Zvířata hrdinové

Zvířata hrdinové https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279266/mid_zvirata-hrdinove-zAb-279266.png 5 16 2

Přidat komentář

roman9739
03.05.2020 5 z 5

Začnu zeširoka, protože se nejdřív musím vrátit k Pavlu Hoškovi a jeho Evangeliu, o němž jsem psal nedávno; totiž díky Pavlovi jsem objevil tvorbu páně Setona, u něhož jsem do té doby měl zařazené jen Dva divochy. Chyba lávky! Povídkové celky, které vyšly u nakladatelství LEPREZ v rámci Sebraných spisů, jako Blesk (svazek 2), Zvířata hrdinové (svazek 3) a Král vlků (svazek 7) jsou fantastickými průniky do života zvířat. Proto uvedu tento komentář u všech tří knih.
Ernest měl opravdu výjimečný pozorovací talent a díky Bohu byl nadán i literárně, a tak zaznamenal neuvěřitelné osudy poštovního holuba, divoké kočky, zajíce, psů, medvědů, jelenů, vlků a dokonce i potkana.
Všechny texty jsou nesmírně čtivé, dech beroucí a poučné. A drsné jako příroda sama.
K našemu rodinnému srdci nejvíce přirostl Pírko, šedý veverčák, povídka, kde je mnohé ze Setonovy lesní moudrosti.
Scéna, kdy Pírko pozoruje Zrzouna (ten se mimochodem stane i hrdinou samostatné povídky, kde se opět věnuje své vášni pro červené houbičky), jak vláčí červenou muchomůrku dokládá výše řečené o pozorovacím a literárním talentu.
Ale i ostatní povídky nezůstávají pozadu a odhalují bohatý zvířecí život, jeho veselá i temná zákoutí.
Mimochodem psát povídky o krvelačných vlcích, řekl bych, ve vší úctě, jde samo, ale napsat poutavou povídku o pouštním klokánkovy nebo poněkud alternativně pojatý noční výjev s mývaly, tam spočívá Setonova velikost, zde zhodnocuje hodiny strávené v divoké přírodě.
Takže, Pavle, opět díky!

Marekh
07.04.2018 5 z 5

Líbí se mi knihy, kde hlavními hrdiny jsou zvířata. V těchto povídkách vystupuje například kočka, holub, vlk, rysice, zajíc, pes. Nachází se zde také Legenda o bílém sobu. V knize se vyskytují také ilustrace, které nakreslil sám autor. Kniha je výborná a určitě knihu doporučuji. Knihu hodnotím na 100 %.


Štítky knihy

kočky zvířata, fauna vlci

Část díla

všech 8 částí díla

Autorovy další knížky

Ernest Thompson Seton
americká, 1860 - 1946
1973  90%Rolf zálesák
1970  97%Kniha lesní moudrosti
1990  93%Dva divoši
1974  94%Král vlků
1968  90%Divoké děti lesů

Kniha Zvířata hrdinové je v

Přečtených27x
Knihotéce26x
Chystám se číst8x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x