AnnaKoll AnnaKoll komentáře u knih

☰ menu

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Bradbury do každého ventilátoru!

25.11.2022 5 z 5


První osoba jednotného čísla První osoba jednotného čísla Haruki Murakami

Pokud máte rádi v knihách hudbu (60. léta, jazz a klasickou hudbu), tak tohle si užijete.
Sbírka mi místy docela připomínala jakousi hodně soft verzi povídek Bukowského. Nejspíš díky použité ich-formě a hře s imaginací (třeba u Opice z Šiganawy mi hodně připomínala Škvár).
Celkově to ale hodnotím jako Murakamiho slabší dílo, některé části mě i nudily. Nejlepší byly za mě povídky With the Beatles a Zpověď opice z Šiganawy.

11.08.2022 4 z 5


Na Zemi jsme na okamžik nádherní Na Zemi jsme na okamžik nádherní Ocean Vuong (p)

(SPOILER) Tahle kniha je brutální nádhera, která se nedá odložit.

"Poučení vždycky zní: Nemusíš být jako ti bizoni. Můžeš se zastavit."

11.07.2022 5 z 5


Narcismus – vnitřní žalář Narcismus – vnitřní žalář Heinz-Peter Röhr

(SPOILER) Knihy Heinz-Peter Röhra jsou nesmírně přínosné - ať už se laicky zajímáte o psychologii, nebo jste rodič a chtěli byste vědět, jak výchovu svých dětí neposrat.
Díky metaforickému výkladu pohádky je příčina vzniku narcistické poruchy krásně pochopitelná.
Tato kniha je takovým stručným, ale velmi věcným průvodcem ze spárů narcistické poruchy. Některé části jsou adresovány lidem, kteří poruchou přímo netrpí, ale setkávají se s ní ve svém okolí.

"K narcistickému zranění došlo během vývoje v raném dětství. To vedlo k překážce ve vývoji nebo blokádě. Matka je většinou sama narcisticky narušená a nedokázala dítěti dovolit prožívání určitých pocitů, zvláště nesměly být projevovány pocity zlosti a závisti. K zablokování došlo většinou skrytě a manipulativně. Dítě se cítilo ve své "takovosti" odmítnuto. Bylo poraženo a snažilo se ustavit rovnováhu přizpůsobením a odštěpením pocitů. Obětovalo své pocity, aby matce samo bylo dobrou matkou."

Od Heinz-Petera Röhra doporučuju i knihu Závislé vztahy, ve které je vysvětleno, proč se někteří lidé dostávají do vztahu s narcisticky narušenými lidmi a nechávají se jimi vykořisťovat.

19.06.2022 5 z 5