AnnaVartasova AnnaVartasova komentáře u knih

☰ menu

Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Knížka, která mě pohladila po duši.

21.06.2023 5 z 5


Pytel kostí Pytel kostí Stephen King

První dvě třetiny mě bavily moc, potom už to bylo slabší. Ale potěšily mě odkazy na Nezbytné věci a Nespavost.

23.03.2023


Černý dům Černý dům Stephen King

(SPOILER) Tohle bylo krásný. Od prvního slova jsem se do Černého domu totálně ponořila a nemohla jsem přestat. To cestování spolu s Gorgem, i když to vlastně do samého konce vůbec netušíme, je perfektní. Postavy jsem si zamilovala všechny a těžko se mi s nimi loučilo, hlavně s Henrym, samozřejmě, i když rozloučení měl dojemný a krásný. Stejně jsem pořád čekala, kde na nás ještě vyskočí. Ráda si představuji, jak při jedné ze svých návštěv Jack opře Dalovi o dveře ten obraz, který ho tak uchvátil. No a kdo má rád Temnou Věž, tak bude při čtení štěstím bez sebe, jak moc je to do toho světa zasazený, je to jedna z nejlepších Kingovek.

12.03.2023 5 z 5


Maso Maso Martin Harníček

Nemůžu říct, že by mě kniha po literární stránce kdo ví jak nadchla a chtěla bych se k ní pravidelně vracet. Ale... Když alegorii o totalitním režimu napíše chartista a cítíte z toho to zoufalství, tak vás to prostě vezme. No a samozřejmě je to celý asi tak stokrát lepší než Znamenitá mrtvola.

12.02.2023 4 z 5


Svědectví Svědectví Stephen King

Jednoduše King v nejlepší formě.

20.10.2022 5 z 5


Tajemství pramenů Tajemství pramenů Jennifer McMahon

(SPOILER) Chtěla jsem dát čtyři hvězdičky, protože je to první kniha od autorky, do který jsem se úplně nemohla začíst. To se teda po pár desítkách stránek taky změnilo...
Ale ten konec! Sakra, takový konce miluju! Něco mezi Zhubni a Domem na kopci. Když to chvíli vypadá, že vlastně všechno dobře dopadlo... :)

04.09.2022 5 z 5


Znamenitá mrtvola Znamenitá mrtvola Agustina Bazterrica

Tuhle knihu musíte mít! V knihovně, kvůli přebalu, samozřejmě. Bohužel nemůžu jinak, než ohodnotit jednou hvězdou.
Nemůžu se zbavit dojmu, že příběh psalo lehce ujetý dítě ze základní školy, po exkurzi na jatkách.

Celá kniha byla strohá, tak nějak poskládaná z naprosto jednoduchých vět, srdce každýho čtenáře musí zaplesat, když konečně narazí na trochu rozvinutější souvětí. Miluju věty, ke kterým se musím třeba třikrát vrátit a obdivovat, jak brilantní jsou, jakou mají dokonalou myšlenku. Tady jsem se jen těšila, až je budu mít všechny za sebou. Přímé řeči jako šafránu, téměř vše navíc psáno v přítomném čase, což se prostě nečte dobře. Členění do kapitol jsem nepochopila, děj většinou přesně navazoval a ne vždy se posunul nebo se v kapitole objevilo něco zásadního. Téma nebo postava vždy jen lehce naťuknutá a honem dál, postrádalo to hloubku. Oslovování postav jako "on", "ten vyšší", "ten druhý" bylo rušivé. Časová osa nesedí.

Postavy se v podstatě vůbec nevyvíjí, jejich vztahy nejsou rozpracované, a proto je i konec naprosto nelogický a navíc příšerně uspěchaný. Sedíte a říkáte si: ,,Proč to takhle dopadlo? Co k tomu postavy vedlo? Nic k tomu přece nesměřuje... " Nevytvoříte si k nim žádný vztah a je vám vlastně úplně jedno, že se lidi navzájem žerou. Je to všechno obrovská škoda, protože téma je zajímavé a šlo z něho vytěžit mnohem, mnohem víc. Jsem naštvaná. Asi to mělo jediný účel - šokovat, to se nepodařilo.

Takže jedna hvězda za přebal a za téma.

07.08.2022 1 z 5