BeeBee84 BeeBee84 komentáře u knih

☰ menu

To je otázka To je otázka Jostein Gaarder

Existuje Bůh, který stvořil lidi? Anebo jsme si my utvořili představu Boha? Za mě nejsilnější otázka a protiotázka v knížce, která je esencí filozofie (a to nejen pro děti).

18.12.2018 5 z 5


Návštěva malé smrti Návštěva malé smrti Kitty Crowther

Způsob, jakým dokázala autorka vyprávět o životě, umírání a smrti, je jedinečný, citlivý, krásný a dojemný. A ty ilustrace... tak dokonalé! Až jednou smrt zaklepe na dveře, nebudu se bát a pozvu ji dál...

18.12.2018 5 z 5


Vačice, která se nesmála Vačice, která se nesmála Frank Tashlin

Krásná a stále aktuální knížka o manipulaci, nátlaku a nebezpečí davového chování. A také o tom, že na ty špatné situace v životě můžeme velmi rychle zapomenout a později nám mohou připadat jako pouhý zlý sen.

31.07.2018 5 z 5


Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Co nás postavilo na vrchol potravinového žebříčku a dalo nám tak pocit vlády nad světem? Kolektivní víra a schopnost mluvit, přemýšlet a fabulovat i o tom, co jsme nikdy neviděli, nemá to hmotnou podstatu a žije to pouze v našich hlavách (báje, mýty, pověsti, hodnota peněz, víra v genetické inženýrství...). Které názory mi v paměti utkvěly nejvíc? Že si pšenice ochočila člověka? Že rovnost a svoboda nemohou koexistovat současně? Že další vývoj nezastavíme, jen si můžeme vybrat směr? Že v monoteistických náboženstvích křesťanství a islámu je existence zla (satana, pekla,..) vlastně nesmysl? atd...

14.06.2018 5 z 5


Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Murakami je autor zejména velkých příběhů. Podivná knihovna je sice slabší, ale i ona nabízí to, proč máme Murakamiho rádi - magický realismus, kafkovské motivy,...

14.05.2018 3 z 5


Kdysi Kdysi Morris Gleitzman

"Když dospělí projevují z nějakého výletu přemrštěnou radost, znamená to, že bude trvat věčnost, než budete na místě. Taky to může znamenat, že až tam skutečně dorazíte, zabijí vás."
Moc se mi líbila ta dětská naivita, která byla postupně konfrontována s drsnou realitou života židovského chlapce za 2. světové války. Téma holocaustu je samo o sobě velmi silné, na intenzitě mu přidá, pokud je nahlíženo dětskou perspektivou.

28.04.2018 4 z 5


Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Výjimečná kniha, nutí vás přemýšlet v souvislostech a hledat paralely mezi minulostí a současností. Ta analogie mezi populismem 30. let 20. století a současným populismem je mrazivá. Vypsala jsem si tolik jiných zajímavých autorů a knih, které Erik Tabery cituje, že mám čtecí plán na dalších x let.

25.04.2018 5 z 5