Zlá milá

Zlá milá https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11433/bmid_zla-mila-hL7-11433.png 4 21 6

Šrutův román ve verších vypráví příběh o lásce a jejím mizení, o zanikání věcí, míst i dějů, ale i o výčepním, který milostný příběh nezúčastněně glosuje. Kniha je ojedinělým dílem současné české poezie, v níž autorův cit pro jazyk a schopnost vyjádřit náladu krajiny, města i pomíjivosti lidského života dosáhly svého vrcholu.... celý text

Přidat komentář

StihOMam
06.01.2024 5 z 5

Nejsem lyrik, basnicke strevo mi vypadlo s prvnim zubem. Mozna proto me poezie obchazi, jen obcas se mi nejaka prichyti na chleba spadeny na zem tou nespravnou stranou. Nicmene: Zla mila musi byt v me knihovne. Dovolim si odmenu pysnit se vlastnim vytiskem, protoze ve mne nektere basne stale uzravaji. Ale verse zde nesmradnou jako teplem hlazene syrecky. Zla mila je neuveritelne jazykove podmaniva, nechybi ji vytribenost, kouzelna komplikovanost a zabavne asociacni komparismy. Jedna se o vyjimecne vytribene radky, ktere stale opakovane a rada procitam, az mi z toho kolecka v hlave drnci.
Slysite?
Zla
mila...
Zla
mila...

Nočnípták
10.05.2021 5 z 5

Napřed mi to nějak nesedlo. Tak jsem čtení vzdala. Po týdnu jsem jen tak malinko nahlédla a všechny práce a povinnosti zůstaly stát. Přečteno. Jsem okouzlená. V Šrutových básních obdivuji jeho hru se slovy, jeho umění přiblížit čtenáři svojí duši. Tady to nebylo jinak.

Čím déle v knize listuji, tím víc jsem přesvědčená, že jsem dala moc nízké hodnocení. Přidávám**.


Nomia
28.03.2020 4 z 5

Nejsem na poezii. A nikdy sem nebyla. Ani nepoznám dobrou, od té špatné.
Ale Zlá milá mě bavila - a tak nějak jsem ji cítila.

Hanka_Bohmova
16.08.2019 4 z 5

maminka nechala to tak
a: co spolu děláte kromě...?

pořád se smějeme vyhrklo ze mne
tak to je zlý zesmutněla
a dál se neptala

šla pustit psa

a já ve venkovské kuchyni
najednou jsem věděl
že najednou nelžu:
pořád jsme se smáli tak proč
lžu když o zlé milé píšu?


Nezažila jsem to - to hlodání červa v rajském jablku. Ale jako by se stalo. Pavel Šrut mi své obojaké prožívání lásky dokázal zprostředkovat přímo hmatatelně, se zvláštní přísností. A strašně se mi líbí jeho znepokojivé hry se slovy... mámilá, předsevzetí a zasevzetí... bodne to, přesně.

Acamar
08.05.2018

Působivý vhled do příběhu jednoho mimomanželského vzplanutí ještě "nevystřízlivělým" pohledem muže-básníka, natolik sugestivně, že těch emocí je možno až se dotknout.
Doposud jsem znala tvorbu Pavla Šruta jen v podobě písňových textů a tato sbírka byla pro mne...nádherně překvapivá.

timelady
29.03.2017 5 z 5

Jak dlouho jsem čekala, než se mi Zlá milá dostane do ruky. A na některé věci se počkat opravdu vyplatí. Jedno z nejlepších básnických děl, co jsem kdy četla. Nechť je českým básníkům požehnáno!