Lenka.Vílka Lenka.Vílka diskuze u autorů

☰ menu

Sebastian Fitzek

Od 26.10 bude na Prime Video adpatace knihy Terapie :)

07.10.2023


Harlan Coben

Takže jo, už je to tady. Trailer na seriálovou adaptaci knižní série Mickey Bolitar, které u nás ještě nevyšla, psaná pro mladší čtenáře, ale podle traileru je tam klasická esence autora tak jako tak.
Takže 18.8.2023 na značkách ;)
Útočiště Harlana Cobena na Prime Video
https://m.youtube.com/watch?v=EHGWxugpNII

12.07.2023


Harlan Coben

A na jaké nové věci se můžeme od autora na Netflixu těšit dál? Momentálně se pracuje na Smrt v zádech a poté bude následovat Shelter na Prime Video.

24.02.2023


Tim Sale

Děkujeme za vše...

17.06.2022


Dmitry Glukhovsky

nai.ivka: bohužel to bylo pouze otázkou času :(

09.06.2022


Neal Asher

Love, Death & Robots třetí série, díl druhý si našel inspiraci v autorově povídce Moře smrti.

27.05.2022


Neal Asher

Love, Death & Robots třetí série, díl sedmý si našel inspiraci v autorově povídce Mason's Rats.

27.05.2022


Bruce Sterling

Love, Death & Robots třetí série, díl šestý si našel inspiraci v autorově povídce Roj.

27.05.2022


Harlan Coben

Netflix zveřejnil video, aby v tom lidi měli přehled. Co všechno od autora lze shlédnout za adaptace.

https://youtu.be/3199OWnH7Qo

Coben podepsal smlouvu snů a já mu to přeji. Zaslouží si to :)

28.04.2022


Pavel Korněv

Hmm, autor se z fb stáhnul na vk, aby měl prý čas tvořit. Tak se necháme překvapit, zda mu u nás ještě něco vyjde...

23.04.2022


Sergej Lukjaněnko

Reakce Františka Kotlety....

https://eurozpravy.cz/nazory/spisovatel-sci-fi-frantisek-kotleta-pise-sergeji-lukjanenkovi-mily-sergeji-nacek-jsi-tady-ty.ddc4fc50/

Edit: ten přesný odkaz tady už tady není, ale všichni víme, o co šlo ;)

22.03.2022


Joanne Rowling

Dyk to je to, proč wokaři málem udělali díru do střechy, když se autorku snažili zastřelit argumenty, že by to svinstvo ani nemohlo vyjít. Protože každý, kdo je v nějaké menšině, tak je hodný a nedělá nic špatného, a není zločinec. A už jim nikdo nevysvětlí, že on se jenom převlíká kvůli průzkumu terénu, aby lépe zapadl...pokud si to kolem pamatuju správně. Tak se jenom převlíká. A i kdyby "byl víc", tak to na věci nic nemění. Každý může být zločinec. A nemyslím si, že by reakce byly vlaznější, kdyby šlo o jiného autora. Byť občas kroutim hlavou i já, co zase vypustila z hubénky. Holt blbá doba :(
(Už je to fakt dlouho, co se to řešilo, v diskusi se dá dohledat odkaz (pokud někdo nesmazal, potom na YT), na rozhovor s jedním tím "lepším woke maníkem". To bylo peklo. Jak jsem se smála, malém jsem se do něj propadla.)

06.01.2022


Jaroslav Beneš

Rozhovor s autorem:
http://www.klubknihomolu.cz/168104/v-roli-neznameho-autora-cast-prvni/#more-168104

29.09.2021


Adam Nevill

Autora si asi nějak oblíbili filmaři. Po Rituálu se dočkala adaptace i jeho další kniha No One Gets Out Alive. A je to pořádná pecka. Snad vyjde u nás i kniha :)

09.09.2021


Dan Simmons

Adhara: konečně rozumná slova v té poslední větě :)
Ano, myslím si, že ani vy už vážně nevymyslíte nic nového, leč si myslíte, že jo, protože to nejde, jenom se recykluje, roubuje a upgraduje, od určitě hranice to už nejde, a ta už byla překročena.
A jelikož tady nejsem měsíc, tenhle váš odkaz znám už nazpaměť.

24.07.2021


Dan Simmons

Adhara: já vás urazila? Nemyslím. Přeci jen, měla by jste být ráda, že tohle se vás netýká, ne? Víte, čeho má být kde a kdy to má přijít. Talentem políbený autor. A já za trest si musím přečíst váš článek? Nebuďte vztahovačná a netýrejte lidi svojí genialitou. Dík a představte si "sorry" a potom trochu chill, bylo by to třeba. Ale co, reklama je to taky dobrá, tak co plácám, že... :)
(Ale trvám si na tom, že nikdo už nevymyslí žádný nový námět. Pokud jo, bude něco naroubovaného na novou technologii, tj opět recyklace a za to se autor nemusí stydět. Naopak, já tohle považuji za dobrý tvůrčí postup a umím to následně ocenit, když se to autorovi dobře povede. To se potom čte moc hezky :) ...)

23.07.2021


Dan Simmons

Zrovna se blížím ke konci knihy Pád Hyperionu a zjistila jsem dvě věci. Nemám autora v oblíbených. Napravit to je snadné. A tím pádem jsem k němu nenapsala ještě žádné to svoje "bla bla bla". To bude těžší napravit. Tak snad se povedlo ;)

Nebudu lhát, hodně dlouho jsem nechápala, co na tom Simmonsovi všechni mají. A je pravda, že jsem od něj zatím moc nečetla (začala jsem povídkama), ale z té trochu si už zvládnu udělat svůj vlastní názor. Jako první jsem od něj četla knihu Temné vize. Což mi přijde jako dobrý znamení. Právě v téhle knize jsou totiž povídky třech nejlepších spisovatelů poslední doby. Což jsem si po pár knihách od Simmonse potvrdila. Že on je ten třetí a ta moje teorie fakt sedí. (Jinde, nebudu se k tomu vracet.) A díky tomu jsem pochopila, proč zároveň tolika lidem jako autor nesedl.

Simmons má totiž hodně společného právě s Kingem. Toho jsem taky dřív nemusela a jak se to všechno naštěstí změnilo. A co že to mají společného? Mají talent z jednoduché zápletky udělat něco víc. Nebo si vezmou myšlenku, která sice už někde byla a přidělají ji, ale není to vykrádání. Pokud jste člověk který si myslí, že náměty lze stále dokola vymýšlet nové, které ještě nikde nebyly, jste buď:
- tak trochu blázen
- přečetli jste toho málo, takže nevíte, že všechno se za pomocí upgradů časem vrací
- jste spisovatel, co chce napsat první knihu s myšlenkou, že objeví Ameriku, a jde do toho s takovým elánem, že tam nafrká tolik novot, že sám v polovině neví, o čem kniha vlastně je, ale voni to nepoznaj, řeknu, že to byl záměr...

Mě totiž přestávají bavit díla, kde čtu 300 stran, něco se tam stane, a já na konci ani nevím, jak hlavní postava vypadala. Protože to není důležité. Je to generická postava jako z každého jiného románu. Sto stejných před ní a sto stejných po ní. Nebo kolikrát neznám její charakter, jenom popis pár vět. Asi aby to měl na konci autor snazší s vysvětlováním, že přepnul svým postavám v hlavě spínač a oni otočili o 180 stupňů. Jen tak, na dvou stránkách. (Fajn, poslední dobou jim stačí dva odatavce a dvacet stran na vysvětlení toho, na co nebyly celou dobu náznaky.) Tyhle twisty jsou jak z příručky pro špatné spisovatele. Ale dokud je poptávka...

Takže abych to nějak zakončila. I když, proč jako? Stejně to nikdo nebude číst...

Jako první knížku od Simmonse jsem si koupila Flashback. Hned jak vyšla, líbila se mi obálka, anotace a neměla tušení, kdo to je, a mám jí celou dobu nečtenou na poličce. Teda, začala jsem jí několikrát číst, ale už jsem v té fázi, kdy si to raději přečtu v originále. Všichni víme, o co jde. A je to fakt škoda, že tak uznávaný spisovatel trpí tím, že my to dostaneme, jak to dostaneme, a kvůli špatnému překladu je odsouzena celá kniha. Kniha Black Hills z frcu za 10 kč, která stojí hned vedle Flashbacku, se zoufale směje. Ale mezitím se sbírka trochu rozrostla a já jsem za to fakt ráda.

Málem jsem zapomněla napsat, co jsem sem chtěla původně napsat. (U mě klasika.) Proč mám Simmonse ráda. Jsou to emoce a rozepsané postavy. Protože já to v knížkách potřebuju. Přidává to uvěřitelnosti a potom jsem ochotná odpustit (ne vždy pochopit) chování a určitá rozhodnutí postav. Čím se dostávám zpátky ke generickým postavám. (Tam jsem chtěla psát tohle, ale nějak mi to uteklo a plácala jsem místo toho nepodstatný kraviny.) Asi je nejvhodnější přirovnání k filmům z osmdesátek, hlavně k hororum, a jejich některým současným remakům, protože tam to jde vidět nejlíp. Nenáviděla jsem film Halloween. Jako brutálně. A nechápala jsem jeho pointu. Protože to pointu nemělo žádnou. A je pravda, že jsem ani neviděla žádný z dalších dílů (patřící k původní verzi). Ale remake? Celá první hodina je vo Mikovi. A ne že na konci nějaká "blonde bimbo" řekne větu: "Někdo ti na pískovišti rozšlapal bábovičky?" a víc se o postavě nedozvíte. Protože já mu to v nové verzi přála. Aby všechny vykosil, našel svojí sestřičku a šli za svojí maminkou. (Dokonalej rodinnej film.) A o tom to všechno je. Když nepracujete s postavami a ty jsou jenom figurky, který se chovají, jak to autor potřebuje, ubýrá to uvěřitelnosti. A proto potom máte víc stran. Ale pokud neumíte psát, neudržíte si čtenáře. To tam potom musíte rvát jeden šok za druhým. A občas se na konci stane, že je mi jedno, kdo skončil mrtvej. Hlavně, že už zavřel hubu nebo si nemusím číst jeho psycho myšlenky.

Jenom bych se krotila s termínem "přeceňovaný autor". Tohle je čistě můj náhled. Ale přeceňovaný autor je ten, kdo napíše první knihu, všichni si z ní sednou na zadek, a on v dalších knihách těží právě z toho úspěchu. Zneužívá toho, začne všechno flákat. Bohužel měl Simmons tu smůlu, že už jeho první román byl tak úspěšný. "Píseň Kálí je prvotina. Problém (?) je v tom, že kdyby mi to nikdo neřekl, nepoznám to. Řeknu si, že čtu knihu zkušeného a vypsaného spisovatele. Možná by bylo fajn se občas zamyslet, než si někdo řekne, že chce taky psát a něco splácá, bez studia věci a načtení knih kvůli slovní zásobě a zkušenostem. Za pár let o tom nikdo nebude ani vědět. Ale o tomhle bude..." Tohle jsem ke knize napsala, stále to platí a trvám si na tom.

Takže jo, dík. Zase někdy.

22.07.2021


Stephen King

Něco k poslechu, neb King v rádiu:
https://dvojka.rozhlas.cz/stephen-king-duna-mistr-hororu-rozviji-mrazivy-pribeh-o-podivnych-napisech-v-8522837

:)

29.06.2021


Peter F. Hamilton

Ebook zdarma od Planety9, povídka Manhattan naruby:

https://www.planeta9.cz/manhattan-naruby?utm_campaign=de3fa3b4-859e-420d-afab-497eac8ba397&utm_source=so&utm_medium=mail&cid=2bca1f40-1147-4755-a260-88bf5cd41bde

26.04.2021


Stephen King

Zahadum: když jsem o tom pár dní zpátky četla, úplně jsem byla mimo. Tohle píše King? Tohle je materiál spíš pro Nesba! :D navíc ta obálka je velice krásná. Červená, kde zasněženou krajinou jede auto pohledem zezhora...mnohem hezčí než z vašeho odkazu :(
Přiznám se, že mám tohle téma navíc moc ráda. Tj poslední práce, která se zvrtne.
Mám ráda thrillerového Kinga a detektivkového Kinga. Sedí mi v téhle poloze. I bez nadpřirozena klidně ❤

03.02.2021