Kalamita

Kalamita https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328537/mid_kalamita-pxT-328537.png 4 91 13

Dramatické události v Babilaru způsobily, že se Profesor přestal vzpírat temnotě a stal se z něj Výjimečný. Pod jménem Světlonoš se přesouvá do Ildithie, solného města, které se posouvá z místa na místo. David Charleston se stává vůdcem Zúčtovatelů a připravuje se k utkání se Světlonošem. Cílem tentokrát není jeho smrt, strategie se změnila. Chtějí získat Profesora na svou stranu, vyvést ho z temnoty. David si uvědomuje, že nekonečné zabíjení Výjimečných nemá smysl. Současně mu dochází, že za temnou stránkou chování Výjimečných stojí Kalamita. Konečným cílem je proto s pomocí Profesorových schopností svrhnout tohoto nejvyššího Výjimečného a změnit definitivně řád, který na Zemi panuje už dlouhých jedenáct let.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Calamity , 2016


více info...

Přidat komentář

zd0981
30.01.2024 1 z 5

Já tuto sérii začal číst v r 2016 ke Kalamitě jsem se nedostal. Letos jsem na to přišel a říkal jsem si proč. Tak už vím proč. Protože se tato kniha autorovi nevyvedla. Jen z úcty k němu za ostatní díla nedávám odpad.

TomTomis
20.07.2021 3 z 5

Tak dočteno a už nechci knihy o superhrdinech nebo o superschopnostech ani vidět (promiňte, pane Sandersone:)) . Raději se vrhnu do vašeho fantasy světa. Tohle bylo na mě vrstvení náhod jedna za druhou, aby se vše vyřešilo , nikdo nezemřel (až na výjimky)... Některé věci mi nepřišly zcela vysvětleny. Prostě taková oddechovka, která se bude asi líbit spíše mladším čtenářům...


Deia
05.07.2021 4 z 5

Celá trilógia sa mi čítala strašne dobre. Strany mi rýchlo ubiehali, neustále sa na nich totiž niečo dialo. Tiež príbeh nie je nejak komplikovaný, takže ubiehal naozaj rýchlo. Postavy mi boli sympatické, uveriteľné, nie je ich tam veľa, každá z nich dostala svoj priestor a všetky ma vážne bavili, aj tie nové, ktoré pribudli v druhej časti. Pri čítaní som často mala pocit, že čítam nejaký super akčný film, čo je na jednu stranu fajn, na druhú stranu to ale na mňa bolo občas až príliš akčné a superhrdinovské. Tiež mi trochu vadila istá šablónovitosť kníh, ale to bude hlavne pre to, že som ich čítala hneď za sebou. Prostredie sa ale menilo, každá časť sa odohráva v inom meste a všetky boli istým spôsobom fascinujúce. Filozofické vsuvky sa mi páčili, takisto ako aj Davidovo rozmýšľanie nad metaforami, aj keď sem-tam mi to prišlo už príliš. Celkovo ma trilógia vážne bavila, aj keď na Mistborn alebo Archív to určite nemá (ale zas, čo áno).

MatoPalkes
01.03.2021 3 z 5

Už keď som precital prvé dva diely tak to dočítam. Trilógia síce nebola zlá, ale obávam sa že po určitom čase si nespomeniem o čom to vlastne bolo.

Luigi1
04.01.2021 5 z 5

Krásné čtení

Jirka_O
08.09.2018 4 z 5

Jelikož tato trilogie byla první tvorba, kterou jsem od B. Sandersona četl, zaujala mě hlavně čtivost knížek a rychlé vtažení do děje. Líbila se mi představa potrestání civilizace sama sebou za pomoci jak nadpřirozena tak techniky. Tyto knihy i přes ne příliš vhodně zapadajících metafor mi zpříjemnily čas na dovolené a donutily mě pokračovat ve čtení po delší době. Rozhodně knihy splnily svůj účel a těším se na další knihy autora.

trudoš
01.09.2018 3 z 5

Přestože má jít o vrchol trilogie, stavba příběhu je víceméně podobná předchozím dvěma dílům. Na začátku si aktéři určí cíl, a toho se snaží až do posledního okamžiku dosáhnout, což jim opět zabere takřka čtyři sta stran. Proto, aby to čtenáři nebylo málo, přihodí Brandon Sanderson v závěru ještě deset stránek souboje navíc, při kterém celé to dobrodružství jaksepatří zakončí. Jestli mi to přijde málo? No ano, maličké zklamání se vskutku dostavilo, vzhledem k tomu, že tři velcí záporáci si vysloužili každý po jedné knize, a pak ten největší ze všech je odbyt v průběhu několika odstavců. A to ještě plantážnickým chvatem zvaným morálka.
Ale k čertu s hnidopišstvím, tohle je čtení pro mládež, a je tomu plně uzpůsobeno. Navíc se tým hrdinů konečně ustálil, díky čemuž je zápletka výrazně přehlednější a teenagerský humor funkční ve své bezprostřednosti. Poprvé mě však autor skutečně zklamal nepropracovaností světa a finálním naivismem, který jinak akční sérii spíš ublížil, než nějak pomohl.

SedllY
31.05.2018 3 z 5

Věřím, že tady si B.Sanderson vybral svou slabou chvilku a další knihy, které v budoucnu vydá, už budou jen skvělé.. :) Průměrná trilogie. Za pár týdnů si asi ani nevzpomenu, co se v které knize přesně dělo.

Alee
03.02.2018 5 z 5

Nemůžu říct, že je tato série patří mezi Sanderonovy nejlepší počiny, protože tomu tak není. Ale přesto si myslím zaslouží pět hvězdiček. Nečekejte od tohoto příběhu nic náročného, epického nebo převratného. Je takové hravé, oddechové, akční a svižné čtení, když potřebujete vypnout. Přesto je to skvěle napsané, škála některých přirovnání a také různých skrytých detailů mě nepřestává udivovat. Finální vtípek se supermanem mě pobavil, příběh je to zábavný a i když je to tak šílený blázinec, nějak to všechno nakonec
vždycky překvapivě dává smysl.

Teclaireddy
13.08.2017 1 z 5

No, upřímně...sérii jsem dočetla jen z úcty k autorovi. Celé to na mě působilo moc kýčovitě a megalomansky.

jennefer
26.02.2017 3 z 5

Druhý díl této série se mi zatím líbil nejvíc, ale ani třetí není tak špatný. Líbí se mi, že si autor vymýšlí velmi poutavé světy vždy s vlastní a funkční magií či nadpřirozenými schopnostmi. Líbí se mi zde postavy, že jsou popsány v různých odstínech šedi. Líbí se mi celková dynamika příběhu. Jen po dočtení tohoto dílu si nejsem tak úplně jistá, jestli autor chce ještě s tímto světem pokračovat, nebo ne. Tři a půl hvězdičky.

LilianaFalcon
24.01.2017 2 z 5

Tak pro mě zklamání. Něco jako když koukáte na třetí sérii seriálu a na jednu stranu vám to připadá už moc ohrané a na druhou tvůrci nevědí, jak to ještě překombinovat.
Hlavně už se mi omrzely Davidovy hlášky, které byly na sice stále vtipné ale už jich tam prostě bylo moc.

zuzik1428
25.11.2016 5 z 5

Naprosto úžasná série! Trochu něco jiného, než jsem od něj zvyklá, ale to nic neubírá dokonalosti tohoto příběhu.
David a jeho hlášky... No, myslím, že i kvůli tomu se ráda do tohoto světa jednou opět vrátím, abych nejen žasla, ale i se neskutečně pobavila.