Zorničky z Prahy

Zorničky z Prahy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501471/bmid_zornicky-z-prahy-bkf-501471.jpeg 2 3 2

Lehce úsměvné kapitoly této knihy osloví každého čtenáře, jenž na svět hledí s otevřenýma očima. Před našimi zraky ožívají Josef Hálek, Vojta Náprstek, Karel Hašler či Alfons Mucha.

Přidat komentář

Anambáze
08.01.2023

Teprve začínám číst a na straně 16 se píše, že Kosmova kronika dlouho u nás nevyšla knižně, naposledy snad v roce 1975. Mám ji doma, vydanou v nakladatelství Český spisovatel v roce 2012. A je tu uvedeno: Vydání v tomto překladu šesté, v Českém spisovateli první. Prodávala se v Levných knihách.

Mydri
30.12.2022 1 z 5

Ta kniha by byla docela dobrá, zajímavá, i když je dost chaotická a prupovídky paní Jandové nechápu vůbec, ale bylo by fakt milé, kdyby se autor držel faktů a přestal do textu pomalu za každým odstavcem vkládat svoje pseudovtipné názory ohledně přejmenovávání ulic, odstraňování soch, a obecně postojů k politice, obzvlášť k současnému systému změn ruských názvů. Ne, není to vtipné, jak si asi myslí, je to akorát trapné.

I "neruské" komentáře jsou smutné. Například podivovat se, že autokrat s absolutní mocí mohl něco postavit a financovat bez dovolení úřadů, zatímco v dnešní, asi zlé a špatné parlamentní demokracii toto nelze, je fakt úsměvné. Hodně mi to zkazilo dojem ze čtení.


Autoři knihy

Vratislav Ebr
česká, 1942 - 2023
Zora Jandová
česká, 1958