Zrádné loviště

Zrádné loviště https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535912/bmid_zradne-loviste-661425b5a18f9.png 4 70 25

Kate Shugaková série

< 8. díl >

KATE SHUGAKOVOU ZASTIHNE NOVÝ PŘÍPAD PŘI LOVU LOSOSŮ NA VELMI ZRÁDNÉM LOVIŠTI... Cal Meany je podvodník, pytlák, násilnický otec a nevěrný manžel. Jeho vražda proto nepříliš překvapivě vyvolá takovou vlnu nadšení, až soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková, která Calovu mrtvolu vyloví ze zátoky Alaganik, uvažuje, zda má vraha zatknout, nebo ho pochválit. Překvapivé ovšem je, že tělo nese známky zmlácení, smrtelného pobodání, uškrcení a utopení. Hlavními podezřelými se stávají Meanyho nepříliš zarmoucená manželka a jeho děti. Motiv k vraždě by ovšem měla i většina sousedů. Nicméně poté, co se okolnosti dramaticky vyhrotí, začne Kate uvažovat o tom, že tenhle neobvyklý případ možná nepůjde tak snadno vyřešit... Situaci navíc zkomplikují Kateiny tety, které se v rybářském táboře na Amartuq Creeku zapletou do vlastních pochybných obchodů, a Kate musí dokázat, že alespoň ony žádnou vraždu nespáchaly.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: audiokniha , Audiotéka
Originální název:

Killing Grounds , 1998


Interpreti: Lucie Juřičková
více info...

Přidat komentář

Nuttelka
28.04.2024 audiokniha 3 z 5

Po skvělém předchozím dílu "Mrazivé tání" jsem z toho dílu zase docela zklamaná.. Většina knihy je věnována lovu lososů.. ano, vím, jakým stylem autorka píše, ale mě to sáhodlouhé popisování prostě nebaví.. vražda byla spíš jen takovým zpestřením, aby se aspoň něco dělo, nic napínavého.. jak už jsem několikrát zmiňovala, s touto sérií je to jako na houpačce :-))

alabra
20.04.2024 4 z 5

V tomhle díle je více pozornosti věnováno rybolovu na Aljašce a všemu, co se točí kolem toho. I vyšetřování zločinu má menší pozornost. Padouch je znám od začátku a vraha odhalit je celkem jednoduché.


Vesmich
17.04.2024 5 z 5

Tentokrát svéráz národního rybolovu, kdy jde Shugakové, jak jinak, o krk, ale je jak kočka a má devět životů, takže nejméně do dalšího dílu ještě vydrží. V úvodu se důkladně seznámíme s padouchem, který je odporný jak od Agathy a pak ho taky, stejně jako u Agathy, někdo zamorduje a nikomu to není ani trochu líto. Dobře mu tak!

dlabikk
09.04.2024 4 z 5

Další velmi příjemný a napínavý díl. Nechybělo nic, ani Obluda, Kate, Jack, vrtulník Jimm, tetičky a drsná severská krajina :o)

Dandulka
11.01.2024 2 z 5

Po šedesáti stranách žádná akce, nudné a až příliš popisné co se týká rybolovu lososů, ale jinak v podstatě nic moc. Nestává se mi často, že bych nějakou knihu nedocetla,ale tohle není nic moc .

konicekbily
26.10.2023 4 z 5

Čtení pro ty, kteří čtou celou řadu popořádku a znají vyprávěčský styl autorky a zvyky, obyčeje a dění na Aljašce a jsou obeznámeni s postavami kolem hlavní hrdinky. A navíc vědí, že to není úplná klasická detektivka, ale spíše oslava života ve volné přírodě!

katka.oo
09.09.2023 4 z 5

Už osmý výlet s Kate, Obludou a spol. na Aljašku, pohodové čtení, Kate mě baví, žádné krváky a spíš než krimi je to o životě na Aljašce a zvycích jejích původních obyvatel. Já jsem si čtení, kdy tentokrát rybaříme, sice s nějakou tou mrtvolou :-), užila a těším se na pokračování.

milary
29.08.2023 4 z 5

Povolenku mám a vyplouvám pokaždé celá nažhavená; někdy nevím, kde zaseknout dřív, jindy se o úlovku nedá mluvit.
Příhodný název.., i pro knihovnu. :)

Stabenow si proplout mezi prsty nenechávám. Dávno jsem si zvykla na hustou síť informací o Aljašce, nezbytně vetkaných do každé z detektivek. Některá z témat mě zajímají víc, - a také přirozeněji zapadají do linie jednotlivých případů, některá méně; ale kromě jediného dílu mě zatím bavily všechny části série.

Taky tentokrát napřed řádně přičichneme k problematice rybolovu i s celým nezbytným pozadím, než se děj neuspěchaně sveze ke zločinu. Jenže to nevadí. Člověk profituje ze setkání se starými známými (a že autorka figury vážně umí!), těší se z dialogů, vtipu, živosti, kontinuity. Stabenow očividně tak trochu kašle na to, aby za každou cenu šokovala, což neznamená, že schází napětí. Jen ho servíruje s nadhledem a neválcuje s ním všechno ostatní.

cedos
25.08.2023 5 z 5

Skvělá série

trudoš
14.08.2023 4 z 5

Oproti předchozímu dílu ubylo na humoru, ale zas má Zrádné loviště asi nejblíže k tradiční detektivce ze všech prozatím vydaných knih. Ovšem v případě Dany Stabenowé musíte brát slova o detektivce s rezervou, protože opětovně se zločinem přijde až někdy po straně sto. Kompenzuje to jednoduchým motivem zabití té nejnenáviděnější postavy v okolí, pročež příliv podezřelých se podobá táhnoucímu hejnu lososů, jež jsou v důsledku leitmotivem celého vyprávění. Nezbytným kořením příběhu je pak samozřejmě živý popis Aljašské přírody, kterou autorka dokáže pokaždé vykreslit jinými barvami. Podobně postupuje i ohledně konstrukce zločinu a nevymýšlí žádné nepravděpodobné scénáře, jen aby čtenáře šokovala originálním odhalením. Tohle je ve svém důsledku kraj na konci světa a mentalita obyvatel tomu tak nějak odpovídá. Jediné, od čeho jsem čekal víc, bylo důvodné podezření na jednu z Kateiných tetiček, kolem níž se možná až zbytečně moc dlouho nejistě přešlapuje. Jinak ale maximální spokojenost.

alzbeta4340
11.08.2023 4 z 5

Kate sympatická jako vždy, ale tentokrát se všechno točilo kolem složitostí aljašského rybolovu a to mě až tak nebavilo. Detektivní zápletka je ale při své jednoduchosti dobře vymyšlená.

Ulala
23.06.2023 5 z 5

Čím dál lepší, alespoň z mého pohledu. Autorka na vlně své fantazie a určitě i osobních zkušenosti se dostává ve svých knihách na vrcholky hor i do hlubin moře. Popis přírody na Aljašce a atmosféra viděna očima Kate je jedinečná. Tentokrát se příběh odehrává v době lovu lososů a člověk si připadá jako by sám byl na té lodi či člunu a viděl naštvaného přecpaného lososy medvěda, kterého jsme svým pohybem vyplašili. To vše se odehrává jako obvykle na pozadí obchodních "postrkovaček", do kterých jsou tentokrát zapleteny i tety Kate.

čef
09.06.2023 4 z 5

Vraždu tyrana, konkurenta a bezohledného podnikatele v obchodu s rybami přivítali na Aljašce mnozí, další vraždy už tak slavené nebyly. Kate se svou Obludou pátrá, podezřelí jsou i v její rodině. Byznys s lososy je pro samotné rybáře hodně těžký, potýkají se nejen s problémy s loďmi, sítěmi, konkurencí sportovních rybářů a drahou naftou, ale i s obrovskou regulací a úředníkováním v této oblasti. V této knize má převahu spíše popis reálií na Aljašce než vlastní vyšetřování vražd, což se všem příliš líbit nemusí, rybolov zas tak u nás oblíbený není.

Šánka
10.05.2023 4 z 5

Už dávno vím, že tato série není o žádném napětí, tady je nejzajímavější prostředí, popisy Aljašky, místní zvyky a hlavně je to čtení na pohodu. Uběhne hodně času, vyloví se mnoho ryb, než se objeví první mrtvola :-).
Ale tentokrát se vyšetřuje trošku více než v minulém dílu, i když tam jsem se zase více zasmála. Tady i toho padoucha asi tipnete správně, jenže když ta místní semknutá komunita si ty zákony trošku ohýbá po svém, tak chudák Kate se nadře a párkrát i vykoupe (to doslova) u jeho odhalení.
Aljašská detektivka v poklidném tempu mě i tentokrát pobavila.

astra3
01.05.2023 5 z 5

Sérii s Kate čtu ráda. Spousta informací o životě na Aljašce a k tomu vyšetřování vraždy. Povedené.

zuzana2599
29.04.2023 3 z 5

Zrádné loviště je můj sedmý výlet na Aljašku v doprovodu Kate Shugakové. Nerada, velmi nerada, musím tentokrát připustit, že tato lovecká výprava se mi líbila ze všech nejméně.
Prvních sto stran jsem se trápila, až tak popisné čtení mě zaujalo jen velmi málo. Místní politika a pro mě nezáživné informace z místního života byly pro mě příliš vleklé a dlouhé. Až po nalezení mrtvého rybáře Cala se mi začala knížka líbit, i když vyšetřování bylo krátké a rychlé. Příště se mi bude snad líbit na Aljašce víc, nevzdávám to !

nero 13
29.04.2023 5 z 5

Už dávno neberu sérii s Kate Shugakovou jako detektivní, nějaká krimi zápletka je jen takovej bonus navíc k popisu života na Aljašce, a paní Dana Stabenow ten popis umí na jedničku, vždycky se u toho bavím a navíc se dovím vždy něco nového. V tomto už osmém díle jsem se poučil jak se na Aljašce loví Lososi čavyča, a jak nebezpečný může být gigantický Platýs, taky mně zaujal rybí mlýn, ten jsem doteď neznal.
Pokud jde o detektivní část, tak už jsem dlouho nenarazil na tak nesympatickou oběť, vůbec mi ji nebylo líto. K dokreslení atmosféry jsem u čtení této knihy zhlédl seriál Alaska daily s Hilary Swank v hlavní roli, taky doporučuji.

mikika
11.04.2023 5 z 5

opět rybářské prostředí a opět máte intenzivní pocit, jako byste byli přímo uprostřed všeho toho dění, aťsi šíleného, vyčerpávajícího nebo maličko nebezpečného. co si budem povídat, od místních můžete čekat cokoli. ale moc jsem si to užila.

kolacky
08.04.2023 4 z 5

Trochu mě mrzí ta politika, ale co se dá dělat.
A stejně hledám, kde se asi tak nějak odehrává... i když paní autorka upozorňuje, že je to "jenom" beletrie... Mapa Aljašky je v permanenci.

Dela111
01.04.2023 4 z 5

Zrádné loviště je pro mne už druhý příběh, ze kterého nejsem tak nadšená jako z ostatních dílů této série. Tady trvá hodně dlouho než dojde na detektivní děj. Prvních téměř sto stran se řeší rybářská a územní politika. Je tu spousta informací z místního života, bohužel však takových, kterým můžou plně rozumět jen domorodci. Brodíme se nezáživnou omáčkou, k tomu je tu spousta vedlejších postav a všichni zbytečně jmenovitě.
Detektivní zápletka je dobrá, ale k vyřešení případu dojde dost rychle, což u této autorky není výjimečné, není totiž zrovna odbornice na spletité zápletky a nečekaná rozuzlení. Dana Stabenow je prostě spíše mistr v popisech krás Aljašky a jejích zvířecích obyvatel (viz úryvek níže), což si užívám a vlastně kvůli tomu tuto sérii čtu.
Moje hodnocení je přesně mezi 3 a 4*.
---
"... probudil tím poklidně dřímajícího samce grizzlyho ve vrbovém mlází naproti přes řeku, který tam vyspával omamný efekt tuctu tučných kisučů ke svačině. Jimovo zahřmění ho vylekalo, takže vyskočil na nohy, ale zakopl o větev a skutálel se s mohutným cáknutím ze břehu do řeky, načež ještě mohutněji vztekle zařval, až se ze všech stromů v dohledu vznesli ptáci, vyděsil ročního losa v houštině a způsobil, že se rodinka vyder fofrem vystěhovala ze své nory a našla si méně divoké obydlí dál po proudu.
Milosrdně ohromená společnost na opačném břehu zírala, jak nadávající a stěžující si grizzly vyjadřuje všeobecnou nespokojenost s tak hrubým probuzením, pak se oklepává a hartusí nahoru na břeh, kde ve velice špatné náladě nakonec zmizel v podrostu."