Mrazivé tání

Mrazivé tání https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500871/bmid_mrazive-tani-sHp-500871.jpg 4 78 25

Kate Shugaková série

< 7. díl >

Na Aljašku přišlo jaro a teplý jižní vítr přinesl oblevu, takže rezervaci zaplavil rozbředlý sníh. Soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková musí kromě hromady jiných věcí vyřídit i jednu dlouho odkládanou záležitost: vyplnit daňové přiznání. Jenže pokud se některým lidem lepí smůla na paty, ona v ní musí vězet až po krk, a jestli jsou některé dny špatné, pak tenhle je jejich král. Nejen že se Kate musí vypořádat s rozzuřenými medvědy grizzly a umanutými členy jedné znesvářené rodiny, ale k tomu všemu se jí na dvorek zřítí motor proudového letadla. Otravní agenti Národního úřadu pro bezpečnost dopravy vyšetřující nehodu a mrtvola v lese za humny už jsou pak jen pověstnou třešinkou na dortu. Jakkoliv se Kate zprvu hodlá od policejního pátrání distancovat, nakonec nedokáže jenom nečinně přihlížet, a než se naděje, už se s Obludou po boku vydává po stopách nebezpečného vraha.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

Breakup , 1997


více info...

Přidat komentář

emamat
13.03.2024 5 z 5

Knihu jsem si vybrala díky dobrým komentářům zde. A vyplatilo se. Už jsem si zvykla, že hledat v téhlé sérii kriminálku není to pravé. A neskutečně jsem se bavila.

dlabikk
23.01.2024 4 z 5

Tak tento díl byl nabitý vším možným, hlavně humorem a já jsem se nesmírně bavila, i když nešlo úplně o krimi jakou známe. Asi je potřeba občas trochu jinak oživit sérii a tady se to povedlo :o)


Vesmich
19.12.2023 5 z 5

Tak my tady také víme, že když první táááání cestu sněhu zkřííííží, tak se vrací Hubenej Joe, Čára i Ušoun :), nicméně na Aljašce to moc idylka není a div, že to víceméně všichni přežili. Také mě zaujal způsob likvidace autovraku - až rozmrzne zem, tak to zakopu...to bude panečku džuzna!

konicekbily
19.09.2023 4 z 5

Trochu potřeštěná sbírka spousty zážitků hlavní hrdinky z jarního života probouzející se Aljašky po zimě. Není to snad ani detektivka, ani krimi - ale je to vyznání autorky z lásky k její domovině. A je to pro ty, kteří čtou poctivě celou řadu popořadě, pro "náhodného" čtenáře to není.

Kerberos
09.05.2023 5 z 5

Tak to byl hodně akční a zároveň bláznivý díl.Pád letadla,útoky medvědů ,konflikty v aleutské komunitě řešené pomocí střelných zbraní a to všechno musí Kate řešit.

alzbeta4340
28.04.2023 5 z 5

Všeho bylo až moc, ale kupodivu tahle šílená směska motivů (pád motoru letadla, útok medvěda a nejrůznější manželské a sousedské rozepře), které musí Kate řešit, funguje v ději moc dobře. Je obdivuhodné, jak vše autorka spojila do čtivé a zároveň smysluplné detektivky. Ráda doporučuji a těším se na další díl z Aljašky.

Jiparis
18.04.2023 4 z 5

Jak moc se liší naše žití od toho na Aljašce! Zajímavé prostředí, úplně jiné myšlení a starosti. Asi nejtěžší to bude v době jarního tání. Spadnutí motoru na obydlí mi připadalo trochu přehnané.

čef
03.04.2023 5 z 5

Opravdu hodně netradiční detektivka. Dozvíme se mnoho o medvědech a dalších zvířatech na Aljašce a vůbec o situaci lidí zde žijících a libujících si v poměrně primitivních podmínkách zdejšího života. Jarní tání na Aljašce bych však raději oželel, tak dramatickým událostem popsaných v této knize je určitě lépe se vyhnout. Tak neortodoxní detektivku jsem tedy ještě nečetl a přál bych si takových ještě mnohem více.

katka.oo
04.03.2023 4 z 5

Mrazivé tání ... na Aljašku přišlo jaro a s ním i tání a u Kate a Obludy se děje spousta bláznivých věcí, dobré čtení, zábavné, krimi to není, ale to vůbec nevadí, těším se na další díl, tuto sérii mám ráda čím dál tím víc.

tami1
02.03.2023 5 z 5

To byla jízda!
Snad už si nikdo nebude stěžovat na pomalé tempo, rozvláčné popisy a podobné věci. Mrazivé tání je nadupaná, bláznivá kniha. Autorka seslala na hlavu Kate snad všechno neštěstí světa a ještě to okořenila medvědy, kulkami a lidmi, kteří se naprosto vymkli kontrole. Prostě TÁNÍ.
Vlastně jsem zvyklá na to, že první kapitola mě převálcuje, ale tady jsem valila oči a lapala po dechu téměř na každé stránce.

Nejlepší díl!!!
Je to tak skvěle napsané a zábavné, že se nebudete moct odtrhnout!

milary
27.02.2023 5 z 5

Z minulého dílu jsem byla trochu rozmrzelá a tak jsem pro jistotu mnoho neočekávala...
Lež!! Očekávala jsem přesně takovou Stabenow, kterou jsem si oblíbila od prvních dílů série vyjma šestky.
A? Byla to úplně jiná Stabenow.

Po pár stránkách zaplněných bizarním děním, líčeném v trochu nezvykle komickém tónu a téměř bez mrtvol, jsem trochu znejistěla nad žánrem. Pak jsem roztála. A objevila autorčinu novou polohu. Není to tak, že by mi snad předtím nepřipadala vtipná, to vůbec ne. Tady se ovšem její humor proměnil v průtrž nečekaně bláznivé legrace, která kulminovala v ostrém kontrastu s racionálními a vzhledem k povaze situací komicky věcnými reakcemi Kate i ostatních. Prostě tání, žejo, co naděláte… :)
Řada situací je tak dovedená k úplné dokonalosti; kdo četl, ví. Například ta, kdy Kate tak bezděčně potvrdila jasnozřivý odhad svých schopností babičkou Jekaterinou, a akcí s bagrem (tzv. 2v1) s autritativní přesvědčivostí zastoupila nedokonalou (a neexistující) literu zákona ve dvou zdánlivě bezvýchodných kauzách.

Mrazivé tání servíruje Aljašku opět s mnoha pozoruhodnými informacemi.
To co je líčeno s takovou dávkou humoru není ani zdaleka vždycky taková legrace.
A že by to nebyla detektivka? Nenechte se zmást jistou rozverností, mně tu napětí vůbec nechybělo.

astra3
08.02.2023 5 z 5

Tuhle sérii mám obzvlášť ráda. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu. Žít na Aljašce v době tání není žádná pohádka.

alnahu
18.01.2023 5 z 5

Příběh z Aljašky na které začíná jarní tání ,které přináší I spoustu nepříjemností,nejen spousty bláta,ale i hladových medvědů,kteří se právě probudili po zimního spánku a hledají potravu.S těžkým životem uprostřed aljašské rezervace plné zvířat,lovců a taky turistů ,bojuje Kate se svým psem Obludou.Není to ani tak detektivka,jako čtivý bláznivý příběh.

Šánka
02.01.2023 5 z 5

Další z vydařených návratů na Aljašku a musím říci, že velmi dobrá volba pro začátek nového roku.
Na Aljašku přišlo jaro a s ním i tání, probudili se medvědi, na Katein srub spadl motor letadla, no a také se našla i nějaká mrtvola. Vždyť přišlo tání. Drobné sousedské či partnerské nesrovnalosti si místní řeší po svém, tedy hodně se střílí, přišlo tání :-). A nic se neobejde bez Kate, jejích přátel a samozřejmě Obludy.
Ne, tohle není detektivka, napětí 0, ale zábava 100 %, zasmála jsem se. Za mne snad nejlepší díl.

Staráknížka
18.12.2022

Přečetla jsem všechny díly, ale tohle je tedy jízda - do pár dnů se vejde až neuvěřitelně mnoho bláznivých věcí. Je až neuvěřitelné, že způsob vyřizování sporů pomocí pušky, nevede k vylidnění Aljašky. Ale nejvíce mě dostala jízda Kate s bagrem - to je tedy něco. Ani to není moc detektivka, ale legrace - někdy z ní poněkud mrazí - to je. Těším se na další díl.

mikika
12.12.2022 5 z 5

tentokrát příběh z Aljašky není ani tak detektivka, jako spíš estráda a přehlídka toho nejšílenějšího, co se tam kdy může stát. skvělý díl, mrazivě zábavný.

Dela111
03.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Na Aljašce končí zima, nastává tání a s ním přichází "kopec srandy" jako například havárie letadel, proudové motory padají z nebe, medvědi grizzly útočí na lidi, v tajícím sněhu se najde uleželé tělo, manželka střílí na manžela, střelbou si vlastně vyřizuje účty kdekdo a lidé se celkově chovají jako pošahaní.
V tomto díle si Kate skutečně užije - mimo rozbitého domova a několika setkání s medvědem řeší sousedské, manželské i mezigenerační rodinné rozepře, je nucena za babičku převzít otěže rozhodování v rezervaci a k tomu navíc nakonec zjistit, že tragické nehody vůbec nemusí být nehodami...
Skvělý díl, jen to dlouho připomíná o trochu více humorný román než detektivku. Ona je to vůbec série vhodná spíše pro obdivovatele Aljašky než pro čtenáře krimi. Já vyhledávám obojí, takže jsem si tento díl opět maximálně užila :-).

Nuttelka
30.11.2022 5 z 5

Za sebe musím říct, že to byl asi zatím nejpovedenější díl. Od samého začátku divoká jízda na horské dráze plné průserů a nesmrtelná Kate k tomu :-) Moc jsem se bavila a jedno velké ponaučení, nikdy se na Aljašce neobjevovat v době TÁNÍ, nemusíte to přežít...

Ulala
30.11.2022 5 z 5

Královský jsem se bavila, škoda, že to trvalo tak krátce. I doba, ve které se děj odehrává, byla nesmírně krátká. Jen pár dnů, a řada událostí od rady starších, přes útoky medvědů, dvě mrtvoly a sadistického vraha až po padající motory letadel a zničený Katin příbytek. Autorce se tento veškerý zmatek podařilo mistrně skloubit v jeden celek a přikrýt ho stříškou "tání". S napětím budu očekávat další

kolacky
17.11.2022 5 z 5

Tak to byla jízda. Kate šla - letěla - z problému do problému a balancovala jentaktak. Ale to by nebyla naše Kate, aby si s tím neporadila. S malou pomocí přátel, jak praví jistý hudební klasik, včetně Obludy.