Chladný den pro vraždu přehled

Chladný den pro vraždu
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405076/bmid_chladny-den-pro-vrazdu-1jB-405076.jpg 4 375 375

Kate Shugaková série

1. díl >

SEVERSKÁ KRIMI Z OPRAVDOVÉHO SEVERU… Kate Shugaková se po odchodu z kanceláře návladního v Anchorage vrací do rodného kraje na odlehlém severu Aljašky, aniž by tušila, že vzápětí dostane příležitost prokázat své detektivní schopnosti. Když se ztratí jeden z rangerů, místní si s tím nedělají velkou hlavu. Zřejmě už leží někde pod vrstvami sněhu, a ten jeho tělo vydá až s jarním táním. Jenže pak beze stopy zmizí i Katein bývalý kolega, který se rangera vydal hledat, a to Kate nemůže nechat jen tak… Stopy vedou k aleutské komunitě, v níž Kate vyrostla, a tak dobře ví, že zdejší lidé mezi lží a loajalitou a také mezi spravedlivou odplatou a chladnokrevnou vraždou často nevidí velký rozdíl.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Mystery Press

A Cold Day for Murder, 1992

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chladný den pro vraždu. Přihlašte se a napište ho.

veverkaVv
02.05.2025 3 z 5

Knihu jsem četla na doporučení naší milé knihovnice. První polovina taková ponurá, velmi těžko jsem se začítávala a orientovala v prostoru i osobách. Ve druhé polovině jsem si asi již zvykla na styl spisovatelky i lokalitu. Není to špatné, ale je to jiné. Nezavrhuji, jsem připravena dát dalšímu dílu šanci.

work
24.04.2025 2 z 5

Titulek sliboval severskou krimi z opravdového severu. Možná bych to opravil na cestopis z Aljašky s prvky krimi. To první se mi líbí, to druhé už méně.
Je vidět, že autorka ví, o čem píše, a aljašskou krajinu i lidi si prožila na svou vlastní kůži. Dozvíme se tak spoustu informací, které rozvrátí představy o idylické zasněžené krajině a lidech žijících v souladu s přírodou. V zásadě se v náhledu na tamní společenství autorka neliší od Kristin Hannah, která Aljašku popsala ve Velké samotě. Místo romantických srubů příbytky slepené ze stavebního odpadu, drancování přírodních zdrojů, sváry mezi místními a utápění se v alkoholu v nejbližší nálevně. Taky si uvědomíme, že velká část kořenů aljašské společnosti je v domorodém obyvatelstvu a ruském etniku (Rusko prodalo Aljašku USA v roce 1867). Ruských je tu tudíž i spousta jmen, což v současné politické situaci knížce na atraktivitě nepřidává. Pachatele uhodnete velmi brzy a zbytek je jen o hlavní vyšetřovatelce-drsňačce, která celou knížku objíždí všechny sousedy a vede s nimi plytké konverzace na stále stejné téma, a jejím obrovitém psu, který ji doprovází a všechny olizuje.
Je fakt, že knížka vyšla už v roce 1992 a od té doby se nároky na thrillery poněkud proměnily. Dnešními měřítky je to takový vlažný průměr... Plusem ale pořád zůstává realistický náhled na život v atraktivním kousku světa.

Kekik
24.03.2025 5 z 5

Tak jsem se konečně pustila do série, kterou mám již dlouho v hledáčku. Vůbec nechápu, proč jsem tak dlouho otálela, zvláště když se příběh odehrává na Aljašce. Obdivuji tuto krajinu. Proto jsem si popisy divoké přírody užívala. Velikým plusem je, že autorka na Aljašce žije.

První díl série s Kate Shugak byl v originálu vydán v roce 1992. Tudíž zde nejsou nejmodernější vymoženosti současné doby. A to je pro mě také velikým plusem. Jedná se o vyšetřování založené prakticky jen na rozhovorech s místními lidmi, které by se mohlo zdát nudné, ale opak je pravdou. Tedy alespoň mě to bavilo. Možná bych občas vynechala pasáže, kdy Kate již poněkolikáté vysvětlovala, koho hledá, ale to je jen malinká, bezvýznamná výtka. Líbí se mi autorčin smysl pro humor. Je ho zde pomálu, ale několikrát mě rozesmála. Hlavně Jack, jeho postava se mi moc zamlouvá. Stejně tak i Kate. I ta se mi dostala pod kůži.

Jsem velice ráda, že mám před sebou ještě tolik dílů. Sice tato krimi patří spíše k těm méně náročným, vraha jsem odhadla správně celkem brzy, ale i tak se jistě přidá k mým oblíbeným krimi sériím.

Severská krimi z opravdového severu popáté…

15.11.2021

Napínavá detektivka z Aljašky počtvrté…

02.03.2021

Severská krimi z opravdového severu…

23.11.2020

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Ocenění knihy (1)

1993 - Edgar Allan Poe Awards (Best Paperback Original)

Kniha Chladný den pro vraždu v seznamech

v Mé knihovně230x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)