Komentáře knihy Život na Zemi

Zemlja
06.04.2026

Byla jsem, stále jsem přírodovědně zvídavá, tak jsem tohle dílo musela mít. Hodně textu, poučné, od velikána a zapáleného člověka.

Taťka Hraboš
05.05.2025

Tahle knížka mě bavila ještě o něco více než nedávno přečtená Živá planeta od téhož autora. Uspořádání kapitol na vertikálním principu, sledujícím vývoj života od prvních organismů až k nám, přece jen umožnilo Attenboroughovi výklad pojmout logičtěji a lépe ukázat vzájemné souvislosti mezi jednotlivými skupinami živočichů a zákonitosti jejich vývoje (včetně různých odchylek) než Živá planeta, jejíž pojetí je horizontální (srovnání života a jeho forem podle jednotlivých prostředí). Navíc knize prospěl větší formát, hlavně těm krásným fotografiím, které tu jsou zařazeny tak, že doplňují přímo danou pasáž textu (a netvoří samostatný komplex několika skupin fotografií jako v Živé planetě). Zkrátka i ve srovnání s jinými knihami autora (natož pak s knihami na stejné téma od jiných autorů) tahle kniha vyčnívá a své téměř stoprocentní hodnocení na této platformě si plně zaslouží.

Slůník
23.03.2025

Díky autorovu obrazu dějin Země jako kalendářního roku si lze dokonale uvědomit nepatrnost lidské existence. Kéž by naše inteligence vedla k větší pokoře vůči jedinečnosti života na naší planetě!

culina111
01.02.2025

Skvělá kniha, velmi poučná, doplněná neuvěřitelně detailními fotkami. Nabitá informacemi a přesto se čte snadno. Doporučuji.

TGC
19.12.2024
TGC

Klasika. Zasloužená. Půl století po vydání v ní už samozřejmě nehledejte aktuální informace - kniha je spíš nádherným dokumentem klasických postupů, jak popularizovat přírodu (a její ochranu). Proto bude stát za přečtení i v budoucnu.

Deia
31.08.2024

Sira Davida Attenborougha mám veľmi rada, jeho dokumenty sú skvelé a jeho knihy tiež. A ani táto nie je výnimkou, aj keď kvôli svojej veľkosti a váhe sa čítala trošku ťažšie. Autor v nej relatívne stručne ukazuje, ako sa postupne vyvíjal život na našej planéte. Väčšinu z toho som už vedela, či už zo štúdia, iných kníh alebo priamo z jeho dokumentov, ale aj tak ma to veľmi bavilo. V knihe uvádza neskutočné množstvo príkladov rôzneho vývoja živočíchov či ich rôzneho správania (napríklad pavúci a ich hladkanie nôh pri pytačkách) a to všetko je doplnené naozaj krásnymi fotografiami, ktoré sú pomaly na každej druhej strane. Vývoj zobral postupne, čiže od baktérií až po človeka a celé je to proste také usporiadané. Ku knihe sa určite ešte vrátim, minimálne pri nejakom občasnom prelistovaní :).

hana1070
22.11.2023

Je to edukativní (zejména pro nás, kteří si z učebnic biologie moc nepamatujeme), plné parádních fotek a vlastně i dost vtipné. Věděli jste například, že když si představíte celou historii života na Zemi v podobě jednoho kalendářního roku, že první řasy se objeví v srpnu, ryby koncem listopadu a lidé až v předvečer Silvestra?
Více tady: https://naskokjinam.blogspot.com/2023/11/david-attenborough-zivot-na-zemi.html

Hema
21.11.2023

Cokoliv, co od tohoto pána vidím nebo čtu, tak mě neskutečně dojímá. I v této knize předvedl svou vybroušenou schopnost vnímat krásy přírody, její důležitost a proměny. Je skvělá.

kramver
23.01.2023

Nádherné čtení, úžasné fotografie, spousta informací. Nelze než doporučit.

cvpython
14.02.2022

Opravdu skvělá kniha. Máte-li rádi přírodu, zemi a vše co se toho týče, doporučuji. Kniha je nabitá informacemi ve čtivé podobě.

Camelot
24.11.2021

Protože jsem si letos pořídil i čtvrtou knihu Davida Attenborougha, která u nás zatím vyšla, řekl jsem si, že si je všechny – od nejstarší - zase přečtu.
Tedy jsem začal Životem na Zemi. Myslím, že každému, kdo ji alespoň vezme do rukou, je zřejmé, že podobné knihy se u nás dnes vydávají už jen velmi ojediněle. Rozsah fotografické „přílohy“, již bez výjimky tvoří velkoformátové fotky, je obrovský.
Čtení je to i po těch letech (více než 40 let od vydání originálu) pořád zajímavé. Rozhodně je to tím, že kniha je v podstatě jeden velký příběh evoluce života na Zemi, v němž na sebe vše navazuje.
Samozřejmě za ta léta nastal v zoologii a evoluční biologii významný pokrok, a proto nelze brát všechna uvedená fakta jako platná a správná. Snad nejvýrazněji to platí o kapitole věnované plazům.
Tahle skutečnost však nepoškozuje knihu, protože jde o logický a zákonitý jev.
Fakta si ovšem lze ověřit a i kdyby se snad čtenáři do hlavy vnutila nesprávná informace, nebudou důsledky nijak vážné.
V tom hlavním – v popisu jednotlivých etap vývoje pozemského života – je Attenboroughova kniha stále velmi seriózní a důvěryhodná. Navíc je psána s Attenboroughovými příslovečným citem pro detail a souvislosti.

jprst
30.05.2021

Parádní publikace nejen co do provedení. ale především svým obsahem.

Lac
28.11.2020
Lac

Sir Attenborough správně tvrdí, že až se lidi sami vyhubí, život bude pokračovat dál.

Marekh
24.08.2020

Vzpomínám si na tuto knihu, kterou jsme vlastnili, a kterou jsem v pozdějším věku četl. Už si nejsem jistý, jestli si tuto knihu koupili rodiče, anebo ji někdo z nás dostal jako dárek. Kniha obsahuje nádherné fotografie, je pěkně zpracovaná. :)

Selin13
23.10.2019

Je to úžasná kniha pro milovníka přírody, tak jako jsem já.

Nočnípták
04.11.2018

Moc a moc zajímavá kniha. Četla jsem ji už kdysi dávno a od té doby ji beru do ruky docela často. Nečtu ji od začátku do konce. Spíš si v ní tak nějak listuju, pak si něco přečtu, zase listuju, čtu a listuju. A pokaždé mne něco překvapí/buď jsem to předtím přeskočila, nebo zase zapomněla/. David Attenborough dokáže srozumitelně podat čtenáři odborná témata a opravdu zaujmout.

fnoudek
18.03.2018

krásné pro pochopení, jak nicotní my lidé zde na Zemi jsme :-)

Finskej
07.02.2014

Povinná součást knihovničky každého, koho život na Zemi zajímá alespoň trochu. Ne vždy se autorovi povede vysvětlit téma odborné tak laicky přístupně a čtivě. Řemeslné provedení vysoké úrovně, kvalitní papír a spousta nádherných barevných fotografií na něm.

kattyV
18.02.2013

Od jednoduchého k složitému. Od prvoků k člověku. Kapitolu po kapitole se seznamujeme s pestrým životem na zemi.

pajonek
30.11.-0001

..........milionová kniha , nic lepšího jsem z daného tématu nečetl...............

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi