AndreaSch AndreaSch komentáře u knih

☰ menu

Sníh z Bogoty: Dva roky v Kolumbii Sníh z Bogoty: Dva roky v Kolumbii Jiří Roth

O Kolumbii zatím nevyšlo téměř nic, ani cestopisy ani historické knihy, proto Sníh z Bogoty milovníci této země určitě ocení. Po přečtení si odnesete dojem, že pokud se zde, do jednoho z nejobávanější míst na světě, vydáte, čeká na vás spousta neočekávaného dobrodružství, ale i adrenalin z nebezpečí, že se už třeba nemusíte ani vrátit.

16.03.2013 4 z 5


Terapie láskou Terapie láskou Matthew Quick

Možné spoilery, i když jsem se snažila, aby příliš neodkryly.
Po zhlédnutí filmu, který mě naprosto dostal, jsem si objednala knížku a protože jsem myslela, že se film držel literární předlohy, představovala jsem si, jak se ponořím do krásného romantického příběhu dvou psychicky narušených lidí, kterým se díky vzájemnému přátelství a pochopení daří překonat svá životní úskalí. Tento základní koncept má jak kniha tak i film, ale ve filmu je podle mě převyprávěn lépe. V knize působí vztah Tiffany a Pata velmi chladně, a dokonce bych řekla, že ani není hlavním jádrem příběhu. I bratr Jake, který ve filmu hraje jen malý štěk, se v knize objevuje častěji než Tiffany. Postava Patova otce se neživí sázením, k synovi se chová odměřeně, mluví s ním, jen pokud se rozhovor týká fotbalového klubu, který pro něj znamená víc než rodina, doufala jsem, že si v průběhu děje k sobě najdou cestu, ale nestalo se. Chyběla mi i otcova pověrčivost, kdy věřil, že když s ním Pat nesleduje zápas, tým, na nějž vsadil, prohraje, a dává to za vinu tomu, že tráví čas s Tiffany, ta mu ale dokáže pravý opak. Některé scény z filmu i knihy měly pár společných prvků, ale vždy šly za sebou v jiné chronologii. Při čtení jsem si postavy nedokázala ztotožnit s filmovými, což mě mrzelo. Po asi 160 stránkách, kdy jsem pořád čekala, až se něco začne dít, přišel Tiffanin dopis, kde nabízí svou pomoc jako prostředník - první nejlepší část knihy, která na mě dost zapůsobila. Ta druhá přišla ke konci, kdy Pat sleduje Nikki a uvědomí si, že ona a on patří už minulosti. Celkově ale doporučuji Terapii láskou přečíst. Obě verze se sice liší, ale kdyby se mi tohle dílko dostalo do rukou dřív, než jsem měla možnost vidět filmové zpracování, hodnotila bych ho kladněji. Takhle jsem od něj očekávala něco jiného, než mi dalo. Nemůže se chlubit jazykem příliš květnatým, ale určitě ne primitivním, je vhodné i pro méně náročné čtenáře.

16.02.2013 3 z 5


Vězeňkyně Vězeňkyně Malika Oufkir

hodně drsná autobiografická kniha. Rozhodně vám bude běhat mráz po zádech, až budete číst o nedůstojném a nelidském zacházení, jakému je rodina ve vězení vystavena, o nulových sociálních a hygienických podmínkách, absenci zdravotního ošetření, krysách sdílejících s vězni celu i lože (brrr, ještě teď se při tom ošívám), ale taky o soudržnosti a silné vůli rodiny, jejíž někteří členové jsou od sebe odděleni a léta se nevidí, byť je dělí jen zeď, ale snaží se spolu komunikovat nejrůznějšími způsoby a vymyslet plán společného útěku. Při napínavé a nebezpečné cestě za svobodou budete hrdinům držet palce a číst rychle ve strachu, že by je policie mohla objevit a oni nestihli utéct do bezpečí.

02.02.2013 3 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Přidávám se k ostatním zklamaným čtenářům. A nejen že mě kniha zklamala, ale taky mě pořádně dopálila, protože popisuje SM dom/sub vztahy jako něco nenormálního a lidem, kteří je dokonce považují za styl života (do něhož partneři vstupují dobrovolně za účelem uspokojení svých sexuálních, fyzických a psychických potřeb, mají stanovené limity a žádné třetí osobě tím nezpůsobují újmu), radí prostřednictvím hlavní postavy Any, aby vyhledali odbornou pomoc, a k tomu všemu jsou hodni lítosti?!
Celý děj se točí kolem dvou postav: Any a Christiana
Christian - dominantní sexy milionář. Klasický vážný vztah, jaký nám autorka předhazuje jako ten jediný, co za něco stojí, a jakých známe miliony, Christian nikdy nepoznal a ani po něm netouží. A najednou se objeví Ana a on s ní zažije spoustu svých poprvé - poprvé představí ženu své rodině, poprvé s ženou stráví noc ve své posteli, poprvé ženu vezme na let svou helikoptérou atd. ,a když se ho Ana ptá, proč zrovna ji si vybral ke svým zvrhlým hrátkám a proč po ní tak touží, dostaneme v knize jen prázdnou několikrát se opakující větu "prostě na tobě něco je", avšak žádné bdsm se nekoná. Ana pořád brečí, prosí o opravdový vztah, vzdoruje, nechce být trestána ani ponižována, chce být milována a chce zachránit svého milovaného. Prostě klasická červená knihovna, která vám o skutečném vztahu dvou S/M vůbec nic neodkryje. Jako sorry, ale přitažlivý boháč, pokud má opravdu zájem pouze o tento druh vztahu, by tuhle ufňukanou a nerozhodnou krávu, která na jeho podmínky přistoupit nechce, dávno vyměnil za jinou, místo toho se s ní oddává úplně obyčejnému sexu, jaký už snad zažil každý z nás, jen v knize je z něj udělané velké nemravné haló. A pokud v koutu duše s ní chce opravdu navázat ten běžný vážný vztah třeba občas okořeněný malým výpraskem, protože na víc se slečna nezmůže, tak jsem nikde v textu nezaznamenala žádný vývoj k němu, co ho k tomu vedlo, proč se ze dne na den z arogantního a mocného muže stal takový poskok, který přiběhne, kdykoli mu slečna chce dát košem a prosí jí znovu a znovu a znovu a kupuje jí drahé dárky...
A to nemluvím o chabé slovní zásobě autorky, taky mi dost vadilo neustálé oslovování jmen za téměř každou větou v dialogu. Ano, pane Grey; Ne, slečno Steele atd. Poněkud nereálný mi přijde i vývoj Aniny postavy, kdy se ve svých 21 letech mění během krátkých pár týdnů ze zdrženlivé panny, jejíž jedinou sexuální zkušeností je líbání, v nadrženou nymfomanku dychtící po co největším počtu orgasmů. Christian má za životní cíl "nakrmit hladovějící na celém světě"? Na jedné straně člověk, který s lidmi jedná povýšeně, pohrdavě a dopřává si ten nejvyšší možný luxus a na druhé bláhový snílek, co chce zachránit svět a pomoct lidem.... jak hloupě to zní.. Překvapilo vás, že americká filmová produkce odkoupila práva k natočení téhle hrůzy? Já jsem tedy spíš očekávala, že příběh skončí kdesi ve venezuelském televizním studiu. A kdo by chtěl knihu, dám mu ji za velmi rozumnou cenu, protože se dost stydím za to, že mi leží v knihovně.

28.01.2013 odpad!