Alexa2 Alexa2 komentáře u knih

☰ menu

Pěti kontinenty vážně i nevážně Pěti kontinenty vážně i nevážně Zdeněk Novák

Kniha Pěti kontinenty vážně i nevážně od spisovatele Zdeňka Nováka je psaná mistrným vypravěčem a cestovatelem. Je to můj nový objev jak knihy tak spisovatele.

14.04.2023 5 z 5


Francouzský sen. Nový domov a láska v Burgundsku Francouzský sen. Nový domov a láska v Burgundsku Jeffrey Greene

Jeffrey Greene je výborný vypravěč, hezké a zajímavé čtení. Je o lidech a přírodě, podle skutečnosti. Vesnice Rogny v Burgundsku ve Francii je hlavním dějištěm.

01.08.2021 5 z 5


Každý umírá sám Každý umírá sám Hans Fallada (p)

Tuto knihu jsem náhodou objevila v knihovně. A měla jsem štěstí, protože ne vždy se mi daří dobře začíst do jakékoliv knihy. Hans Fallada je vynikající vypravěč. Děj románu se odehrává za války v Německu, v Berlíně. Spisovatel knihu napsal v roce 1946 a ve své knize nám odhaluje myšlenkové ovzduší v těch letech války v Německu. Strach jeden z druhého, kdy převahu měl vždy ten zlý člověk, v podstatě zločinec. Postavy v románu jsou nadčasové. Jedince z děje románu můžeme potkávat i dnes. Kladné ale hlavně záporné. Kdy je člověk v situaci kdy je zcela závislý na institucích a lidech, kteří mají určitou moc. Tenkrát měli tito strašnou moc, zabít člověka. A o strachu o život a svobodu je tato kniha. Ale někteří lidé strach dokáží přemoci a proti zlu podle svých možností bojují. Myslím, že Hans Fallada v knize popsal hodně ze skutečnosti, není to jen fantazie spisovatelova. Hlavní postavy, manželský pár Hamplovi, jsou reální lidé a v knize jsou jejich fotografie.
Knihu doporučuji, je vynikající!

18.12.2019


Ve čtrnácti sám v Osvětimi Ve čtrnácti sám v Osvětimi Tomáš Radil

Podle mého názoru by bylo velmi užitečné podlé této knihy natočit film. Celá kniha je krásně napsaná a čtenář si dokáže dost dobře představit tehdejší okolnosti a životy lidí. Film má tu výhodu, že se na ni podívá většinou více lidí než, kteří knihu objeví a přečtou si ji.
To, že děti v koncentráku kradly boty po mrtvých dětech a dělily se o drobky starého chleba se svými kamarády a byly vybírání do plynu, s jejich vědomím, je strašné. To se nikdy nesmí zapomenout! Kniha je i památkou na rodinu Tomáše Radila a děti, druhy malého Tomáše, všechny, kteří se vítězství a osvobození nedožily. Obdivuji spisovatele a vědce Tomáše Radila.

19.01.2016 5 z 5


Jack na odstřel Jack na odstřel Ian Rankin

Knihy Iana Rankina jsou pro mne vynikající. Nejde jen o detektivku ale i poznávání Skotska, společenských skupin lidí. Postavy jsou dobře vykreslené a dialogy jsou zajímavé a taky často vtipné. V knihách Iana Rankina je napětí, taky pohledy do míst ve Skotsku, humor ale i běžná realita současných lidí. Která není příliš jiná než naše současnost, zde v Česku.

14.01.2016 5 z 5


Paměti bretonského venkovana Paměti bretonského venkovana Jean-Marie Déguignet

V knize Paměti bretonského venkovana Jean-Marie Deguignet vypráví o svém životě. Byl to velmi inteligentní muž, pocházející z chudé venkovské rodiny. Z touhy po vzdělání a poznat svět narukoval do armády, kde pak trávil také z existenčních důvodů čtrnáct let.
Z jeho vyprávění se dozvíme o tehdejších válkách z pohledu a zkušenosti obyčejného člověka. Kniha je kritikou tehdejších mocných, včetně církevních hodnostářů.
Jean-Marie Deguignet byl úžasný člověk.

14.07.2014 5 z 5


Život nejsou jen vraždy Život nejsou jen vraždy P. D. James (p)

Knihu napsala P.D. Jamesová. Je to její deník, psaný v průběhu jednoho roku. Kniha se velmi příjemně čte. Dozvíme se životní příběh spisovatelky, od dětství po současnost. Přečetla jsem všechny knihy P.D. Jamesové a mám ji moc ráda.

14.07.2014 5 z 5


Alexandrijská knihovna Alexandrijská knihovna Steve Berry

Kniha se dobře čte, má napětí a taky se něco dozvíme z pozadí světa tzv. špionáže, intrik a zabijáků. Dozvíme se zajímavé záležitosti ze starých dějin a prostřednictvím napínavého děje se dovíme o zajímavých, reálných místech, v různých částech světa.

11.08.2012 5 z 5


Anatomie duchů Anatomie duchů Andrew Taylor

Vynikající kniha, má dobovou atmosféru, dobře vykreslené postavy a prostředí, napínavý děj. Při čtení knihy se zcela přesuneme do roku 1786, do univerzitní koleje, do uliček v tehdejší Cambridgi i do okolní přírody na venkově.

30.07.2012 5 z 5