Vendetta v Bransonu

Vendetta v Bransonu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484764/bmid_vendetta-v-bransonu-cCX-484764.png 4 29 19

Valerie a její přátelé mají rádi horory. Ale jen do té doby, než se v jednom sami ocitnou, když ulice jejich maloměsta začne sužovat teror neznámého vraha. Dospívající Valerii z malého městečka v USA se po záhadné smrti její matky Katherine obrátí svět vzhůru nohama. Díky přátelům a škole se opět zapojí do normálního života. Těsně před prvním výročím úmrtí Katherine ale naruší chod jinak poklidného života ve městě další smrt. Jedna Valeriina spolužačka je brutálně zavražděna a ulicemi se začíná šířit strach. Zástupce šerifa Billy Cooper stojí před svým prvním velkým případem. To ještě ale zdaleka neví, že Juliina vražda nebyla ve městě poslední. Souvisí nějakým způsobem další vraždy s Valerií nebo s její matkou? Podaří se mladé dívce odhalit důvod matčiny smrti a přežít?... celý text

Žánr:
Horory , Literatura česká

Vydáno: , Pointa
více info...

tereza4104
tereza4104
08.12.2023 3 z 5

Abych mohla s čistým svědomím porovnat první a druhý díl této prvotiny od autora Luboše Hejdy, musela jsem si téměř po roce znovu přečíst první díl.
Dej se odehrává v městečku Branson, přesně rok po tragické události, při které zemřela matka mladé dívky Valerie. Tentokrát ale Branson ochromí šílený vrah, který se nezastaví před ničím a nikým, a Valerie a její přátelé jsou ve smrtelném nebezpečí. Komu se podaří přežít a kdo je vrah?
Jednoduchá horová zápletka. Krásná mladá dívka se spoustou kamarádů = spoustu potencionálních cílů, na kterých se může autor vyřadit. Dej velmi rychle odsejpá. Zbytečně se nezdržuje nějakými příběhovými odbočkami, které by pusobily rušivě a ubíraly by na napětí. Co mi ale trošku chybělo/vadilo byla malá propracovanost a hloubka jednotlivých postav. Jejich jednání bylo ploché a měla jsem občas problém si zapamatovat co kdo udělal, co řekl atd. Ani do jedné z postav jsem se nedokázala nějak vcítit. Ale myslím, že to ani nebylo záměrem autora, protože kdybyste si nějakou postavu oblibili, vzápětí zemře. Čus. Těšilo mě. Kdo bude další? S nevrazivou kadenci je v příběhu servírována jedna vražda za druhou, až se z toho tají dech a mezitím si zkousite tipnout kdo je vrah. I když jsem knihu četla podruhé, stejně me rozuzlení na konci překvapilo. A myslím, že to je pro každou knihu cest. Umět překvapit.
Kniha za přečtení rozhodně stojí. Jde o velmi povedenou prvotinu mladého autora, nadšence do hororových filmů, navíc v žánru, který mezi českými autory příliš rozšířený není.
Také chválím velmi originální obálku, která oživí každou knihovnu i výlohu knihkupectví. Naopak název knihy je pro mě trochu krkolomný a hůře zapamatovatelný. K ději se mi ani příliš nehodí.
Těším se na pokračování, které začnu číst co nevidět.

sknihouvbatohu
sknihouvbatohu
30.11.2023 4 z 5

Příběh bych řadila do kategorie příjemná a rychle plynoucí vyvražďovačka se vším, co k tomu patří. Nemělo smysl se moc rozčilovat nad tupostí některých postav, protože bylo jasné, že maximálně do pěti kapitol to budou mít za sebou.

Knihu bych přirovnala ke Klaunu v kukuřičném poli. Děj plynul rychle, dialogy byly dostatečně pubertální (na mě místy teda možná o kapku víc ale to bude tím ehm skoro dvacetiletým věkovým rozdílem ), četlo se to snadno a příjemně. Myslím, že v rámci slasher žánru se jedná o povedenou prvotinu velmi milého autora, kterou mohu s klidným srdcem doporučit .


janturecek2001
janturecek2001
20.10.2023 4 z 5

Možná přečtu ještě jednou. Potenciál to má, autor ale ještě není tak vypsaný aby to bylo za 5 hvězd.

jardaplsek66
jardaplsek66
22.09.2023 5 z 5

Mám rád kickstarter projekty a prvotiny Českých autorů. A tenhle je nadprůměrně dobrý. Dávám 100% s ohledem na to, že se jedná o debut.

marina4088
marina4088
21.05.2023 4 z 5

Autor se s ničím nemazal a šel do toho pěkně po hlavě a rychle, nenechal nás se ani zorientovat v příběhu a hned v první kapitole na nás vytáhne brutalitu a strach, který nás bude provázat až do konce knihy. Tak dlouho se mi již nestalo, že bych se doslova bála po prvních pár větách příběhu, hle, Vendettě se to povedlo a to dost obstojně. :D

Celý příběh se četl tak nějak sám - ubíhalo to rychle, kratší kapitoly tomu dodaly na čtivosti, protože člověk prostě nechtěl přestat číst. Stále to pobízelo k tomu, dát si ještě "poslední kapitolu před spaním", načež se člověk přistihl o pár chvil a pár kapitol déle, jak si to samé říká už minimálně po páté. :D

Kniha by se dala přiřadit ke klasikám mezi krváky, i přes to měla něco svého, něco do sebe. Sice na mě byl počet a hlavně rychlost vražd někdy už zbytečně zmatečný a právě moc rychlý a jednodušší, že jsem se nestihla ani zorientovat v tom, kdo zase umírá a už bylo po něm. Taky tu byly určité "chybky", kvůli kterým občas příběh prostě nedával smysl - viz ten fakt, že sériového vraha řeší více reportérka (která se všude objeví strašně rychle a o všem hned ví + jde vše hned do televize). Je toho více, ale není potřeba to tu vypisovat - vzhledem k tomu, že se jedná o autorovu prvotinu a tahle kniha by měla být začátkem trilogie, si opravdu myslím, že autor vykonal super práci a na prvotinu je kniha fakt fajn - těším se na další díly, které by už měli být z vícero pohledů propracovanější, tak uvidíme, co si pro nás autor připravil. :)

3,5/5

FlexiMZ
FlexiMZ
29.01.2023 3 z 5

Parta kamarádů a spolužáků, kteří mají rádi horory až do doby, než se sami v jednom takovém ocitnou. Vrah, který vyburcuje celé městečko Branson ke strachu a hlavy padají jedna za druhou.

Na knihu jsem se moc těšila, ale zároveň jsem se snažila držet očekávání na uzdě, protože vím, jak dokáže zamíchat s kartami. Překvapilo mě, jak rychle jsem se začetla. Autor umí moc dobře pracovat s jazykem i napětím. Dovoluje nám i víc nakouknout do hlavy postav a tím jsou nám i o něco bližší. Také bylo znát, že si autor dal na postavách záležet. Každá měla svůj charakter a byl mezi nimi patrný rozdíl v chování, takže za mě postavy byly zvládnuté moc dobře.

Co se děje týče... tady jsem trochu v rozpacích. Začátek skvělý. Seznámení se vztahy mezi postavami, s městem a budování napínavé atmosféry, kterou autor také moc dobře zvládl. Bohužel, vývoj příběhu za mě občas nelogický a nereálný. Do poloviny to bylo fajn, ale pak se začaly čím dál častěji objevovat scény, nad kterými zůstával rozum stát a nebyly věrohodné, což je škoda. Obecně fajn odpočinková vyvražďovačka, asi bych klidně řekla pro ty, kteří v tomto žánru nemají moc načteno.

Čtení jsem si užila i tak. Sice občas nelogičnost a nereálnost, ale jinak se to četlo vlastně dobře. Zaznamenala jsem, že autor chystá další knihu. Na tu jsem moc zvědavá.

MMacicekk
MMacicekk
08.01.2023 3 z 5

Jelikož jsem vyrostla na Vřískotu a podobných hororech, stejně tak na parodiích Scary Movie, na autorově knize mě nepřekvapilo vůbec nic. Pokud jste na tom stejně jako já, budete číst stokrát viděné, stokrát ohrané scény, které jsou však velmi typické pro tento žánr. Nicméně na debut se jedná o zdařilou knihu, autor nepíše kostrbatě, nemáte u čtení jeho knihy pocit nevypsanosti, i když mezery pro zlepšení tam rozhodně jsou. Kniha je určená spíše pro mladší čtenáře, kteří jsou podobnými horory ještě nepolíbeni.

MajklN.
MajklN.
21.12.2022 4 z 5

Je to klasická vyvražďovačka, kde se vrah prohání po městě se zbraní a může zabít každého, koho uzná za vhodným... nebo to má hlubší motiv? To musíte zjistit sami! Horory tohoto typu miluji a myslím si, že příběh je velmi zajímavě a krvavě napsaný! V jednu chvíli máte pocit, že víte, kdo je vrah, pak čtete dál a podezření je tu tam. Bavilo mě to a musel jsem to přečíst jedním dechem, jak se říká. Autor zvládl konec na jedničku. Těším se na druhý díl.

mikika
mikika
07.09.2022 3 z 5

autor je evidentně fanoušek hororových vyvražďovaček a tohle dílko napsal jako poctu klasice. samy postavy si dělají srandu z pravidel, co dělat, aby vás šílený vrah nezamordoval. škoda, že se jimi neřídily...

Madla81
Madla81
16.08.2022 4 z 5

Sympatická hlavní hrdinka, děj, který rychle odsýpá a nejsou v něm žádné nelogičnosti, parádně děsivá atmosféra (když jsem knížku četla o půlnoci sama doma, byla jsem vážně dost vyjukaná), popis doby, ospalého amerického městečka odpovídal žánrovým klišé a nevybočoval nějakými nelogičnostmi.
Odhalení vražedného spiknutí mě i přes indicie nabídnuté v textu překvapilo. Konec byl takový až filmový, ale pro fanoušky žánru naprosto super :-)
Na debut vážně velmi dobré!

Megynka
Megynka
10.08.2022 3 z 5

Mě se kniha líbila! :) Ano, asi to není úplně něco jiného, ale pro milovníky klišé hororů je to naprosto super jednohubka!
Děj se mi líbil, kapitoly byly akorát dlouhé, knihu jsem dala za jeden den. Vraha jsem tušila, ale člověk si pořád není 100% jistej, až ho ten konec prostě dostane :)
A moc díky Lubošovi (autorovi) za pěknou ukázku toho konce - takže pokud se vám to zdá moc, věřte, že není...
Největší mínus je za mě určitě takový zvláštní chaos, jak je kniha napsaná, to mě rušilo. Ale je to prvotina a příště se to určitě zlepší. :)
Díky za moc pěknou knihu a těším se na další!

tyna_01
tyna_01
03.08.2022 4 z 5

Já hodnotím jako super knížku - je psaná čtivě, délka kapitol úplně ideál. Postavy byly fajn, děj krásně plynul, nutil mne číst dál a dál :) Rozuzlení podle mne bylo super, opravdu jsem to nečekala a neodhadla v průběhu čtení. Jediný závěr pro mne byl už takový přehlcený a přeplácaný - což ale druhému může vyhovovat :)

AngeliS
AngeliS
02.07.2022 4 z 5

Vlastně nebýt toho konce, dala bych knížce plný počet! Ano je tam pár takových klišé, ale za mě tam pěkně pasovala. Čte se to úplně samo. Postavy se mi nepletly vůbec. Děj krásně plyne, nedá se v tom ztratit.
Ten konec mi přišel už fakt moc. Úplně émerickej film hadr. To mě spíše nutilo se smát a kroutit očima.
Vraha by jeden tušil, ale stránky mizí tak rychle, že není čas tím ztrácet čas.
(Po dlouhé době jsem to neodložila ani u jídla a to ze zásady nedělám!) Tak dobrý to je.

lucisa.n
lucisa.n
27.06.2022 4 z 5

Já jsem horory, ať už knižními nebo filmovými, naprosto nepolíbená, takže z tohoto pohledu těžko soudit. Kniha se mi četla dobře, svižně, byla jsem napnutá :) Pachatele a závěrečné rozuzlení jsem vůbec neodhadla, bylo to celkově dost překvapující. Ale přišlo mi to už poněkud preplacané. Moc boje, zbraní a zranění, úplně jsem se v tom ztratila. Stejně tak občas ve jménech všech spolužáků, kdo s kým, často jsem se neorientovala :D Ale jinak super, krvavý horor v knižní podobě asi zvládnu, a to jsem fakt strašpytel :D

katerina5544
katerina5544
23.06.2022 odpad!

Ať se na mě autor nezlobí,ale obtahnout Vriskot i s dialogy to na me bylo uz moc. Proc? Kdyby to byla jen inspirace, ale postavy v knize mely i totozne hlasky jako ty filmove. To bych tedy mohla sepsat taky. Co bude dalsi dil? Kopie Michaela Meyerse? Proste ne. Aspon kdyby byl cerny humor, cokoliv. A konec? To jako vazne? Tato kniha je tak maximalne pro mlade teen ctenáře nepolibene sérií Vřískotu. Za mě velké zklamání,bohužel.

Knihomolka97
Knihomolka97
13.06.2022 4 z 5

Vendetta v Bransonu je pro mě takový knižní Vřískot, super vyvražďovačka. :D Četla se dobře, bavila mě a na konci mě jedno odhalení fakt překvapilo, to jsem teda v žádném případě nečekala...

renulka16
renulka16
22.05.2022 4 z 5

Na úvod bych ráda poděkovala panu Hejdovi za to, že ve mě vložil důvěru a oslovil mě, zda bych neměla zájem o jeho knihu k recenzi. Je to jeho první kniha, kterou napsal během rekonvalescence po operaci nezhoubného nádoru a nemohl se tak věnovat svým zálibám. Klobouk dolů!

A teď k samotné knize. Je to naprostá jednohubka. Za takový tři hodinky máte přečteno. Na můj vkus to byly celkem malinký písmenka nahuštěný na sebe. To je ale můj problém. Vám to vadit nemusí .

Každopádně máte rádi horory jako Vřískot, Halloween nebo Noční můru v Elm Street? A co takhle něco na způsob Scary movie, který si dělá z hororů vlastně srandu? Protože jestli jo, tak tahle kniha bude pro vás ideální. Autor si v knize vlastně dělá srandu z hororových klišé, které jsou ale však myšlené vážně.

V příběhu není žádná zbytečná omáčka a jde tam fakt jen o tu hlavní zápletku, což je fajn. Další stránky by byly akorát zbytečné a byla by to pravděpodobně nuda.

Vraha jsem tušila, ale jen částečně a samotný závěr mě fakt rozsekal. Pokud to budete číst a říkat si, že to není možný (jako jsem si to říkala já), prosím napište Lubošovi a on vás vyvede z omylu. Protože když jsem to pak viděla na vlastní oči, pochopila jsem, proč to tak mohlo být .

Takže pokud si chcete zpříjemnit večer před spaním, tak sáhněte po knize. Věřím, že nebudete litovat .

DJLonely
DJLonely
18.05.2022 2 z 5

Na knize je podle mě strašně poznat, že ji psal učitel na prvním stupni ZŠ bez jakýchkoliv literárních zkušeností. Styl je kostrbatý a četlo se mi to tím pádem trochu těžko. Zároveň je dobře vidět, že je autor fanouškem filmů jako Vřískot (kterým se neinspiruje, ale bohapustě ho vykrádá), Noční můra v Elm Street a nejspíš i Oblečen na zabíjení. Části těchto filmů tam čtenář rozezná bezpečně, pakliže je zná.
Ale abych jen nehanil, jinak mě to samozřejmě celkem bavilo a jako jednohubka to nebylo špatné.
Knihu jsem podpořil na Pointě a proto nejdu pod 40%.

lucakuca
lucakuca
15.05.2022 4 z 5

Zavzpomínala jsem na staré časy a vřískala jsem spolu s hrdinkou!
Už mám DOVŘÍSKÁNO.... Konec mě rozsekal!!!
Tak čtivé jak nekrolog, oddechové jak kudla v zádech a tajemné jak troska v Karpatech! Prostě horor!!!!

Štítky knihy

horory

Autorovy další knížky

2022  71%Vendetta v Bransonu
2023  90%Návrat do Bransonu

Kniha Vendetta v Bransonu je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst8x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x