Barbucha2 Barbucha2 komentáře u knih

☰ menu

Sociální psychologie Sociální psychologie Jozef Výrost

všeobecný základ sociální psychologie
+ na konci každé kapitoly srozumitelné shrnutí, důležité pojmy k tématu a doporučená literatura k dalšímu studiu
- kniha jinak psaná zbytečně složitým jazykem

02.12.2022 3 z 5


Když Nietzsche plakal Když Nietzsche plakal Irvin D. Yalom

Nádherné myšlenky.

07.10.2022 5 z 5


Vězněná Vězněná Pavel Renčín

Ač je tomu skoro rok, co jsem knihu četla, stále mi nějak leží v žaludku. Ne, ale asi tím způsobem, jak by si autor přál. Jednalo se o moji první knihu od autora, tak jsem ani nevěděla, co konkrétně čekat a zkrátka zvědavost a chuť přečíst si dobrý thriller/horror, byla silnější.
V závěru jsem se sama před sebou zastyděla, že jsem se vůbec nechala zlákat zmínkami o reálných událostech (bylo mi samozřejmě jasné, že půjde jen o volnou inspiraci), lákavou anotací, ohlasy a celým tím humbukem okolo.
Úvod slibný, mrazivý, atmosférický, realistický. Zjevné držení se skutečných událostí (případ Huberta Pilčíka). Ubírat příběh v tomto duchu a držet se po celou dobu reálné roviny, mohlo jít o velký zážitek (jako třeba filmový Občan X), ale o to tady zjevně nešlo, velká škoda.
Střed je prostě béčkový horror, který se však v jiném podání také nechá napsat velmi dobře (např. Chris Carter, v což jsem i trochu doufala). Tady jsem si jen u jednotlivých dějových klišé (a když píšu klišé, tak skutečně to nejtrapnější klišé) a snahy za každou cenu šokovat otráveně opakovala: "No to snad ne!". Cca od poloviny veškerý dojem z knihy letěl definitivně střemhlav dolů a víc a víc jsem přemýšlela, jestli má cenu pokračovat v četbě.
Pokračovala jsem a dozvěděla se, že závěr a tedy celá pointa, vyústí v jakési přepálené fantasmagorické cosi, které snad mělo příběh ve velkém stylu uzavřít a čtenáře ohromit či co (asi aby toho nebylo málo) a který celou knihu definitivně zazdil. Celkový dojem tedy na bodě mrazu.
Jestli je tohle autorovým nejlepším thrillerem, tak vím, komu se vyhnout.
Trochu naštvání, že jsem se nechala oblbnout anotací a celou to masáží okolo. Samoúčelně splácané páté přes deváté, sázka na efekt a nafouknutá bublina. Historické reálie slouží knize pouze k laciné propagaci a vytvoření falešného dojmu, že se jedná o něco víc. Nejedná. Spíše naopak. Přitom (jak už zde několik ledí uvedlo) tady jenom stačilo popsat reálný příběh, který je děsivý už sám o sobě. Autorův styl psaní je jinak poutavý. Tak proč tedy tohle? Kniha se dobře prodávala a o to tady šlo asi především. Člověk se nějak živit musí.
Vybavilo se mi tedy při četbě kde co, jméno Stephena Kinga to nebylo.
Možná nejsem vhodná cílovka (i když horror/thriller si tu a tam přečtu ráda), jinak si nedovedu vysvětlit ty pozitivní ohlasy. Vážně v knize stačí jen popsat násilí v libovolném kontextu, aby byla úspěšná??? Zejména ten kontext je možná téma k diskuzi.
Za mě ztráta času a vyhozené peníze. Bohužel.

30.08.2022 2 z 5


Ty a nikdo jiný Ty a nikdo jiný Rupert Thomson

Určitě se nejedná o klasickou červenou knihovnu nebo lovestorku, jak by si možná někdo podle anotace představil. Jedná se v podstatě o biografii.
Proklamované kontakty se slavnými umělci jsou většinou na povrchnější úrovni, nemají v knize moc velký prostor a v kontextu se samotným příběhem vyzní asi úplně jinak, než jak by člověk dle anotace očekával. Proto kdo si knihu otevře z tohoto důvodu, bude asi zklamán.
Jak už bylo psáno výše, pro mě hlavně cca první třetina, možná i polovina vesměs nezáživná. Celá kniha jsou takové střípky ze vzpomínek vypravěčky, psané neosobní formou (resp. autora, který vypráví z pohledu jedné ze dvojice). Možná právě proto jsem měla problém, se do knihy skutečně ponořit, s čímž většinou problém nemívám. Což se sice (alespoň za mě) cca od půlky zlepšuje a třeba závěr a pak celé vyznění knihy na mě zapůsobilo.. ale stejně jsem se do knihy nedokázala ponořit tak, jak bych ráda.
Celkové dojmy smíšené. Váhám, jestli 3 nebo 4 hvězdy. Nakonec dávám 4, za zaznamenání života dvou skutečných historických osobností a jejich odkazu, který je živý i po 100 letech a ještě dlouho živý bude.

17.07.2020 4 z 5


Špičkou jazyka Špičkou jazyka Sarah Waters

Hodně mi to připomínalo mé vlastní dospívání. Cesta za sebepoznáním a hledáním vlastní hodnoty. Jedna z mých nejoblíbenějších!!! :-)

21.02.2020 5 z 5


Život s vysokou inteligencí Život s vysokou inteligencí Monika Stehlíková

Je úžasné, že se někdo danou tematikou začal v ČR na této úrovni zabývat a dokonce o tom napsal skvělou knihu, která mi dělá čest v knihovně. Popisy některých věcí byly až děsivě přesné. Spousta kladných podnětů i vysvětlení nevysvětlitelného a pochopení nepochopitelného s pozitivním poselstvím do budoucna. :-)
Tato kniha mi dost otevřela oči stejně tak, jako některé další články a rozhovory s paní Stehlíkovou. Díky Vám za to. :-)

z některých ohlasů je zřejmé, jak moc nestravitelná může tato problematika pro někoho být.... ;-)

21.01.2018 5 z 5


Proč platí E=mc2 Proč platí E=mc2 Brian Cox

Právě dočteno. Hezky jednoduše až polopaticky popsáno a vysvětleno na příkladech, navíc s hezkým závěrem. :-) Jinak souhlasím s komentářem nade (resp. pode) mnou, místy zbytečná omáčka, či fráze, které mají sice text činit více lidovým, ale zbytečně rozptylují od toho, co je skutečně podstatné, i když někomu možná právě tento způsob výkladu může být naopak sympatický. Dále bych uvítala kratší odstavce i rozdělení na více kapitol, text by byl mnohem přehlednější a člověk by si tak probírané téma a četbu mohl více užít.
Jinak celkové dojmy super. Doporučuji každému amatérskému zájemci. ;-)

21.01.2018 4 z 5


Tajemný svět strašidel Tajemný svět strašidel Neprakta (p)

Moje milovaná dětská knížka. :-)

08.09.2017 5 z 5