 vydána. Za to jsem já osobně ráda a určitě se chystám na další Orwellova díla.

31.03.2022 5 z 5


Ukradený spis 139/VII, odd. c. Ukradený spis 139/VII, odd. c. Karel Čapek

Kniha je vlastně sbírkou některých próz od Karla Čapka. Je rozdělena na čtyři části a každá část obsahuje několik kapitol. Tyto kapitoly jsou vyjmuty z Čapkových děl jako jsou např. Bajky a povídky, Věci kolem nás, Povídky z druhé kapsy, Cesta na sever...
Najdeme zde poučení, vysvětlení, jak jednotlivé věci fungují (viz. Jak se co dělá), povídky. Kniha dokáže nejen poučit, ale také pobavit. Člověk si při jejím čtení, díky její čtivosti a nenáročnosti, může nejen oddechnout a odpočinout, ale i popřemýšlet nad jednotlivými věcmi, které dokázal, dle mého názoru, K. Čapek trefně vystihnout.
Při čtení jsem se rozhodně nenudila. Pobavila mě zejména hra se slovy a Čapkův humor v první části knihy. Zaujala mě ta část, ve které se popisovalo, jak vzniká takový film a jak se dělají noviny. Celkově hodnotím kladně, bylo to příjemné čtení.

10.10.2021 4 z 5


Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

15 chlapců, z nichž nejstaršímu je teprve 14 let a nejmladšímu 8, ztroskotá na ostrově, na který je zanesla velká bouře. Chlapci postupně zkoumají ostrov. Jednou objeví jeskyni, ve které se zabydlí. Skupina bydlí v jeskyni, dokud neobjeví jednoho jarního dne ženu. Chlapci zjišťují, že tato žena tady ztroskotala společně s kormidelníkem jejich lodi Evansem a piráty, kteří ho zajali hned po tom, co zabili kapitána. Na ostrově tedy nejsou sami, a musí s těmito nebezpečnými piráty bojovat....

Kniha je čtivá a poutavá. Všechno se v ní dopodrobna popisuje, díky čemuž jsem si dokázala děj dobře vybavit. Příjemné čtení. Proto dávám 5 hvězd.

02.05.2021 4 z 5


Nebezpečí v jízdárně Nebezpečí v jízdárně Nele Neuhaus

Hlavní hrdinkou knížky je třináctiletá Šarlota, která má nejlepší kamarádku Dorku a kamarádku Inku, o které později zjistí, že není úplně pravou kamarádkou. Šarlota si totiž s sebou z dovolené přivezla nového koně, který má dobrý rodokmen a pověst dobrého parkurového koně. A právě to se Ince nelíbí. Závidí Šarlotě koně, jezdecké dovednosti i nejlepší kamarádku. I přes to se ale Inka se Šarlotou baví a chová se k ní docela přátelsky. Inka bohužel není jediná, kdo dívce závidí nového koně, se kterým má opravdu velký úspěch . Šarlota si řekla, že by ráda absolvovala jezdeckou zkoušku, když už se jí tak daří. S tím trenér souhlasí. Vše by bylo v pořádku, nebýt jedné nepříjemné situace. Někdo totiž Šarlotě těsně před zkouškou zničil sedlo. Nejprve nemohla uvěřit tomu, že by to někdo mohl udělat naschvál, ale dopis, který byl po nějaké době anonymně poslán Šarlotě vše vyjasnil. Někdo sedlo schválně poničil a není o tom pochyb.


Hodnocení: knížka se mi dobře četla a byla napínavá. Nebyla příliš smutná, spíše taková detektivka. Bylo to příjemné čtení. Hodnotím 4/6.

28.02.2021 3 z 5


Opravdové vítězství Opravdové vítězství Zuzana Francková

(SPOILER) Hlavní hrdinka, 15-letá Bára, žije společně se svojí babičkou. Má nejlepší kamarádku Gábinu a obě studují střední zemědělskou školu. Obě také milují koně a veškerý volný čas tráví na jízdárně u otce Gábiny, zatímco jejich spolužáci chodí na večírky a baví se. Bára se na vánočním večírku seznámí s chlapcem a po čase zjistí, že chlapec to v životě neměl lehké, zrovna tak jako ona. Možná proto ho dokázala pochopit nejlépe že všech. Bára si dala za cíl začlenit chlapce do kolektivu a dokonce ho přivede na jízdárnu. Postupně se z nich stanou velcí přátelé a všechno by mohlo dobře skončit, kdyby se něco nepokazilo...

Něco k hodnocení: knížka se mi dobře četla. Děj byl napínavý a místy opravdu smutný. Doporučila bych především milovníkům koní. Celkově hodnotím 5/6. Přeji všem příjemné čtení!

20.12.2020 4 z 5


Bajky a pověsti Indonésie Bajky a pověsti Indonésie Zorica Dubovská

(SPOILER) Knížka se dělí na tři části. A to na bajky, na pohádky a na pověsti. Bajek je celkem 23, pohádek 24 a pověstí 14. Mně se líbila bajka o slonovi, který se bál že spadne nebe. Kančil, který spadl do jámy si ze slona totiž chtěl udělat legraci a tak mu řekl, že brzy spadne nebe a proto sedí v jámě. Slon za ním skočil, protože se bál. Kančil toho využil a vyskočil slonovi na záda a následně vyskočil ven z jámy. Pak se vysmál slonovi a utekl. Dále mě zaujala bajka o tygrovi, který si myslel, že je nejmocnější tvor na zemi a že mu není rovných. Jednoho dne ho ale štípl komár do nosu. Tygr bolestí neviděl a tak narazil hlavou do stromu a zahynul. Komár se chvástal tak, že si nevšiml pavoučí sítě...
Z pohádek jsem si vybrala tu o mladíkovi, který se nechtěl ženit. Jeho rodiče si přáli, aby si už našel ženu. Mladík tedy řekl, že si najde ženu z lesa, protože jinou nechce. Druhého dne se vydal do lesa. Zpozoroval tam dívku, která společně se svojí matkou sbírala lesní plody. Obě vypadaly jako tygřice, ale dívka se mu zalíbila natolik, že jí chodil tajně pozorovat každý den. Jednou si řekl, že by mohl nastražit past na matku dívky. Učinil tak. Matka se chytla do pasti a zahynula. Její dcera naříkala a nevěděla, co si má počít. Mladík za ní přišel a uklidnil jí. Následně si jí odvedl do vesnice a byla svatba.
Hodnocení: Knihu hodnotím kladně. Jsou v ní pěkné ilustrace a dobře se mi četla.

11.10.2020 4 z 5


Správné rozhodnutí Správné rozhodnutí Shani Petroff

Stručně o této knize:
Hlavní hrdinkou knihy je dívka jménem Angel, která má zajímavé schopnosti. Tyto schopnosti Angel často dostávají do problémů a trapných situací, protože jsou dost často neovladatelné a dívka moc neví, jak s nimi pracovat. Tyto situace jí pomáhá řešit její nejlepší kamarádka-Gabi a když už dojde na nejhorší, tak i otec Angel.
Máma Angely vždycky říkala, že její táta je sám Ďábel... To ale dívka nevěděla, že tomu tak ve skutečnosti je. Její otec je opravdu Ďábel a veškeré schopnosti má po něm. V knize se také často mluví o Coleovi. Cole je kluk do kterého je Angel zamilovaná. A taky je jedním z důvodů, proč se chce naučit ovládat své schopnosti. Poprosí tedy svého otce o pomoc...

Knihu bych hodnotila spíše kladně. Dobře se mi četla a některé momenty jsou opravdu napínavé. Občas mě ale štvalo chování hlavní hrdinky.

12.06.2020 4 z 5


Kdo zabil Snížka? Kdo zabil Snížka? Petra Soukupová

Zdravím všechny čtenáře!
Při čtení knížky jsem cítila převážně smutek. Ilustrace jsou pěkné a četlo se mi dobře.
Hlavní hrdinkou je zde Martina, která chodí do 4. třídy. Žije se svojí rodinou (rodiče, dvojčata, rodinný pes Ťapka a Martina) v malé vesničce. Martina si moc přeje psa, který by byl jenom a jenom její. To jí ale rodiče nechtějí dovolit..... jednoho dne však pes Ťapka zemře a rodiče nakonec Martině psa dovolí. Ta má velkou radost z bílého štěněte jménem Snížek, která jí však brzy přejde.. Snížek je hluchý, ohrožuje jejich rodinu, utíká a lidé z vesnice ho nemají rádi. Veškerou zodpovědnost za psa přebírá malá Martina. Sice si to přála, ale nyní jí Snížek občas prostě leze na nervy. Všechno se změní když Martina najde Snížka mrtvého u silnice.. Myslí si, že to není náhoda a že ho někdo zabil schválně. Společně se svými kamarády Faňou, Kájou a Viktorem začnou pátrat po vrahovi. To co děti zjistí, je opravdu zajímavé....

31.03.2020 3 z 5


Oliver - Kocour, který zachránil Vánoce Oliver - Kocour, který zachránil Vánoce Sheila Norton

Knížku jsem dostala minulý rok k Vánocům. Líbí se mi její děj, při čtení jsem cítila tu vánoční náladu. Něco málo k ději: Oliver žije se svým majitelem Georgem v jednom hostinci. Žili si pěkně až do jednoho osudného dne.. Jednou začalo v hostinci hořet. Oliver vzbudil George (čímž ho také zachránil), ale pak utekl do lesa. Přes les se dostal do jedné vesničky, kde si ho k sobě vzal chudý pár. Protože ale neměli moc peněz, svěřili kocoura Olivera do rukou rodiny Sarah a Martina. Ti mají dvě děti- Gaby a Rozu. Oliver se sice v rodině má dobře, ale stejně se mu stýská po Georgovi... shledají-li se ještě a jak příběh dopadne, to už si musíte přečíst sami. Přeji příjemné čtení!:)

13.02.2020 4 z 5


Moje kniha biblických příběhů Moje kniha biblických příběhů kolektiv autorů

Až 116 biblických příběhů zapsaných v jednoduché formě, tak aby se dobře četla i menším dětem. V jednu chvíli jsem se ale ztratila ve všech těch jménech (Kain, Abel, Herodes, Abraham, Job, Jozue,...). Jinak má kniha opravdu nádherné ilustrace, které zaujmou každého.
Mě osobně se líbil příběh o Noemově arše a o následné potopě. Příběh je o tom, že Bůh chce seslat na zemi potopu, aby tím zabil všechny zlé lidi. A protože Noe byl dobrý člověk, Bůh mu řekl, ať postaví velkou třípatrovou archu, do které nevnikne voda. Do archy měl Noe vzít svojí osmičlennou rodinu, zvířata (od každého druhu po dvou zvířatech a od některých i po sedmi) a dostatek potravy.
Noe poslechl, a začal společně se svými syny stavět archu. Noe se snažil lidem říci, co Bůh zamýšlí, nikdo mu ale nevěřil. Všichni lidé se jen smáli.
Po nějaké době Bůh řekl Noemovi, aby zavedl svou rodinu a zvířata do archy. Noe tak učinil. Pak Bůh pevně zavřel dveře archy a seslal na zem potopu.
Lidé a zvířata, která se nedostala do archy následně zemřela.
Další příběh, který se mi líbil byl o Velké věži v Babylonu: Nimrod (Noemův pravnuk), se učinil králem a chtěl mít všechny lidi po hromadě, aby jim mohl vládnout. Řekl jim ať postaví město a v něm velkou věž. Lidé tedy začali stavět, to se ale nelíbilo Bohu, proto učinil tak, že lidé náhle přestali mluvit stejnou řečí. Následně se všichni rozmístili po celé zemi (lidé mluvící stejnou řečí, tvořili skupiny).
Knihu bych hodnotila kladně, ale Bible (nebo biblické příběhy) není to, po čem bych sáhla v první řadě, kdybych si chtěla něco přečíst.

17.11.2019 4 z 5


Šťastný Art Šťastný Art Denisa Prošková

Kniha je o psovi jménem Art. Art vypráví o svém psím životě, popisuje jak se dostal ke své majitelce, jak si našel kamarády nebo jak prožil "Psí Vánoce".
Art se narodil v Kamilkovém zámku, kde společně se svými sourozenci vyrůstal, dokud si Arta nevzala rodina Kníračů.
V knížce se dozvíte spoustu informací o psech, jak se o ně starat, čím je krmit a naučíte se rozumět jejich řeči těla.

Hodnocení: Kniha byla zajímavá, byla v ní spousta nádherných ilustrací a dozvěděla jsem se dost nových věcí. Čtení nebylo moc náročné, takže podle mě hezká knížka.

29.09.2019 4 z 5