Cesta králů

Cesta králů https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114615/bmid_archiv-bourne-zare-cesta-kralu-iRU-114615.jpg 5 538 110

Archiv Bouřné záře série

1. díl >

První kniha plánovaného desetidílného cyklu je vstupní bránou do světa Rošáru. Rošár je kamenná země zmítaná bouřemi, jimž se přizpůsobila příroda (rostliny rostou z kamene a v bouřích se zatahují do země, zvířata se ukrývají do ulit a tvrdých schránek) i lidé (města se staví podle přesných schémat v místech mezi skalami). Při bouřích se uvolňuje zvláštní energie, bouřná záře, kterou je možné nabít polodrahokamy a ty potom využít třeba k pohonu fabriálů (důmyslných zařízení, která lidem zjednodušují život). Předurčení jedinci dokáží pomocí bouřné záře znásobit své síly a získat mimořádné schopnosti. Tento svět čelí dvěma hrozbám: periodickým obdobím katastrofálních spouští, z nichž ta nejhorší a poslední má teprve přijít, a odvěkému nepříteli, pustonošům, proti němuž lidstvo v dávné minulosti bránily rytířské řády paprsku, než záhadně zmizely ze země. Lidem po nich zůstaly jenom střepkordy a střepláty, mystické zbraně, které mění obyčejné lidi v neporazitelné válečníky. Není jich mnoho a platí se za ně královstvími. V tomto světě se odvíjejí na pozadí poněkud absurdní války aletů proti paršendům osudy tří hlavních hrdinů, zprvu samostatně, postupně se v náznacích začínají prolínat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Way of Kings , 2010


více info...

Slezadav
Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Archiv Bouřné záře je pro mě druhá série od Sandersona, do které jsem se pustil po Mistbornu, který byl vážně skvělý. Pokud Sanderson dokáže udržet u Archivu laťku nasazenou v Cestě králů, tak nepochybuji, že bude Archiv ještě lepší, než Mistborn. Ovšem musím přiznat, že (zatím) nedokončené série mě trošku děsí, ale vypadá to, že zrovna u Sandersona problém nebude.

Cesta králů je epické veledílo o více než 900 stranách podle mě se dá říct, že tvoří pouze jakýsi lehký úvod do Rošáru (svět, kde se děj odehrává). Za normálních okolností by se mohlo zdát, že je to na úvodní díl trochu moc. Ale celý svět Rošáru je tak neskutečně komplexní, že i po dočtení tohoto špalku je toho spousta k objevení. Rozhodně mám chuť v sérii pokračovat.

Knize se toho moc vytknout nedá. Možná snad přespříliš prudký rozjezd, kdy je v krátkém prologu čtenář hozen do světa se spoustou zvláštností a výrazů, kterým nerozumí (střepkordy, šlehy ..). Tohle není optimální a někoho by to mohlo odradit, mě jako člověka se zkušenostmi z Malazské knihy padlých nikoli. Po střemhlavém prologu se tempo hodně zpomalí a několik set stránek je ve velmi poklidném duchu, kdy se setkáváme s hlavními postavami a základními fakty nutnými k chápání světa.

Když pomineme krátká intermezza, tak se celou knihou prolínají tři hlavní příběhové linie pohledy tří hlavních postav. Mojí oblíbenou postavou byl Kaladin, de facto otrok se zajímavou minulostí, který se snaží najít své místo ve světě a tak trochu i sám sebe. Dále tu je Šalán, mladá žena z řad nižší šlechty, která je zmítána vnitřním bojem, který nemůže skončit jinak, než zradou někoho z jejích blízkých. Poslední hlavním hrdinou je Dalinar. Velkokníže, který se velmi vymyká svému okolí svým vnímaním cti, povinnosti a morálním kompasem. Všechny tři linie se odehrávají paralelně a každá je ve svém podstatě něčím zajímavá a obstála by i jako samostatná kniha. Všechny linie spojuje skutečnost, že každý z nich má před světem své tajemství a v každé linii se děje něco plíživě nepřirozeného, co hlavní hrdiny velmi trápí, ale zároveň mají často naléhavější věci k řešení. Postupem času se však ukazuje, že právě ony "nevysvětlitelné" věci by mohly být klíčem ke všemu, co se děje nejen jim, ale co čeká celý svět.

Na to, že jde o velmi tlustý svazek se kniha čte velmi dobře, děj svižně ubíhá ve většině kapitol. Výjimkou jsou flashbacky do Kaladinovy minulosti, které jsou ovšem nezbytné k dokreslení jeho charakteru a objasnění jeho motivů. Bez nich by Kaladin nefungoval zdaleka tak dobře. Možná maličká rezerva je ještě v bitevních akčních scénách, kde mám pocit, že jiní autoři dokáží čtenáře vtáhnout maličko víc. Každopádně je s podivem, že se Sandersonovi povedlo popsat tolik stránek téměř bez použití jakékoliv vaty. Prakticky vše zde má své místo a je nějakým způsobem důležité pro děj, nebo pro charakteristiku postav. Nejen hlavní hrdinové, ale i spousta vedlejších postav je udělána s precizností a čtnář nikdy nemá pocit, že by postavám něco chybělo.

Vzhledem k tomu, že jde o první díl série, tak konec knihy je velmi otevřený, což ale nikterak nebrání tomu, že závěrečné kapitoly jsou tak napínavé, že jsem se téměř nemohl odtrhnout. Na konci svého komentáře bych ještě rád pochválil výtvarné prvky, které knihu výborně doplňují.
Takhle série má ohromný potenciál a věřím, že další díly, kde už autor může pracovat s tím, že čtenář jeho svět už od začátku knihy zná jsou ještě lepší. Sanderson je právem považován za jednoho z nejlepších fantasy autorů všech dob.

luculi
luculi
24.02.2024

Tohle mi vůbec nesedí. Po pár stránkách vzdávám čtení, protože text je dost zvláštní. Zpočátku krátké trhané věty, které kazí vyprávěcí styl. Příliš mnoho nových pojmů už v prvních odstavcích... Zmatek nad zmatek, vůbec nechápu co čtu, souvislosti, postavy ani aktuální dění. Jen čtu text a můj mozek ani nedokáže scénu stvořit v mojí hlavě. Ani po druhém pokusu a čtení další kapitoly nejsem přesvědčená, že tohle půjde. Nevím, ale tenhle autor mě zklamává už podruhé a tím pádem s ním končím. Kniha putuje do Nedočtených...


knihomolka_68
knihomolka_68
13.12.2023 4 z 5

Poměrně pomalý rozjezd (a to říkám jako čtenář Malazské kroniky padlých), ale nakonec mě to docela chytlo a s chutí jdu do druhého dílu.

Iva095
Iva095
09.11.2023 3 z 5

Jsem ráda, že se mi podařilo tuto knihu přečíst celou.
Ze začátku jsem byla nadšená a příběh mě moc bavil, hlavně tedy první část. Pak už to začalo být chvíli dobrý, chvíli zase nuda. Bohužel jsem se dostala do bodu kdy mě příběh prostě přestal bavit.
Postavy byli takové všelijaké. Oblíbila jsem si Kaladina a Šalán, ale ostatní mě nějak moc nezaujali.
Jsem ráda, že jsem si ještě nepořídila druhý díl, protože si vůbec nejsem jistá jestli budu v sérii pokračovat. Každopadně od autora chci zkusit i jiné knihy.

"Neměl byste nutit své lidi dělat, to co byste sám nedělal."

"Myslím, že nestranný pohled je velmi cenný."

"Život před smrtí. Síla před slabostí. Cesta před cílem."

"Na některé problémy asi neexistuje dobrá odpověď. Jenom spousta špatných."

"Člověku se vždycky víc líbí, co mají ostatní, než co má sám."

sArKa236
sArKa236
21.08.2023 5 z 5

Přemýšlím, jak v jediném komentáři vyjádřit, jak moc mě Cesta králů bavila.
Se Sandersonem mám dobré zkušenosti, přivedla mě k němu série Mistborn. Teď se postupně prokousávám vším, co spadá do Kosmíru. Archiv Bouřné záře mě děsil nejen délkou jednotlivých dílů, ale i plánovanou délkou série. Přesto jsem mu ale dala šanci, a ničeho (zatím) nelituji!

Teď už něco ke knížce jako takové - co šekat? Nemusíte mít načtené nic ze Sandersonovy tvorby, abyste si ji užili. Někde jsem četla, že je to v podstatě takový prolog k celé sérii, a s tímto tvrzením souhlasím.
Kniha slouží k seznámení se se světem a hlavními postavami.
Sanderson opět dokazuje, že fantazii se meze nekladou, a opět přichází s originálním světem, na který si musíte zvyknout. Naši planetu totiž moc (vůbec) nepřipomíná. Na druhou stranu tam mají obří kouzelné meče a brnění. Takže za to velké významné plus.

Každá z kapitol se věnuje jedné z hlavních postav, které jsou však roztroušené po světě, a tak se téměř nepotkávají. Kaladin: mladý, zotročený voják, který se snaží vypořádat s bezvýchodnou situací a udržet své lidi naživu. Při tom se mu nějak podaří se spřátelit se vzduchem, protože proč ne. Dalinar a Adolin patří k šlechticům, kteří bojují za svého krále ve válce. Mají ale trochu jiný pohled na svět než ostatní šlechta, takže to taky nemají úplně lehké. Šalán je mladá dívka, která se jednoho dne rozhodne, že okrade jednu z nejvzdělanějších/nejváženějších/nejkrásnějších/nejdrsnějších žen na světě, která je ještě k tomu sestra jednoho z králů. Protože na tomhle plánu se nemůže nic pokazit. A taky umí kreslit. Szeth musel zabít krále, a tak jde všechno do háje. A Hoid. Každá z postav je jiná, má vlastní cíle a problémy, se kterými se v průběhu příběhu musí vypořádat.
A tom kniha je. I když je plná bitev a akčních scén, pravé vyvrcholení je až na konci. Celých 900 stránek skáčete mezi jednotlivými postavami a jejich životem, ale i to je záživné. Celou dobu navíc víte, že se na pozadí děje ještě něco většího, temnějšího. Nevíte ale co, a ani já zatím nemám moc teorií pro další díly. Sanderson se ale osvědčil v nečekaných zvratech, takže určitě budu překvapená.

Knížku vřele doporučuju!!

sikladam
sikladam
13.08.2023 5 z 5

Velmi rozsáhlá kniha povídající o přátelství, spolupráci, naději a mnoho dalším.
Na první pohled ploché postavy, ale s pokračováním příběhu je vidět jejich rozbřesk. Jedna z nejlepších fantasy knih.

bleekemolen
bleekemolen
12.07.2023 5 z 5

Fantaszy žánr jsem vždy považoval za takový lehčí odklon k braku. Občas přijde chuť trochu vypnout a nechat se unášet na vlnách nenáročné zábavy. Moc čtenáře neobohatí, ale pořád lepší než si například volné chvíle ukracovat údery hlavou o zem.
"Tak jsem zase tam.." honí se mi hlavou při čtení prvních kapitol, olbřímí meče, pohádkové bytosti, nadpřirozené schopnosti..
"..to jsem zvědavej, kdy to odložím": začínají mi kolem hlavy poletovat spreny pochybností..
..jenže ono to najednou vše začne dávat smysl (rozuměj po 500 stránkách čtenář začne odhalovat náznaky souvislostí).. ke konci (+800 stránek) už vím, že jsem chycen.. z této série nebude úniku. Je zde vlastně tolik hlavních postav, kolik by člověk, co umí počítat do 4 napočítal na jedné ruce, a tři dějové linky. V největším visení z útesu proložené zdánlivě nesouvisijícími intermezzy.
Pan Sanderson dokazuje, jak i fantasy může nahlédnout do výšin a dát si high 5* placáka s Dostojevským (ten se, jak ho znám, při tom gestu pohrdlivě ušklíbne. ovšem opatrně, aby to Brandon nezaregistroval)

RyonMathrin
RyonMathrin
10.07.2023 4 z 5

Zajímavý svět, originální prvky, drsný hrdina, který se odráží od nejhoršího dna. Archiv bouřné záře mne zaujal a určitě se vrhnu na pokračování. Kaladina si nejde nezamilovat, stejně jako Sil. Vůbec - myšlenka sprenů je velmi zajímavá a zvláštní. Taky dějová linka o Jasně a proměňovači mě bavila.
Jazyk je skvělý a sem tam jsou velmi vtipné a sarkastické narážky, např.: "Ne, prosím, nemluvte, takhle je mnohem jednodušší uchovat si iluzi o vaší inteligenci."
Dobrý začátek velkého příběhu, těším se na něj. Milovníkům fantasy doporučuji.

memphisz
memphisz
28.05.2023 4 z 5

Při čtení fantasy ság se nikdy neubráním porovnání s Pánem prstenů a obvykle mě ty nové světy nepohltí natolik, abych přečetl více než jednu knihu (výjimkou je třeba Zaklínač). Tady jsem na ten problém přišel celá trilogie Pán prstenů má jen o trochu víc stran než tento první díl. A je to poznat. Cesta králů je pouhý 900stránkový prolog, ve kterém se seznámíme s postavami a fikčním světem. Velké události mají teprve přijít - v dalších knihách. Přes velký rozsah se tedy mnoho nestane a strhujících je až v podstatě posledních zhruba 200 stran. Což ovšem nijak nesnižuje nadání Sandersona přesto všechno udržet čtenáře v zájmu číst dál. A narozdíl třeba od Mistborn se tady pustím hned do další knihy, protože naladění na další dění je velké.

denniys
denniys
28.05.2023 5 z 5

Roky jsem tuto bichli odkládala, čekala jsem, až bude více dílů a zároveň mě odrazovala délka knihy plus předpoklad, že se bude jednat o složitou četbu.. V tom jsem se zásadně pletla, hlavních postav je pár a ve všem se dá naprosto snadno orientovat - včetně magie..
Nutno uznat, že pan Sanderson prostě umí! Dokáže neskutečně vtáhnout do děje a jeho knihy se čtou prostě samy.. Hrdinové jakoby na stránkách ožívali, tak skvěle jsou propracovaní..
Kniha je skvělá, stránky mizely neskutečným tempem, přišla jsem na to, že takovéto kolosy se mi čtou lépe než "normální" knížky.. Byl to úžasný literární prožitek, který bych si přála zažívat u každé knihy..
Rozhodla jsem se nekomentovat děj, není co napsat než, že je to prostě skvost!
Ps : nemohu si pomoci, ale Szetovy "šlehy" mi asociovaly svět Mistbornu

evilunicorn
evilunicorn
18.04.2023 4 z 5

Kdyby ta kniha udržela tempo prvních dvouset a posledních 70ti stran po celou svou délku, byla by to naprostá pecka.Jenže to se nestalo a já se nemůžu zbavit dojmu mlácení prázdné slámy.Sanderson je bezesporu výborný vypravěč, ale zde platí, že méně je někdy opravdu více..Ovšem grafická úprava.. To je lahůdka!

Hellrampage
Hellrampage
22.03.2023 5 z 5

Prvá kniha Archívu Bouřné záře je napísaná famózne. Svet je vykreslený veľmi dobre a je originálny. Rovnako ako fauna, flóra alebo velebouře. Fungovanie mágie nám autor v tomto prvom diele ešte dávkuje postupne a je zahalené tajomnom. Všetky hlavné postavy a ich minulosť sú napísané skvelo, najviac ma bavil Kaladin, potom Šalán a nakoniec Dalinar a jeho syn Adolin. Vo svete a ich mestách nie je problém sa orientovať, pretože tu máte peknú veľkú mapu a dej sa odohráva tak na dvoch miestach. Postáv nie je veľa na to, aká rozsiahla sága to bude, no to som rád. Aspoň sa autor môže naplno venovať ich linke. Zaujímavou vedľajšou postavou bol Szeth, ktorý sa sem-tam mihol. Rozsah 900 strán mi vôbec nevadil a okamžite som sa musel pustiť do druhého dielu.

jordys
jordys
04.03.2023 5 z 5

Bál jsem se, že už mě přestalo bavit fantasy a pak mi konečně přišlo upozornění, že na mě v knihovně čeká tohle. Počet stran byl pro mě překvapením, ale po pár kapitolách velmi milým. Dlouhé mi to nepřipadalo a jsem rád, že na mě čeká hned další díl. Děj plyne pomalu, za celou dobu se příliš neposune, ale je to tak skvěle napsané, že to nikomu nemůže vadit. A ty hlavní postavy!
Těším se na zbytek série.

PitoR
PitoR
25.02.2023 5 z 5

Život pred smrťou. Sila pred slabosťou. Cesta pred cieľom!
Môj prvý kontakt s Brandonom Sandersonom - prvá kniha zo zamýšľajúceho desaťdielneho celku. Ako to dopadlo? Nechám za seba hovoriť niekoľko citátov:

"Záleží na cieli? Alebo na ceste, po ktorej k nemu dôjdeme? Žiadny úspech nie je tak veľký ako cesta, po ktorej sme k nemu došli. Nie sme stvorení pre ciele, ale pre cesty. Naša cena je v pľuzgieroch na nohách, v chrbtoch posilnených ťažkými bremenami, v očiach otvorených dokorán z potešenia z toho, čo sme po ceste prežili."

"Nesúhlasíš s mojou cestou. Rozumiem tomu, pokiaľ je možné porozumieť niekomu, s kým absolútne nesúhlasím."

"Ak sa človek pozrie kamkoľvek, všade nájde ľudí, ktorí zneužívajú svoju moc."

"Ľudia sú v mnohých veciach nespoľahliví. A ak existuje jediná vec, na ktorú spoľahnutie je, tak je to práve tá ich chamtivosť."

"Neverím, že existuje niečo ako spravodlivosť."

"Niekto musí začať u seba. Niekto musí vystúpiť dopredu a povedať a urobiť, čo je správne, pretože je to správne. Keď nikto nezačne, tak ľudia nemajú koho nasledovať."

"Celý svet je jedna veľká bradavica, ohavne zelená a zhnisaná korupciou."

"Druhí sa môžu znížiť k tomu, aby ma zničili. Nech si užijú tú svoju slávu! Ja zostanem až do konca sám sebou!"

A teším sa na pokračovanie.

Deia
Deia
09.02.2023 5 z 5

Túto knihu som už raz čítala, ale keďže teraz vyšla štvrtá časť a ja si už toho veľa nepamätám, tak som sa rozhodla si ju prečítať znova. A bolo to skvelé rozhodnutie. Pamätám sa, že pri prvom čítaní sa mi príbeh zdal dosť rozťahaný, miestami nejasný (ale aj tak skvelý), proste som čakala niečo viac. Teraz som vedela do čoho idem a užívala som si každú stranu. Úplne ma to pohltilo. Dochádzalo mi viac vecí, vďaka čomu som si mohla príbeh vychutnať o to viac. A takisto som medzitým prvým a týmto čítaním prečítala Kolo času, ktoré asi dosť zmenilo môj pohľad na rozvláčne príbehy :D.
S žiadnou hlavnou postavou som nemala problém, sadli mi všetky tri. Kaladin s jeho smutným príbehom. Dalinar, ktorý sa snaží ísť medzi vodcami proti prúdu. A aj bádateľka Šalán, snažiaca sa votrieť do priazne kráľovnej sestry, ma zaujala, v tejto časti možno aj najviac.
V príbehu je ale toho oveľa viac, úžasný magický systém, tajomné zbrane a brnenia, vraha v bielom, ktorý zabíja jedného panovníka za druhým... A hroziaci zánik ľudstva.
Celé som si to neskutočne vychutnala a rovno pokračujem ďalej, toto je určite jedna z tých kníh, ktoré treba prečítať aspoň dvakrát.

SkcSAM
SkcSAM
08.01.2023 5 z 5

Čítal som postupne Kosmír, až som sa dostal k Ceste Králu. Najlepšia kniha z tohto vesmíru a aj od tohto autora. Za mňa aj jedna z najlepších fantasy kníh vôbec. Sanderson v novodobej fantasy nemá konkurenciu. Niekto kto v takejto vysokej frekvencií vydáva takto kvalitné fantasy. A Cesta králů je ešte o level vyšie ako jeho ostatné knihy.

Vědmed
Vědmed
28.12.2022 5 z 5

Věř sám sobě, ale neustále o sobě i pochybuj. Tam, kde si jsi skálopevně přesvědčený o pravdě, prověřuj. Kde nevíš, potvrzuj. I nejlepší skutky mohou být motivovány sobectvím stejně tak jako alturismem. A váhy jsou neustále v pohybu.

R.Nevřivý
R.Nevřivý
15.12.2022 4 z 5

Po této knize jsem šáhl z důvodů čtenářské touhy po epickém fantasy příběhu. A myslím, že jsem dostal přesně to co jsem očekával. Trochu déle mi trvalo se do knihy začíst, ale čím více jsem objevoval exotický svět Rošáru, tím lepší to bylo.
Sanderson tu dokáže nejen přirozeně představit všechny důležité postavy pro svojí ságu, ale také čtenáře seznámit s různými kulturami, společenskými zvyky,magií, faunou a flórou svého světa.
Tomu napomáhá naprosto krásné zpracování knihy v pevné vazbě s vnitřními ilustracemi. Ony ilustrace jsou vlastně součástí příběhu jako stránky ze skicáře jedné z postav.
A postavy jsou tu opravdu zajímavé s propracovanými motivacemi a minulostí.
V tomhle ohledu se mi Sandersonovo psaní velmi líbí.

Mé čtenářské srdíčko plesá radostí a ruka už se natahuje po dalším díle. (všechny zatím dostupné díly už na mě čekají v knihovně)
Určitě doporučuji.

BloodyO
BloodyO
02.12.2022 5 z 5

Kdo se jednou vydá "Cestou Králů" ten zní už nesejde. Tahle kniha je poklad dnešní fantasy a neznám nic co by se jí vyrovnalo. I teď po třetím čtení jsem se od ní nedokázal odtrhnout a přelouskal jí (na úkor práce, přátel.. všeho) za dva dny. Postavy jsou úžasně napsané a z každého příběhu doslova sálají emoce. Napětí by se dalo krájet od první stránky do poslední. Sanderson tu potvrzuje, že je mistrem ve vytváření světů a navíc dotahuje k dokonalosti i všechny další prvky fantasy literatury.

MilanKop
MilanKop
25.11.2022 5 z 5

Naprosto úžasný start do epické fantasy ságy. Čte se jedním dechem a občas až bez dechu. Hlavní hrdiny si člověk téměř okamžitě zamiluje a nedokáže se odtrhnout od knihy. Osobně jsem párkrát málem přišel pozdě i do práce. Není co vytknout a doporučuji každému fanouškovi nejen fantasy literatury.