Špičkou jazyka

Špičkou jazyka https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32745/bmid_spickou-jazyka-UmK-32745.jpg 4 304 54

Román od autorky, jež bývá označována za novodobého Charlese Dickense, nás zavádí do viktoriánské Anglie a Londýna. V 80. letech 19. století se mladinká Nancy Astleyová, dcera venkovského obchodníčka s ústřicemi, zamiluje do hvězdy londýnského kabaretu Kitty Butlerové, jež se na svá vystoupení převléká za muže a zpívá mužské písně. Nancy nevynechá jediné představení, až si jí Kitty všimne, a Nan se stane její garderobiérkou. To jsou počátky jejich společného milostného života i společné kabaretní kariéry, ale jejich osudy propletené s mnoha sociálními prostředími, dobovými hnutími a dalšími postavami představují v podání Sarah Watersové, stejně jako v případě její Zlodějky (vyšlo v r. 2008), jízdu na horské dráze s ekvilibristickými výkony.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Tipping the Velvet , 1998


více info...

evineckY
evineckY
28.09.2023 5 z 5

Je to zcela Dickensovské dílo !!!
Příběh je z chudičkého Londýna z konce 18 a začátkem 19 stol.,
velké třídní rozbroje a zakázaná lesbická láska.
Tento román určitě stojí za přečtení.

Bafy
Bafy
24.08.2023 3 z 5

Knihu jsem přečetla na doporučení a bohužel mne moc nezaujala. Autorka má sice vypravěčský talent, ale možná i díky tomu mi kniha přišla místy zdlouhavá. Možná mne to nezaujalo i proto že kabarety a i tato doba jsou mi cizí.....

Kniha je rozdělena na tři části a já měla pocit že každou část psal někdo jiný. První část mi přišla nejutahanější a měla jsem problém se začíst. Druhá část mi přišla oproti první celkem zvrhlá a třetí část se četla asi nejlíp.
Shrnout se to dá pár slovy .... první naivní láska, cesta na vrchol, pád a nalezení sama sebe.....


ivvy45
ivvy45
10.06.2023 5 z 5

Tak todle??? Todle je naprosto úžasná knížka... fakt mě dostala... člověk si myslí, že příběh je prostě jasný.. ale ono ne.. vlastně se to mění a je to boží.. ! :)

PavlineCZka
PavlineCZka
01.03.2023 4 z 5

Tema zajimave a dobre se cetlo, ale mela jsem dojem, ze cim vice jsem se blizila konci, tim nezajimavejsi to bylo. Musim rict, ze autorcina Zlodejka se mi libila daleko vic. Dnesni vulgarismy a vyrazy se mi tam casto tolik nehodily. Nevim no.

Rania
Rania
22.02.2023 5 z 5

Vyborne. Skvělý vypravěčsky talent. Za mne jedna z nejlepších knih i navzdory docela častým peprným scénám. Ano, Nancy mne taky někdy štvala svým přístupem a sobectvím, ale byl to jenom projev nespokojenosti a nedostatku lásky. Za mne 5*.

evickakyticka
evickakyticka
15.02.2023 4 z 5

Asi všichni už četli historický román, kde je běžná láska mezi mužem a ženou. Tady trochu netradičně čteme o lásce mezi ženami a navíc na sklonku 19. století. Najdete zde kabaret, šlapky, hogo fogo dámičky, ale i úplně prosté a obyčejné lidi. Holt láska kvete všude. Čtení mě bavilo, osud hlavní postavy byl všelijaký - někdy jsem jí chtěla nafackovat, jindy mi jí bylo líto. Nakonec všechno dobře dopadlo, já jsem vyčerpala na dlouhou dobu svůj limit červené knihovny a tak se můžu zase posunout ke svým oblíbenějším tématům.

MíšaS.
MíšaS.
29.12.2022 3 z 5

Ze začátku jsem knihu četla s velkou chutí a těšila se, co se z příběhu vyvine, ale bohužel postupem knihy se z Nancy stávala větší a větší kráva, která se pořád cítila ublíženě a vinu za svůj život dávala všem okolo.
Také si myslím, že na přelomu 19. a 20. století se nepoužíval dnešní jazyk a modernismy, ale to může být chyba překladatele, ne autorky.
Nakonec mi po knize zůstává takový prázdný pocit. Nevím, jak jinak to vysvětlit.

anonymní.Ilja
anonymní.Ilja
30.09.2022 4 z 5

Zajímavá kniha vyprávějící o osudech mladé slečny z Anglického pobřeží, která se vydala za svými sny do Londýna. Provedení svěží a čtivé, obsah zajímavý a obsah barvitý a plný zvratů a záplatek, že se čtenář nestíhá nudit. Za mne je obálka a její název trochu zavádějící: slibuje víc vzrušení než kniha nabízí; přestože perverzní čtenář si v ní přijde na své, příběh dokáže obscénnosti v knize se vystihující přejít s až obdivuhodným taktem a vkusem. Obálka sice na první pohled zaujme ale mne například rovnou také odradila; až první stránky, které jsem skusmo přečetl, mi ji prodaly.

Hanys_
Hanys_
18.09.2022 3 z 5

Viktoriánská Anglie a na každém jejím rohu nějaká ta lesba. První dvě třetiny knížky mě bavily celkem dost, ale čím víc se blížil konec, tak mě knížka bavila míň a míň. Konec, kdy hrdinka prozře to u mě zabil úplně.

Andrea81
Andrea81
30.12.2021 4 z 5

Zajímavý a neotřelý nápad vložit děj do Anglie ke konci 19. století. Nezklamalo.

wielka
wielka
23.10.2021 3 z 5

Kniha sa ku mne dostala uplnou nahodou a dost som zvazovala, ci sa zacitam. Nakoniec som zacala a citala a miestami bojovala a cudovala sa a obcas nechapala... Pribeh sam o sebe je zaujimavy, ale Nancy mi casto liezla na nervy. Rovnako ako to, ze vsade, opakujem vsade boli same lesbicky.
Rozpravacsky talent sa autorke neda upriet, ale toto akosi nebolo pre mna.

Finn69
Finn69
29.09.2021 3 z 5

Tak tady Sarah Waters hodně povolila uzdu svým dvěma hlavním tématům, lesbické lásce a viktoriánské pornografii. Napsané je to moc pěkně, i příběh a prostředí jsou zajímavé, v tom si Špičkou jazyka nezadá se Zlodějkou. Nicméně na můj vkus je tam těch lesbiček až příliš a hlavní hrdinka mi často lezla na nervy. Oblíbit si někoho, kdo se prakticky celý život chová jako bezcharakterní čubka, je těžké. A závěr pro změnu trochu zaváněl červenou knihovnou.
Takže nakonec takové lepší tři hvězdy, asi to není úplně pro mě.

marvarid
marvarid
19.08.2021 5 z 5

To je tak výborně napsané! S Nancy jsem prožívala každý okamžik, vyprávění je sugestivní, všechny scény a emoce působí opravdově. Tolikrát mi jí bylo líto, ale zkušenosti nejsou zadarmo. Bylo pěkné sledovat, jak je Nancy proměňuje v rostoucí sebevědomí a sebejistotu. A samozřejmě oceňuji obsáhlé autorčiny znalosti života (nejen homosexuální menšin) ve viktoriánské éře, střídání nejrůznějších společenských prostředí zvyšuje poutavost vyprávění.

petrarka72
petrarka72
04.04.2021 5 z 5

První kniha, kterou jsem si od autorky přečetla - a jsem okouzlena. Probouzení, zrání a ukotvení lesbičky Nancy během šesti let na konci 19. století v Londýně, její cesta od kádě s ústřicemi, přes kabaret, divadlo, ulici, stoku a perverzní domácnost bohaté paničky, po dělnickou společnost a jeviště na demonstraci za ženská práva se čte sama, Sarah Waters má cit pro atmosféru a smysl pro zachycení překotnosti mládí, nejistoty hledání sebe a nalezení (sebe)jistoty. Je to proklatě dobře napsáno, včetně explicitních sexuálních scén, bez kterých by to, myslím si, nešlo.

jfialova
jfialova
26.08.2020 4 z 5

Vůbec jsem netušila do čeho jdu, takže zpočátku jsem si myslela, že jsem sáhla po romantickém románu popisující život mladé dívky z malého města na konci devatenáctého století v Anglii. Dalo se tušit, že to bude trošku o emancipaci, kdy si hlavní hrdinka zvolila nezávislé a v té době jistě kontroverzní povolání v showbyznysu. Pak se to ale celé poněkud zvrtlo a mně nezbývá, než pochválit zajisté velmi originální volbu tématu. Nancy, hlavní hrdinka, není asi úplně vyrovnanou osobností, nicméně o to více lidsky působí její příběh. Ač nejsem fanda červené knihovny, musím říct, že kniha je fakt dobrá.

ondras666
ondras666
04.07.2020 4 z 5

Vcelku zajímavá kniha s originálním námětem v době viktoriánské Anglie a její morálky.
Hlavní hrdinka mě z počátku trochu štvala, ale časem jsem si ji oblíbil a s radostí sledoval její osud.
Oceňuji dobové popisy míst a všeho toho dění.

KuroHaru
KuroHaru
18.04.2020 4 z 5

Kniha mne vtáhla do děje už po přečtení první stránky, nadšená jsem byla jak z lesbického námětu, tak z autorčina vytříbeného stylu a jazyka. Co v mých očích hodnotu knihy sráželo, byly poměrně dost expresivní popisy sexuálních scén. Nevím, možná jsem jen prudérní, ale tak, jak byly, pro mě do knihy nezapadaly, to spíše do nějaké erotické béčkové literatury. Méně je někdy více. Lesby jsou tu důsledkem toho chtě nebo nechtě představeny jako neustále nadržené nymfomanky a perverzačky, které na konci 19.století "číhaly" na každém rohu Londýna. Škoda. Jinak super knížka.

Leona333
Leona333
11.03.2020 5 z 5

Osobně nejsem v knihách zastánkyní témat - žánru ,,LÁSKA JE LÁSKA! A VŠICHNI NA PETŘÍN..." Ale po mnohých doporučeních jsem si knihu přečetla a musím uznat, že kniha je fakt dobrá!
Autorka hned úvodem velice dobře zachytila duševní nezralost a zmatenost v sexuální orientaci mladičké Nancy, která se postupem času, promění v sebejistou osobu, ženu.
Také se mi velice líbilo, jak autorka skvěle popsala dobu, prostředí, společenské a sociální rozdíly, ve kterých se Nancy nachází.

BUBINA1971
BUBINA1971
29.02.2020 4 z 5

Tenhle román nebyl zdaleka tak dobrý, jako Platící hosté nebo Zlodějka. Nevím, něco mu zkrátka chybělo.

Barbucha2
Barbucha2
21.02.2020 5 z 5

Hodně mi to připomínalo mé vlastní dospívání. Cesta za sebepoznáním a hledáním vlastní hodnoty. Jedna z mých nejoblíbenějších!!! :-)