Zločiny na vrcholech

Zločiny na vrcholech https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29353/zlociny-na-vrcholech-29353.jpg 4 14 4

Novinář Michael Kodas se připojil k expedici, která měla vystoupit na Mount Everest v létě 2004. V himalájských horách však se zklamáním zjistil, že bývalý ráj idealistů je doménou zlodějů, prostitutek, podvodníků a vyděračů. Potkával zde lidi, kteří pro rychlý výdělek či možnost vystoupit na vrchol byli schopni čehokoli. Kodas se vrátil znechucen. Avšak na prosbu dcery horolezce, který zde zahynul při výstupu, se do Himalájí vrátil, aby odkryl podsvětí tyjící z naivních horolezců. Na živý obraz krásy hor a nadšení lidí, kteří je milují, padají šokující stíny činů podvodníků bez skrupulí prodávajících drogy i vadné kyslíkové bomby. Kodas rozvíjí takřka detektivním stylem úchvatný a fascinující příběh doplněný skvělými fotografiemi. zdroj - knizni web... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Cestopisy a místopisy

Vydáno: , Baronet
Originální název:

High Crimes: The Fate of Everest in an Age of Greed , 2007


více info...

Přidat komentář

Ada0004
17.11.2023 4 z 5

To bylo hodně těžké čtení ! Člověk se nestačí divit, čeho jsou někteří prevíti schopní! Je to hodně smutné až zdrcující- velice zajímavý náhled do nejčernějších lidských koutů, dobré varování jak být ostražití, s kým se může člověk potkat a hlavně komu může svěřit do rukou svůj život ! Nepochopitelné, jak může někomu tolik let procházet podvodné podnikání s kyslíkem a kolik to muselo stát životů! Kniha je poučná, velice smutná a trochu chaotická v přeskakování mnoha příběhů a veliké množství osob, ale jsem moc ráda, že se mi díky tipu čtenáře z Databáze knih dostala do rukou! Měl by si ji hlavně přečíst každý, kdo se chystá na takové dobrodružství! Poctiví, čestní horolezci si musí zoufat! Musí to být peklo se to takové divočiny hnát a denně se setkávat s takovou hrůzou !

cendaj
12.02.2023 4 z 5

Trochu depresivní, když je do jedné knihy vměstnáno jen to špatné. "Naštěstí" se to na ostatních horách děje jen v menší míře a víceméně se to týká hlavně toho Everestu. V příbězích je hodně účastníků, tedy hodně jmen, takže jsem se třeba občas ztrácel v tom kdo je vlastně kdo a nebo do kterého příběhu patří.
Trochu mi vadilo, že si při překládání nedali práci s převodem na ten náš metrický systém. S mílema možná OK, ale ta výška ve stopách mě tam rušila.


knihomoli
03.11.2020 4 z 5

Kniha čtivou formou pojednává o zlodějnách a bezohlednosti vedoucí až k úmrtí horolezců na Everestu.

valajda
30.12.2013 3 z 5

Zajímavá a smutná fakta, která by ovšem mohla být podána čtivěji. Možná jsem ale zhýčkaný před měsícem čtenou knihou Zrozeni k běhu, kterou jsem zhtl.

Při čtení vyvstává řada otázek, zda-li jsou k Hoře přitahování povahy v knize popisované a nebo jestli ta všechna "zvěrstva" dělá i z obyčejných horolezců velká nadmořská výška, touha po dobytí vrcholu a hlavně peníze...

Štítky knihy

horolezectví Mount Everest (osmitisícovka)

Autorovy knížky

Michael Kodas
americká
2009  77%Zločiny na vrcholech

Kniha Zločiny na vrcholech je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce6x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x