Příspěvky

To se mi stalo poprvé, abych na konci Kingovy knihy plakal jako děcko. Skvělé.

Kniha o herci, která je vlastně o všem jiném, než o onom herci. Už dlouho mě nic tak nezklamalo, jako tahle knížka. Jak už tady v pár komentářích zaznělo, v knize je spousta odboček, povšechných vyprávění o různých místech, událostech v předválečném filmu atd., nicméně o herci samotném je tam informací tak na jednu stranu časopisu. Jen na prvních čtyřiceti stranách je několikrát v různých obměnách fráze, že se "konečně dostáváme k jádru příběhu" a stejně se k příběhu nikdy nedostaneme. A autor to asi moc dobře věděl, když spoustu času věnuje obhajování těchto odboček a slibování "jádra pudla".
Koho opravdu zajímá život herce Antonína Novotného, ať si na tuto knihu nechá zajít chuť. Nedozví se nic.

Jiřula Zídek nám zraje jako kvalitní sýr a každá další jeho kniha je zábavnější než ta předchozí. Bídníci a Ta naše písnička česká byly fajn, nicméně trpěly jistou fragmentovaností děje a postav, což mě osobně poněkud rozptylovalo. Tohle je v Deliriu nevinnosti prakticky eliminováno, děj je koherentnější, nabušenější a má větší spád. Četl jsem jedním dechem a zodpovědně prohlašuju, že se na další Zídkův počin opravdu těším.

Krásné vzpomínání člověka, který měl nejdéle přeživší videopůjčovnu v Brně, nezvykle psané ve druhé osobě jednotného čísla (jak již napovídá název).
Kniha je sledem historek z jeho života, prokládaných dialogy se zákazníky či distributory v jeho videopůjčovně.
O život tohoto pána jsem se začal zajímat po shlédnutí dokumentu Lesk, bída, pirátův syn a jeho video (http://www.csfd.cz/film/342610-vhsrip-lesk-bida-piratuv-syn-a-jeho-video/ ). Poté jsem si sehnal tuto knihu a přečetl ji jedním dechem.

Velmi zajímavá souhrnná kniha o životě Lídy Baarové. Nicméně dost mě tam iritovaly celostránkové reklamy na hrnce, oblečení atd.
Takový product placement by se do knížek dávat neměl.

Na můj vkus velmi zkratkovitý popis vzestupu a pádu továrny na sny. Každé významné události, filmu, či osobnosti se tu věnuje maximálně pár odstavců, v lepším případě pár stránek. Těch 110 stran je na tuto knihu zoufale málo.

Ta naše písnička česká není pěkná kniha. Nastavuje zrcadlo české národní povaze a s pomocí několika fiktivních postav vypráví příběhy těch skutečných a známých osobností českých dějin. Je to vesměs dost depresivní čtení, ale četl jsem jedním dechem. Jako výrazné negativum vidím fragmentovanost děje a počet postav, takže je velmi těžké si stále být vědom kdy, kde a s kým se právě nacházíme. Nicméně i toto je v poslední kapitole hezky vysvětleno "Jiřulou" Zídkem. Za mě 80% a spokojenost.

Naivně jsem si myslel, že jdu číst životopis Jiřího Adamíry. A ona je to souborná kniha kritik jeho divadelních rolí.