Chladný den pro vraždu

Chladný den pro vraždu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405076/bmid_chladny-den-pro-vrazdu-1jB-405076.jpg 4 300 114

Kate Shugaková série

1. díl >

SEVERSKÁ KRIMI Z OPRAVDOVÉHO SEVERU… Kate Shugaková se po odchodu z kanceláře návladního v Anchorage vrací do rodného kraje na odlehlém severu Aljašky, aniž by tušila, že vzápětí dostane příležitost prokázat své detektivní schopnosti. Když se ztratí jeden z rangerů, místní si s tím nedělají velkou hlavu. Zřejmě už leží někde pod vrstvami sněhu, a ten jeho tělo vydá až s jarním táním. Jenže pak beze stopy zmizí i Katein bývalý kolega, který se rangera vydal hledat, a to Kate nemůže nechat jen tak… Stopy vedou k aleutské komunitě, v níž Kate vyrostla, a tak dobře ví, že zdejší lidé mezi lží a loajalitou a také mezi spravedlivou odplatou a chladnokrevnou vraždou často nevidí velký rozdíl.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

A Cold Day for Murder , 1992


více info...

Přidat komentář

emamat
09.03.2024 3 z 5

Začala jsem od prvního dílu, abych se seznámila s postavami. Děj knihy nic moc napínavý, přesto mě nějak zaujala. Hlavně nové neokoukané prostředí Aljašky a netypičtí hrdinové. I když jsem si vedlejší postavy nedokázala zapamatovat. Teď mám novější díl, tak tomu dám šanci.

Boby17
06.03.2024 4 z 5

Tak jsem objevil novou sérii, kterou si určitě přečtu celou. Moc se mi líbilo vykreslení atmosféry mrazivé Aljašky a osobnosti domorodé vyšetřovatelky Kate. Na plnou palbu to není, ale čtyři hvězdy dám rád. Současně je potěšitelné, že kniha splňuje 11. úkol ČV 2024 (2 úkoly z roku 2023: bazar + série).


anmaride
13.01.2024 3 z 5

Poslouchala jsem audioknížku a ztvárnění Kate mi tam nesedlo. Její chraplák ve mně vyvolával dojem, že zrovna v danou chvíli mluví nějaká hodně stará žena a celý dojem z knihy mi to kazilo. Jinak příběh má moc fajn atmosféru, prostředí Aljašky mě dost bavilo. Celý to plyne docela pomalu, což mě u krimi příběhu zaráží, ale jako oddechovka do uší to bylo fajn.

alabra
23.12.2023 4 z 5

Ledová severská příroda se svým chladem a necitlivostí odráží v životě, chování a jednání zde žijících obyvatel. Těžký život a jasné přímočaré jednání, překročíš jakoukoliv hranici a jsi odmítnutý, napomenutý a mrtvý. Drsný život, drsné mravy. Není zde místo pro romantiku.

evickakyticka
26.09.2023 4 z 5

Pohodová detektivka. Líbilo se mi prostředí Aljašky a zajímavý náhled do starostí jejich obyvatel. Kate celkem sympatická a její první vyšetřování bylo spíš na pozadí celé knihy. Ale dobře se mi četlo, v sérii budu pokračovat.

Lenndy
30.08.2023 3 z 5

Je to taková ne klasická detektivka.Hodně popisuje život postav na Aljašce,a jejich vzájemné vztahy.

katallinka
23.07.2023 4 z 5

Na to, že jsme s knihou stejně staré, tak velmi povedený thriller. Poslouchala jsem jako audioknihu a hlas hlavní hrdinky mi dost rušil poslech. Oblíbila jsem si všechny hlavní postavy, i když je jich celkem dost, takže se malinko pletou. Velké plus této knihy je poznávání Aljašky a její kultury.

Niu
08.07.2023 3 z 5

Na datum vydání v originále celkem zdařilá temná detektivka. Líbilo se mi zasazení do chladného prostředí Aljašky. Chvilku mi trvalo, než jsem pochopila vztahy postav. Oblíbila jsem si Obludu. Na druhou stranu Kate, kolik že jí bylo let? Dovedla bych si ji představit spíše ve věku 40+. Četlo se to celkem dobře. Tip, který jsem si dala, mi nakonec vyšel. I když to není až tak vina autorky, jako spíše knih, které jsou vydávány v poslední době - nezdá se vám, že je všude přeKateováno? Už mi to leze na nervy. Jako by neexistovala jiná jména.

chamyl
07.07.2023 2 z 5

Minimálně 1* navíc za aljašské reálie.
Jinak spíše nuda s nepříliš sympatickou hlavní postavou a plná otravných dialogů i narážek na pop kulturu či politicko-historické odkazy zřejmě jako důkaz sečtělosti autorky.

85098211
14.06.2023 4 z 5

(audiokniha)
Na tuto sérii jsem se opravdu na základě komentářů mých oblíbených zde moc těšila a pevně jsem doufala, že bude vydána také jako audio právě pro nás, co máme problémy se zrakem. A naštěstí se tak stalo ;-). Kate Shugaková je tak trochu svéráz a chvíli si na ni musíte zvykat. Ale později už není úniku a aspoň já za sebe jsem si ji opravdu oblíbila ;-). Tato zajímavá žena se totiž vrací zpět na svou rodnou Aljašku, aby tam vyšetřila záhadné zmizení dvou mužů, které ovšem nikdo jiný za záhadné nepovažuje ;-). Důležitou roli v knize hraje také Katina babička, potom její vlčice Obluda a samozřejmě i další více či méně důležité postavy. Vyprávění a s ním i pátrání plynou hodně pozvolna, k nějakým velkým zvratům tedy ani nedochází, ale přesto má kniha něco do sebe. Navíc musím ocenit originální prostředí Aljašky a náhled do života jejích obyvatel. Kromě toho považuji skvělé načtení audioknihy za velký bonus. No a na závěr Kate pochopitelně - jak se dá také očekávat, všechno krásně vyřeší... Tomuto prvnímu dílu dávám poctivé čtyři hvězdičky a tu pátou si schovám pro další případ, protože pokračování si určitě ujít nenechám ;-).

Airelle
04.06.2023 4 z 5

Tuhle detektivku jsem si poslechla jako audioknihu a moc se mi líbila. Byla skvěle namluvená, změna hlasu hlavní vyšetřovatelky Kate jsem ocenila, krásně nastínila její charakter a životní situaci.

Celá kniha se odehrává na Aljašce, kterou bych jednou ráda navštívila.

Pokud máte rádi krátké detektivky, tak tuhle sérii mohu jen doporučit.

čef
23.04.2023 4 z 5

Začátek série je dostatečně napínavý, Kate s Obludou a Jackem hledají dva ztracence. Přitom nás seznámí s tvrdým životem v rezervaci na Aljašce a mnoha postavami i z dalších dílů. Tentokráte jde o ochranu zdejšího klidu, ale pachatel si moc prostředky nevybíral, takže zůstaly po něm nějaké ty mrtvolky. Takže krimi, ale s exotickými prvky.

Margerite
02.04.2023 4 z 5

Někde mezi 3* a 4*, nakonec jsem se přiklonila ke 4*. Terpve během čtení jsem zjistila, že jde o starší sérii, jejíž první díl se odehrává na začátku 90. let. Za mě nevadí, jen člověk musí přistoupit na svět bez mobilních telefonů a internetu. Zarazila mě i hubenost knížečky, na detektivku je opravdu dost útlá. Asi proto jsem ani na konci neměla úplně jasno v postavách, pletla si Jacka s Jimem, Bobbyho s Billym a podobně. Délka bude i důvodem, proč jsou za mě postavy nedostatečně psychologicky propracované, snad s výjimkou samotné Kate, emaa a snad částečně Abela. Celkově byl příběh fajn, i když mám raději pomalejší, košatější vyprávění. Oceňuju postavu Kate, kterou autorka stvořila v době, kdy hrdinky ženy a ještě navíc z minorit nebyly vůbec in. Snad proto jsem nakonec tu půlhvězdu přidala. S dalšími díly hodnocení zde na Databázi stoupá, takže jdu do toho, přidávám sérii k oblíbeným.

Aleen
03.03.2023 5 z 5

Chytla mě od první stránky, ani úplně přesně nevím, proč. Snad to bylo exotickým prostředím Aljašky, snad zapojením domorodců do případu, což sice bylo pro děj důležité, ale nestrhávalo na sebe veškerou pozornost. Možná to bylo tím, že, mimo vyšetřování, za pomoci rozhovorů se zajímavými osobnostmi, dedukce, znalosti lidí a míst, jsem si oblíbila jak Kate, tak její chytrou a vtipnou Obludu.

Pasadenka
14.01.2023 4 z 5

Trošku netradiční detektivka, která nejvíc uchvátí svým zasazením do Aljašského venkova. Hlavní hrdinka je šťouravá, neoblomná, nese si jizvy jak duševní, tak fyzické a balancuje mezi moderní nezávislou ženou a úctou a pochopením ke svým kořenům. Jedná se tak o zajímavou kombinaci, které podráží nohy pomalý děj a de facto nulová akce. Naše detektivka si ráda povídá a z rozhovorů si udělá jasno. :D A to je víceméně vše. :D A nebýt právě těch kulis, byla by to nuda. Takto je to na hezké 4 hvězdičky. :)

marvarid
29.11.2022 2 z 5

Jediným pozitivem je popis Aljašky, zdá se autentický. Jinak je zápletka dost ubohá, postavy nepříjemně „třeskutě“ vtipné. Kdo je vrahem se dalo odhadnout, ale nezaregistrovala jsem žádný logický důkaz, který by vedl vyšetřovatelku k té skálopevné jistotě, kterou oplývala.

alca-212
15.11.2022 4 z 5

Ráda si přečtu knihy z různých prostředí, zde mě ke čtení nalákala Aljaška se svými třeskutými mrazy. Nemůžu říct, že by mě kniha nějak výrazně nadchla, ale nakonec přivírám obě oči a dávám čtyři hvězdy. Zkusím další, tentokrát jarní díl.

Jancas.s
28.10.2022 1 z 5

Název knihy naláká, ale vůbec nekoresponduje s obsahem... Detektivní struna byla odsunuta na druhou kolej, chvílemi jsem se ztrácela ve jménech, spletených vztazích, a tak jsem četla s nadějí, že to dostane nějaký spád, cokoliv a.. případ vyřešen. Za mě hodně slabé počtení v rámci žánru.

Opatov
28.10.2022 2 z 5

Krásné prostředí Aljašky. Taky mám ráda psy. To je tak asi všechno.....

renefer
17.10.2022 4 z 5

Krimi ze zajímavého prostředí Aljašky a jejich původních obyvatel. Kate je opravdu svérázná postavička, která se s ničím nepáře, docela se mi líbila. Autorce se podařilo vytvořit celkem zajímavou pleádu postav, jsem zvědavá na pokračování.