Anambáze Anambáze komentáře u knih

☰ menu

Zorničky z Prahy Zorničky z Prahy Vratislav Ebr

Teprve začínám číst a na straně 16 se píše, že Kosmova kronika dlouho u nás nevyšla knižně, naposledy snad v roce 1975. Mám ji doma, vydanou v nakladatelství Český spisovatel v roce 2012. A je tu uvedeno: Vydání v tomto překladu šesté, v Českém spisovateli první. Prodávala se v Levných knihách.

08.01.2023


Hrst vzpomínek z mládí Hrst vzpomínek z mládí Václav Kaplický

Milé vyprávění o tehdejší době. A zážitky z 1. světové války by si měli přečíst všichni gaučoví válečníci.

28.10.2022


Královna Alžběta Královna Alžběta Alison Weir

Souhlasím s předchozími komentáři k této knize. Jsem z ní zklamaná, protože jiné knihy autorky byly historicky zajímavé i čtivé. Kdo se chce dozvědět více o Alžbětě, doporučuji knihu Panenská královna od Carrolly Erickson.

23.01.2022


Královský manžel Královský manžel Jean Plaidy (p)

Máte pravdu s tou obálkou. Když vidím podobný styl obrázku na obálce, už ani knihu neotevřu

27.06.2021


Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

Dávám 5 hvězdiček, nevím, kde to mám potvrdit, (už jsem na to přišla

13.04.2021 5 z 5


Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

Obdivuji toto dílo pana Čorneje. Že bude tak čtivé, jsem nečekala. Vůbec mně nevadila podrobnost, naopak, je dobré znát souvislosti. A ta krásná česká jména osob i míst! Napsala jsem si seznam a ukážu ho dětem. Vytesat do kamene by se měla věta ze strany 461– Už bychom měli dospět a smířit se s tím, že dějiny jsou jedinečné a neopakovatelné a snaha je změnit či retušovat působí směšně.

13.04.2021 5 z 5


Kundera: Český život a doba Kundera: Český život a doba Jan Novák

Knihu jsem si koupila, díla J. Nováka mě oslovila už dříve. Je čtivá, autor si dal práci a vytvořil zajímavý obraz doby. Ovšem při čtení všech těch výpisů ze svazků Stb se mi vtírala myšlenka - proč si dal tolik práce zrovna s L. Kunderou? Je přece známo, že spisovatelé a umělci vůbec, často bývají lidé s rozporuplnými, ne vždy ctihodnými vlastnostmi. A přesto tohle nepovažujeme za důležité, protože nás oslovuje jejich dílo. Třeba teď autor otevřel pandořinu skříňku a jeho kniha inspiruje další kolegy k pátrání v archivech, v záznamech odposlechů. Kdo ví, co se ještě veřejnost dozví o dalších vážených osobnostech, jak se chovaly v zákulisí dějin a v soukromí. Mají štěstí ti, jejichž materiály se stačily včas skartovat.
A já si zkusím zase po letech přečíst něco od spisovatele Kundery.
A dávám čtyři hvězdičky.

16.03.2021


Poslední deník Květy Fialové Poslední deník Květy Fialové Josef Kubáník

Vážím si paní Fialové jako herečky i jako člověka. Knihu jsem přečetla téměř naráz. Příběh poslední etapy života čeká každého z nás. Paní Fialová měla to štěstí, že to období jí ulehčila péče a starostlivost jejích blízkých. I v tom může být ponaučení z této knihy.

31.01.2020 5 z 5