Proč platí E=mc2

Proč platí E=mc2 https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155647/bmid_proc-plati-e-mc2-5pO-155647.jpg 5 13 3

... a proč by nás to mělo zajímat. Všichni tuto rovnici někdy viděli. Všichni znají i jejího autora. Málokdo však ví, co znamená. A ještě méně lidí chápe, jak k ní od základních fyzikálních principů dojít. Cílem této knihy je rozšířit právě tuto poslední skupinu. Text nás provází od základů klasické mechaniky a intuitivních fyzikálních a geometrických pojmů, přes teorii elektromagnetického pole, speciální a obecnou relativitu, až po standardní model částicové fyziky. Abychom pochopili obsah ústřední rovnice, musíme totiž porozumět významu jednotlivých výrazů, které v ní vystupují. Musíme vědět, co je energie, co je hmotnost a kde se bere a proč je c zrovna rychlostí světla. To vše nám kniha přístupnou formou přiblíží, současně se však autoři nezaleknou ani matematických rovnic. Zároveň ukazují čtenářům, jak se fyzikové dívají na svět. Z celé knihy je cítit radost a potěšení, které autoři zažívají při uvažování o tom, jak vlastně svět ve skutečnosti funguje; poznat je i to, že jde o zkušené vysokoškolské pedagogy, aktivní vědce a mimořádně úspěšné popularizátory v tomto oboru.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda , Přírodní vědy

Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Why does E=mc2? , 2010


více info...

Přidat komentář

Barbucha2
21.01.2018 4 z 5

Právě dočteno. Hezky jednoduše až polopaticky popsáno a vysvětleno na příkladech, navíc s hezkým závěrem. :-) Jinak souhlasím s komentářem nade (resp. pode) mnou, místy zbytečná omáčka, či fráze, které mají sice text činit více lidovým, ale zbytečně rozptylují od toho, co je skutečně podstatné, i když někomu možná právě tento způsob výkladu může být naopak sympatický. Dále bych uvítala kratší odstavce i rozdělení na více kapitol, text by byl mnohem přehlednější a člověk by si tak probírané téma a četbu mohl více užít.
Jinak celkové dojmy super. Doporučuji každému amatérskému zájemci. ;-)

Jujkyna
31.08.2016 4 z 5

Souhlasím s komentářem vitek.sk, nicméně musím podotknout, že spousta věcí je neustále omílána dokola, přec to bylo už jednou řečeno. Navíc mi vadily fráze ve smyslu "nebudeme čtenáře otravovat s tím a tamtím, tohle si necháme na později " dost mě to rušilo a rozptylovalo v soustředění na jádro věci. Jinak, je to napsané tak, že jsem to pochopila i já, jenže je tam moc té "vaty". Neumím to lépe popsat :)


vitek.sk
07.01.2015 5 z 5

Brian Cox a Jeff Forshaw touto knihou ukázali, že jsou právem řazeni mezi nejnadějnější popularizátory fyziky dnešní doby. Většina knih týkajících se teorie relativity se zabývá především obecnou relativitou případně vývojem představ o relativitě. Toto je tedy nejlepší kniha kterou jsem měl možnost přečíst o speciální teorii relativity. Srozumitelně jsou zde vysvětleny základí pojmy STR, které občas lidé mají problém pochopit. V poslední kapitole přecejen příjde i exkurze do obecné teorie relativity, opět velmi zajímavá. Kniha celkově je čtivá a mohu ji doporučit pro první seznámení s Einsteinovými myšlenkami. Celkově jasných 5 hvězd.

Štítky knihy

fyzika přírodní vědy věda teorie relativity

Autoři knihy

Brian Cox
britská, 1968
Jeff Forshaw
britská, 1968

Kniha Proč platí E=mc2 je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Doporučených2x
Knihotéce25x
Chystám se číst30x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x