cendaj cendaj komentáře u knih

☰ menu

Jižní polokoule naší koule Jižní polokoule naší koule Radek Jaroš

Nádherné fotky ze zajímavých a nádherných destinací, to je tak všechno. Literárně nejslabší kousek. A trochu se obávám, že se získáním druhé koruny mistrovo sebevědomí dosáhlo vrcholu, a z toho se tu vypisuje. V předchozích knihách jsem tohle naštěstí postrádal.
Knihu pro mě zabil už v první kapitole. V úvodním medailonku je napsáno, kolik cen Fair play dostal. Pak pospisuje účast v závodě Crocodile Trophy, kde kritizuje týmového kolegu (parta lidí z Vysočiny), který nechtěl "táhnout" a pak mu netýmově ujel, aby o stránku dál popsal, jak v další etapě přijel k jinému týmovému kolegovi, který ležel rozsekán v bezvědomí na cestě. Byli tam již organizátoři a doktor, takže mistr ani nepřibrzdil, protože věděl, že servis tam byl skvělý....njn, to šlo ještě o vítezství.
No a pak už se jen při každém výstupu opakuje, jak toho měli parťáci plný brejle a nebýt mistra, tak tam snad pomřou. Njn, už je z něj expediční "třešnička na dortu".
To co autor za svou dosavadní kariéru dokázal je obdivuhodné. Ale můj obdiv touhle knihou poněkud oslabil.
PS: kniha je ale nadčasová - hluboká myšlenka u vrtulníkové fotografie na straně 90 je např. pro mně aktuální i v roce 2024.

07.01.2024 2 z 5


Ústup po porážce na východní frontě: Strhující svědectví o útěku a přežití po zhroucení německé armády Ústup po porážce na východní frontě: Strhující svědectví o útěku a přežití po zhroucení německé armády Claus Neuber

Velmi čtivá knížka. Je fascinující, co člověk dokáže a vydrží, když prostě nechce umřít.

01.05.2023 5 z 5


Průzkum bojem: Paměti velitele obrněné průzkumné jednotky wehrmachtu Průzkum bojem: Paměti velitele obrněné průzkumné jednotky wehrmachtu Otto Henning

Zajímavá kniha, která popisuje ty nejdynamičtější fáze bojů na západní frontě od vylodění spojenců po ofenzivu v Ardenách. Zajetí a poválečný útěk z něj je ale nejzajímavější. Souhlasím s komentářem Me163, že mohl autor věnovat alespoň trochu prostoru i nasazení v Africe.

01.05.2023 5 z 5


Vidlákovy kydy o zemědělství Vidlákovy kydy o zemědělství Daniel Sterzik

Je to opravdu čtivé. Hned jak rozmrzne zem, tak zryju pár metrů čtverečních trávníku a zkusím minimálně tu červenou řepu :-)

06.03.2023 5 z 5


Zločiny na vrcholech Zločiny na vrcholech Michael Kodas

Trochu depresivní, když je do jedné knihy vměstnáno jen to špatné. "Naštěstí" se to na ostatních horách děje jen v menší míře a víceméně se to týká hlavně toho Everestu. V příbězích je hodně účastníků, tedy hodně jmen, takže jsem se třeba občas ztrácel v tom kdo je vlastně kdo a nebo do kterého příběhu patří.
Trochu mi vadilo, že si při překládání nedali práci s převodem na ten náš metrický systém. S mílema možná OK, ale ta výška ve stopách mě tam rušila.

12.02.2023 4 z 5


Wolfgang Lüth Wolfgang Lüth Karl Alman

Takový svižnější průlet Lüthovou kariérou. Ale konec tam úplně chybí.
O Lüthovi spíš doporučuji tuhle: https://www.databazeknih.cz/knihy/ponorkove-eso-140006

22.01.2023 3 z 5


Otto Schneider Zachránce Kovelu Otto Schneider Zachránce Kovelu Thomas Posselt

Po grafické stránce je to kniha povedená, jako zatím všechny knihy pana Posselta. Nemohu ale souhlasit s tím, že by pojednávala o životním osudu tohoto vojáka. Jedná se spíše o exkurz do historie několika jednotek zbraní SS a příběh Otty Schneidera se knihou táhne jako hodně tenká nit. To bude ale tím, že pravděpodobně samotné vzpomínky by na samostatnou knihu nevystačily.
Kniha je unikátní spíš fotografiemi, které z větší části nebyly ještě publikovány. Úplně chybí Ottův poválečný osud, ačkoliv zemřel roku 2004. A to je škoda, poválečné osudy bývají velmi často také zajímavé.

14.02.2022 4 z 5


Byl jsem Hitlerův pilot Byl jsem Hitlerův pilot Hans Baur (p)

Překvapivě moc pěkná kniha. Velmi zajímavá byla ta předválečná část, hlavně "průkopnická" doba mezi válkami. Baur byl ve své době mistrem svého řemesla a tím mistrovstvím se dostal tam kam se dostal, v dobrém i špatném. Nebyl politik, takže se nezabývá žádným historickým rozborem doby, jen čtivě popisuje zažitá fakta. I přes osobu autora a popisované období je kniha ale opravdu "oddychová".

26.01.2022 5 z 5


Tiger v bahně - vzpomínky tankového esa Tiger v bahně - vzpomínky tankového esa Otto Carius

Povedená knížka, taková svižná. Žádný školní léta, žádný hitlerjugend, prostě jen to nejdůležitější z vojenské kariéry. A taky jsem tam pochytil pár nových postřehů, se kterými jsem se v jiných podobných knihách nesetkal (názor na Stauffenberga, setkání s Himmlerem...)

11.01.2022 5 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Opět pohodové čtení, ale v porovnání s předchozíma knihama pro mně zatím nejslabší.

03.01.2022 4 z 5


Válečné nálezy Ejpovice 1945 Válečné nálezy Ejpovice 1945 Filip Beax (p)

Další dílko nadšeného hledače a amatérského historika Beaxe. Je to takový sborník jeho dřívějších článků a kapitol z některých předchozích knih o hledání a nalézání nacistických artefaktů, které spojuje místo nálezu a sice Ejpovice. Předchází tomu něco málo informací o historii a současnosti obce Ejpovice. To podstatné se ale stejně dělo na okolních polích a mohlo to být u kterékoliv jiné české vesnice. Autor se pokusil dát dohromady i výpovědi přímých účastníků, kteří se kolem pohybovali v létě roku 1945. Bohužel kniha vznikala v roce 2020 a tak už se podařilo sehnat jen pár pamětníků, kteří byli tenkrát malé děti a tehdejší události je spíše míjely.
V knize jednoznačně postrádám alespoň nějaký pokus o mapu okolí s označením jednotlivých částí táborů a v knize popisovaných míst. Místo je hledačské komunitě víc než známé, takže by tím už žádné know-how prozrazeno nebylo.

29.12.2021 3 z 5


Podmořský lovec Podmořský lovec Hans Göbeler

Velmi naturalistické vyprávění. Je znát, že autor byl řadový námořník, nikoli kapitán, jako to je v jiných knihách.
Naturalismem myslím popisování takových těch běžných strastí jako je mořská nemoc, používání kyblíků, léčení různých nemocí na moři. Poměrně zajímavé bylo také popisování období značných sabotáží, kdy se U-505 téměř půl roku nepodařilo vyplout na žádnou pořádnou bojovou plavbu. O této problematice jsem zatím v jiných knihách o U-bootech nečetl, přitom to musel být v některých obdobích i velmi běžný problém. Výborná kniha.

28.02.2021 5 z 5


Železné rakve - Zážitky kapitána německé ponorky za války v Atlantiku Železné rakve - Zážitky kapitána německé ponorky za války v Atlantiku Herbert A. Werner

Doteď jsem knihy o ponorkách nevyhledával. Válka v Atlantiku mi přišla nezajímavá. Širé vodní pláně a pár kocábek na nich co si hrají na honěnou. Tahle kniha mě ale absolutně nadchla. Je až neskutečné, jaké drama námořníci prožívali, ať již ponorkáři jako lovci tak nebo jejich oběti z řad konvojů. A pak se karta obrátila a z lovce se stala kořist. Ale i samotný výcvik v klidných vodách Baltu byl bojem o život.
Knihu vřele doporučuji, opravdu se čte jedním dechem. Těsně před ní jsem přečetl obě dostupné knihy o Ottovi Kretschmerovi a míním ještě nějaký čas u takto zaměřené literatury setrvat.

10.02.2021 5 z 5