Zweites Buch

Zweites Buch https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385352/bmid_zweites-buch-dgW-385352.jpg 3 21 3

Málokdo ví, že Adolf Hitler je kromě svého slavného ​Mein Kampf​ ještě autorem dalších dvou spisů: Takzvané „druhé knihy“ (Zweites Buch) coby zamýšleného třetího svazku Mein Kampf, jež osvětluje základní principy nacionálněsocialistické zahraniční a alianční politiky, a dále asi dvacetistránkové statě Cesta k opětovnému vzestupu z roku 1927, určené německým průmyslníkům a velkopodnikatelům. Teprve nynějším, v českém jazyce premiérovým vydáním těchto zbývajících dvou děl v rámci jedné knihy splácí nakladatelství guidemedia etc dluh, který čeští vydavatelé dosud měli vůči těmto Hitlerovým dílům. Po obsahové stránce se autor koncentroval převážně na nacionálněsocialistickou zahraniční a alianční politiku. V kontextu dnešní doby zaujme především několik prorockých úvah: Adolf Hitler předpovídá hospodářsko‑velmocenský vzestup USA a rázně odmítá panevropskou myšlenku. Adolf Hitler své důvody pro sepsání Zweites Buch podrobně vysvětluje v předmluvě, kterou zakončuje jasným sdělením: Toto dílo píši proto, abych své shora nastíněné nejniternější přesvědčení podrobně zdůvodnil a učinil jej srozumitelným. Neboť čím méně mi záleží na tom, abych byl pochopen nepřáteli německého národa, tím více pociťuji povinnost snažit se v zásadě nacionálně smýšlejícím a jen špatně poučeným nebo špatně vedeným elementům našeho národa předložit a znázornit základní nacionálněsocialistickou myšlenku opravdové německé zahraniční politiky.... celý text

Přidat komentář

LordByron
17.06.2022

Je ťažké to ohodnotiť. Knižka sa mi čítala ťažko. Je podobne ako Mein Kampf chaotická, neutriedená a kopec vecí je v nej nejasných, lebo Adolfovi boli tak jasné, že ich nevysvetlil. Na druhú stranu užlen čítať myšlienky (a neraz zaújmavé) od A. H.je samo osebe dosť na to zaobstarať si ju a kuknúť.
K SOCIALIZMU - Zaujalo ma ako Hitler píše, že najsocialistickejšia inštitúcia je armáda. Toto si nie každý myslí a dosť to napovedá o tom čo pod slovom,, socializmus chápal (nie,, emancipáciu proletariátu "ale IBA tvrdý etatistický a kľudne aj hierarchický a absolútne nerovný kolektivizmus).
K SOVIETSKEMU RUSKU - doteraz celkom nechápem ako je presne myslené to, že je sovietske Rusko kapitalistické a neni proti kapitalizmu (a v čom akože nacisti boli ak už teda ZSSR nebol).. Nedáva mi to moc zmysel, možno ide o demagógiu, ale skôr myslím, že je to skôr ťažko pochopiteľné.
K Slovanom a Rusom celkovo stojí za to dodať, že Hitler počítal aj s možnosťou, že Rusi boľševizmus a,, židov "nahradia nátodnejším socializmom a aj v takom prípade vylučoval akékoľvek spájanie sa s podľa neho emociálnymi, anarchickými a bezštátnymi Slovanmi.
A k zahraničnej politike sú nepochybne zaujmavé analýzky Bismarcka a pod.
A za to stoja aj pasáže o USA (vtedy tak iných ako dnes) a Paneurópskej únii (de facto skutočnom predchodcovi EÚ).
Spôsob spracovania knihy je samozrejme nádherný ako skoro všetko od Guidemedia a pravdu povediac tento raz sa ešte sami pretromfli.
Určite každému doporučujem.

akamasu
03.01.2020 5 z 5

To nejlepší co jsem opravdu četl z této oblasti. Žádné zavádějící komentáře, ale jasná fakta, prostě kvalitní překlad. Je pravda, že Main Kampf je špatným překladem demoformováný.


LN88
26.07.2018 5 z 5

Díky kvalitnímu překladu se čte lépe než český překlad Mein Kampf. Některé pasáže týkající se zahraniční politiky nejsou až tak zajímavé, mnohé jiné jsou ale výborné. Je vidět, že Adolf Hitler měl ve své době neuvěřitelný rozhled. Možná trochu překvapivá je nadčasovost knihy, resp. prorocké schopnosti autora, který počátkem třicátých letech minulého století popisuje místy současný stav Evropy. Člověk nestačí žasnout...