Zvíře: Příběh o klukovi, který promluvil

Zvíře: Příběh o klukovi, který promluvil https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56769/bmid_zvire-pribeh-o-klukovi-ktery-promlu-mJJ-56769.png 5 222 40

Jsou knihy, které pohladí, zatímco jiné jdou čtenáři proti srsti – přesto se od nich ale nemůže odtrhnout. Jednou z nich je další příběh zkušené dětské psychoterapeutky, tentokrát o teenagerovi Kevinovi, který se na začátku románu utíká před lidmi do pomyslné klece stolů a židlí. Pod stolem a chráněn židlemi odmítá komunikovat a nikdo si s ním neví rady. Jeho lékařská anamnéza není k nalezení, není jasné, co se mu přihodilo a kdo mu ublížil. Autorka krok za krokem rozplétá složitý případ dětské úzkosti, která u Kevina vedla k neřízené agresivitě. Dlouhodobá terapie a až neuvěřitelná míra empatie a pedagogické intuice vede k pomalému a těžkopádnému uzdravení zprvu nezvladatelného Kevina, kterému děti přezdívají Zvíře.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Příběhy

Vydáno: , Portál
Originální název:

Murphy's boy , 1983


více info...

Přidat komentář

Nina...
01.04.2023 5 z 5

Kniha mě pohltila, jako všechny od Torey - je neskutečná a neuvěřitelná...
Obdivuji její přístup, energii a nezdolnost.
Miluju její knihy...

veronika9761
23.10.2022 5 z 5

Jeste o kousek silenejsi nez vsechny predchozi. A opet preklad nazvu do cestiny neni uplne šťastný.


Amees
10.12.2020 5 z 5

Torey mě opět nezklamala. Nechávám doznít.... Silný příběh, nelze srovnávat s jinými příběhy od Torey. Každý má své plus a mínus. Bylo by to jako srovnávat, která bolest je větší.. Každý její příběh je opravdový a zaslouží si přečtení. Protože oni to prožili.. Oni byli bojovníci a oni si zaslouží, aby to lidé věděli.. Doporučuji.

Lexand
28.11.2020 3 z 5

Působí to hodně autenticky.

1.Agness
30.03.2020 5 z 5

Moje třetí kniha od Torey, čtu teď jednu za druhou, a tak se mi dobře srovnává. Tenhle příběh se vymyká tím, že Torey pracuje s adolescentem, popisuje jeho neskutečný příběh, který se mnou upřímně dost pohnul. Navíc mě kniha zaujala tím, jak autorka odhaluje do jisté míry i svoje soukromí, je cítit, že dětem se doslova odevzdává, věnuje jim velké množství svého času. Tím příběh posunuje opravdu na osobní výpověď, dokáže chytit za srdce a celý příběh prožíváte s ní. Obdivuju ji, kolik dětí a kolik projektů zvládá, jak psychicky, tak fyzicky...
V komentářích celkem často píšete, že vás kniha ze začátku nevzala. Je to rutinní, Kevin se vrací ve smyčkách tam, kde začínal, a Torey se s ním musí znovu odpíchnout ze dna. To podle mě dělá příběh opravdovým a jsem ráda, že autorka se se svojí prací touhle formou dělí, upřímně, otevřeně a celému světu ukázuje, že to hlavní, co uplatňuje je trpělivost a vytrvalost a nebojí se říct, že neví, co je dobře a co špatně. Ukazuje, že to nejdůležitější je se člověku věnovat, být s ním.
Trošku jsem od knihy očekávala, že mi ukáže, jak jednat se staršími problémovými dětmi, ale Kevin patří do úplně jiné skupiny dětí, kteří nepoznali dětství a nemůžou najít sami sebe. Nicméně Kevina jsem si oblíbila, držím mu palce a těším se na další nemluvňátko.

luckomar
27.03.2020

Mne to zase až tolik nevzalo, ale bude to tím, že srovnávám se spratkem.

Viky007
17.12.2019 5 z 5

Uf, tenhle příběh mi dal pěkně zabrat. Musím říct, že s každou další knihou obdivuji Torey čím dál víc. Obdivuji, že nad těmito "rozbitými" dětmi nezlomí hůl, nevzdá to s nimi. Kevinův případ bych nejspíš nazvala "jeden krok vpřed, dva kroky zpátky". Práce s ním musela být extrémně vyčerpávající a úplně jsem z textu cítila tu beznaděj. Přesto knihu doporučuji všemi deseti, určitě nebudete litovat.

kulatina
15.11.2019 5 z 5

Další výborná kniha od autorky psycholožky, která umí napravovat děti, které ztratily dětství. Do tohoto silného příběhu, kde kluk celá léta nemluví, a pouze sedí pod stolem zabarikádovaný židlemi, jsem se opět naprosto ponořila, prožívala jsem s Kevinem jeho prohry a nepatrné krůčky vpřed, a tušila, že tohle prostě musí špatně dopadnout. Když jsem si na poslední stránce utírala slzy, jako první mě napadlo: " Díky, paní autorko, milá Torey, opět jste nezklamala, a co víc, nezklamal ani stát. Vždycky se našlo řešení a zařízení, které bylo vhodné pro další kroky." Škoda, že jsem u sebe neměla své, dnes už dospělé děti, ale musela jsem alespoň poňuňat našeho pejska. Každá drobná láska se v živé bytosti navždycky zapíše. Knihu zařazuji mezi poklady.

Sariklen
23.10.2019 5 z 5

Naprosto úžasná kniha, která mě pohltila už od první stránky a jen stěží pustila u poslední. Možná ani nemám slov, která by dostatečně popsala její kvality, hloubku a vliv. Kniha, která je krásný příkladem člověka, který dělá svou práci srdcem, jako profesionál, tak, jak by ji měl vykonávat. Více takových mezi námi!

Damaj
19.10.2019 4 z 5

Prvními 150 stranami jsem se musela prokousávat, myslela jsem, že poslední knihu od Torey ani nedočtu, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem vydržela, neboť posledních 50 stran stálo opravdu za to a nemohla jsem se odtrhnout (škoda, že 50 stran ze 300)

popeluška
08.09.2018 5 z 5

Moje druhá kniha od autorky.Kniha je velmi čtivá, smutná ale také plná naděje.Při čtení si člověk uvědomí, že problém který má není zdaleka nic oproti tomu co si musel prožít Kevin a spousta dalších. Těším se na další knihu a pět hvězdiček je tak málo......skvělá kniha :-)

lenkaabooks
16.03.2018 4 z 5

Další přečtená kniha od T.Hayden. Tahle byla jiná v tom, že se nejedná o třídu s narušenými dětmi, kde Torey působí jako učitelka. Tentokrát vystupuje jako terapeut šestnáctiletého mladíka, který se schovává pod stolem a nemluví. Postupně se nám odhalí Kevinovy strachy a to jen díky trpělivosti a nezměrnému úsilí Torey, která bohužel musí zároveň bojovat s zkostnatělou byrokracií a lidskou hloupostí.

Sisssi
01.12.2017

Opět pravopisná chyba hned na prvních stranách, která bohužel nezůstala jediná, škoda.

Chesterton
02.11.2017 5 z 5

"Povinná četba" :) nejen pro speciální pedagogy, ale hlavně pro sociální pracovnice a všechny kteří rozhodují o osudech dětí ze sociálně problémových rodin. Inspirace a povzbuzení k tomu, že vždy zůstává špetka naděje a pravda se hledá i mezi vlastními chybami, pokud jdou napravit.
Autorka má talent nejen pro práci s jemnou dětskou duší, ale i cit pro vtělení atmosféry do stránek knihy!

kejty91
31.08.2017 5 z 5

Nevím, čím začít. Všechno je to takové ... Ikdyž jsem po pár letech udělala re-reading stejně jsem zase očekávala jiné věci. Zajímalo by mě, s jakým časovým rozestupem autorka od ukončení práce sepíše knihu...Zní to tak hodnověrně - zvláště při tom, jak sepisuje konverzaci toho, kdo co, jak řekl. Je to nepopsatelné.
Vnímáte i vy ostatní to, co se tu snažím popsat?
Ona je tak pragmatická a přitom tak empatická. Každý dělá chyby - i odborníci. I ona. A klidně tu chybu napíše o sobě.
K soudům těch dětí - Jsou to zajímavé osudy. Je dobře, že se najdou lidé, kteří jsou dospělí ale zároveň rozumí dětem. Občas to bývá bariérou. Dospělí zapomínají, že byli dětmi - vždyť i tak, po dětech kdekdo chce ať se chovají dospěle, ať přemýšlí, ať ..ať ...ať. Nehledě na to, že dokázala pracovat s nedobrovolným a mlčícím či poněkud agresivním klientem - což vyžaduje různé strategie práce.
Velká inspirace.

Gabba99
15.08.2017 4 z 5

Výborný náhled jak do práce sociálního pracovníka, tak do dětské duše. Doporučuji studentům humanitních věd.

Aveli
18.02.2017 5 z 5

Upřímně jsem si myslela, že se mi tenhle příběh nebude moc líbit, ale opak byl pravdou. Bylo zajímavé sledovat jak se Kevin postupně mění a zbavuje svých strachů. Zajímavý příběh.

Bybyla
17.01.2017 5 z 5

Moc pekne zdokumentovany skutecny pribeh. Jako vzdy.

Dandy1
27.11.2016 4 z 5

Torey má můj obdiv. Tam, kde to všichni vzdali, ona bojuje.

HáTa94
22.11.2016 5 z 5

Torey Hayden umí podat danou problematiku tak dobře, že kniha člověka vtáhne a pustí ho až po poslední větě. Osobně si myslím, že tyto příběhy mohou dát mnohé zkušenosti (speciálním) pedagogům, prostě všem odborníkům (ale slovy autorky, kdo z nás může říct, že všemu rozumí), ale i dalším. Není to jen holá teorie v učebnici. Právě takovéto povídání může poskytnout to, co učebnice nedokáží. Ukáže, že to není lehká práce, že je velice náročná (psychicky, fyzicky i časově), někdy by se dalo říct i nebezpečná a hlavně, že je to běh na dlouhou trať.