Zrození Řecka

Zrození Řecka https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470540/bmid_zrozeni-recka-rnL-470540.jpg 4 16 2

Práce mapuje postupné znovuzrození řecké civilizace, které nastalo po zhroucení mykénské palácové kultury, jak se v různých místech a regionech projevovalo. Ve všech oblastech lidského úsilí - politické, ekonomické, sociální, v poezii, filozofii, vědě a výtvarném umění - se proměny v jednotlivých městských státech projevovaly různě, ale vždy byly hluboké a tvůrčí. Dělící čárou v politické rovině mezi tímto obdobím a následným klasickým obdobím jsou perské války, v nichž Řekové zvítězili a zajistili nejen přežití nezávislých městských států, ale získali pramen hrdosti a sebevědomí, které bylo především výzvou pro budoucnost. Výklad v uvedené studii poukazuje na stálý kontrast mezi panhelénským duchem, reprezentovaným společnou národností, jazykem a náboženstvím, a odstředivými tendencemi, které panovaly mezi jednotlivými městskými státy. Dodatky v závěru se zabývají jednotlivými oblastmi, národy a kmeny převážně v oblasti blízkovýchodní, které ovlivnily řeckou kulturu a naopak, které neřecké městské státy ovlivnili Řekové. Nechybí rozsáhlá bibliografie starověkých literárních zdrojů i současných publikací a dalších artefaktů včetně rejstříků.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Rise of the Greeks , 1987


více info...

Přidat komentář

Richie1
18.01.2015 4 z 5

Přehledným způsobem (podle jednotlivých oblastí a období) nás Michael Grant seznamuje s historií Řecka v jeho rané fázi - v době před klasickým obdobím. Jde tedy o dobu od příchodu řeckých kmenů do Řecka a přilehlých oblastí (cca 1000 př. n.l.) do doby těsně předcházející perské invazi do Řecka (490 př. n.l.). Toto období není tak dobře známé jako pozdější období řecko-perských válek či období peloponnéských válek, ale je stejně tak významné, ne-li významnější, neboť v něm byly položeny základy pro pozdější "řecký zázrak".
Kniha není jednoduchá na čtení - autor nás zahltí obrovským množstvím údajů, neboť starověcí Řekové postupně expandovali svá obchodní emporia i svou kulturu téměř do celého Středomoří. Mnoho údajů není jednoznačných, stále se objevují nové a nové souvislosti a některé otazníky okolo raného Řecka se asi nepodaří zjistit nikdy. Kniha však poskytne velmi vyčerpávající pohled na zrození řeckého světa i jeho úžasné kultury.
Logicky nyní začnu shánět další Grantovu knihu - Klasické Řecko.

alecto
17.04.2011 4 z 5

Slabé zpracování map, případná jejich úplná absence, jinak celkem informativní.