Copánie Copánie komentáře u knih

☰ menu

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Kniha je velmi dobře napsaná, nemalý obdiv by měl být připisován tedy i překladateli. Je to svižné srozumitelné čtení, žádná dlouhá rozvětvená souvětí. Čtenář se rychle vžije do dění na farmě, zajímá ho, co se se zvířaty bude dít dál. Čeká, kdy zvířata prozřou, vzepřou se. V příběhu se však nedozvíme, zda se tak někdy stane, konec tak nabízí prostor pro zamyšlení.

25.04.2024 5 z 5


Zavolejte sestřičky Zavolejte sestřičky Jennifer Worth

Vřele doporučuji anglický originál + další dvě nepřeložená pokračování. Občas pro mě bylo obtížné se ztotožnit s povahou hlavní postavy, tedy autorky, nicméně mi po přečtení zůstává skvělý literární zážitek a plno pozitvních dojmů.

04.05.2023 5 z 5


Sebevraždy panen Sebevraždy panen Jeffrey Eugenides

Kniha se četla dobře a splnila má očekávání. Doufala jsem však, že si třeba na konci příběhu autor najde alespoň malé okénko na to, aby nastínil původ Ceciliiných sebevražedných myšlenek. Možná by tak čtenáři umožnil sestry Lisbonovy a jejich činy více pochopit.

05.08.2021 4 z 5


Na Chesilské pláži Na Chesilské pláži Ian McEwan

Zaujalo mě, nezklamalo mě. Hlavní ženská postava, Florence, mi však byla nesympatická a Edward mě taky ničím úplně nenadchnul. Mé oblíbené pasáže z knihy jsou ale právě ty o jeho dětství a životě před svatebním dnem. Konec, vzhledem k tomu, jak se dějová linka vyvíjela, mi přišel naprosto adekvátní, přiznávám však, že překvapil.

05.08.2021 3 z 5