Paměti bretonského venkovana

Paměti bretonského venkovana https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130021/pameti-bretonskeho-v-130021.png 4 5 3

Autor popisuje bretaňskou společnost poloviny 19. stol s celou její syrovostí a svéráznými zvyky. Je to autentický příběh chudého chlapce, samouka, který se bez sebemenšího přispění zvenčí naučí číst a psát bretonsky i dašími jazyky, osvojí si základy všech vědních oborů. Pocházel však z nejchudších poměrů a jedinou jeho šancí na slušný život byla vojenská služba. Prožil čtrnáct let ve francouzské armádě, zúčastnil se bojů na Krymu, invaze Napoleona III. do Itálie a později tažení do Mexika, bojuje v Africe proti Kabylům. Po návratu do Bretaně prochází mnoha zeměstnáními, posléze však propadne stihomamu a zůstává opuštěn rodinou, obklopen údajnými nepřáteli a zklamán republikou. Jedinečné paměti prostého bretaňského venkovana a francouzského vojáka, který se v polovině 19. století zúčastnil mnoha tažení po celém světě. ... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Mémoires d'un paysan bas-breton , 2000


více info...

MarekDusil
MarekDusil
11.09.2017

Kniha, která by měla být snad i povinná. O tom, jak se žilo ještě před nějakým jeden a půl stoletím, jaká manipulace již existovala, a jaké vlastně máme štěstí, v jaké žijeme době. Jeho myšlenky a úvahy jsou opravdu nadčasové. Je zajímavé, že by mohli vyhovovat třeba levicově smýšlejícím lidem, ale vlastně i s proletariátu si trochu dělá srandu, hlavně ukazuje, jakou šílenou moc měla církev.

Alexa2
Alexa2
14.07.2014 5 z 5

V knize Paměti bretonského venkovana Jean-Marie Deguignet vypráví o svém životě. Byl to velmi inteligentní muž, pocházející z chudé venkovské rodiny. Z touhy po vzdělání a poznat svět narukoval do armády, kde pak trávil také z existenčních důvodů čtrnáct let.
Z jeho vyprávění se dozvíme o tehdejších válkách z pohledu a zkušenosti obyčejného člověka. Kniha je kritikou tehdejších mocných, včetně církevních hodnostářů.
Jean-Marie Deguignet byl úžasný člověk.


paloma
paloma
11.11.2012 4 z 5

Zajímavý příběh člověka, který se nevzdává a umí se poprat s osudem. Jeho názory hlavně na náboženství jsou pokrokové. Za svými názory si stojí a nebojí se následků.

Štítky knihy

Bretaň

Autorovy knížky

Jean-Marie Déguignet
francouzská, 1834 - 1905
2003  84%Paměti bretonského venkovana

Kniha Paměti bretonského venkovana je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x