Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce

Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475956/bmid_vypravy-do-divociny-dobrodruzstvi-m-ISB-475956.jpg 5 86 26

Žijící legenda a průvodce sérií Zázračná planeta z produkce BBC, sir David Attenborough, vypráví příběh začátku své kariéry přírodovědce, dokumentaristy a popularizátora. V roce 1954 se mladému Davidu Attenboroughovi naskytla životní příležitost cestovat po světě, hledat vzácná, stěží polapitelná zvířata pro Londýnskou zoologickou zahradu a zároveň celou expedici zachytit pro pořad BBC Výprava za zvířaty. Výpravy do divočiny jsou příběhem těchto cest. Aby mohl Attenborough a jeho tým představit neuvěřitelnou krásu a biodiverzitu naší planety, museli se při pobytu u domorodců a výpravách za mravenečníky velikými v Guyaně, varany komodskými v Indonésii a pásovci v Paraguayi vypořádat nejen s agresivními dikobrazy, divokými prasaty a dravými rybami, ale i se zrádným terénem a nevypočitatelným počasím. Attenborough píše s typickým humorem a šarmem. Výpravy do divočiny nejsou však jen příběhem fascinujícího dobrodružství, jsou také příběhem muže, který nás přiměl zamilovat si přírodu a který nás dodnes učí, jak důležité je ji chránit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Příroda, zvířata

Vydáno: , Argo
Originální název:

Adventures of a Young Naturalist: The Zoo Quest Expeditions , 2017


více info...

Přidat komentář

daisypec
13.04.2024 5 z 5

Úžasná kniha. Ta láska k přírodě a zvířatům u tehdy tak mladého člověka. Kolikrát jsem nemohla uvěřit vlastním očím, co všechno byl s kolegy ochoten, kvůli zvířatům, prožít. Klobouk dolu, sir...

Deia
25.01.2024 4 z 5

Sir David Attenborough je snáď žijúca legenda a ja mám jeho (novšie) dokumenty veľmi rada. A tak som si musela prečítať aj túto knihu, aj keď je trochu iná, ako som čakala. Hlavne by som nepovedala, že sa jedná o biografiu, pretože mi príde, že priamo o ňom som sa toho veľa nedozvedela, okrem toho, ako veľmi zbožňuje zvieratá (to cítiť snáď z každej strany), ale tak to zrejme všetci vieme. Je to naozaj skôr cestopis, ktorý mapuje jeho prvé tri expedície. Kedysi som rada čítala knihy od Josefa Vágnera, ktorý tiež odchytával zvieratá pre svoj safari park a táto kniha mi to veľmi pripomínala, aj keď mám pocit, že tie od Vágnera sa mi predsa len páčili viac. Ale aj táto je skvelá, len sa musím priznať, že niekedy mi od čítania dosť odbiehali myšlienky, hlavne keď dlho putovali a veľa sa tam toho nedialo. Ale celé to bolo veľmi zaujímavé, od plánovania expedície (ktoré nie stále vyšlo), cez odchyty zaujímavých zvierat až po rôzne príhody s domorodým obyvateľstvom. Dozvedela som sa veľa nových informácií a to nie len o zvieratách. V knihe je navyše aj dosť fotiek, ale vzhľadom na to, kedy boli robené, nie sú veľmi dobré. Celé sa mi to čítalo veľmi príjemne a teším sa na pokračovanie.


soukroma
21.11.2023 5 z 5

Výborná připomínka toho, jak výpravy do divočiny, za zvířaty, v polovině minulého století začínaly a jak se zabydlely i na obrazovkách televizních diváků, tehdy nejprve BBC. Čtenář přímo slyší autora, však také o svých začátcích i řadě zážitků sám vyprávěl v nedávném televizním dokumentu. A život na obrazovce i se zvířaty mu nesmírně svědčí!

Áňa 998
28.08.2023 5 z 5

Letos mám obrovské štěstí na knihy. Nemyslím si, že jsem vyloženě sáhla po nějaké špatné. Dneska bych Vás ráda seznámila s knihou, kterou jsem sice četla docela dlouho, za to na ni ale budu ráda vzpomínat a vracet.
.
Ústřední postavou knihy je David Attenborough, kterého věřím že nemusím představovat. Tato osobnost je žijící legendou a mě jeho život neskutečně zajímá. Je to pro mě jedna z těch osobností s velkým O.
.
V této knize společně s Davidem Attenboroughem procestujete několik zemí. Budete svědky různých dobrodružství. Základními kameny, se kterými se tu setkáte jsou příroda, zvířata, exotika, kultura, lidé... Myslím, že každý si najde to své.
.
Kniha je taková jednodušší. U některých čtenářů jsem zaslechla, že je to snad i zklamání. Za mě vůbec. Je to čtivé, nenudila jsem se. Za to může hlavně to, jak jsem si knihu šetřila, aby mi vydržela co nejdéle.
.
Milým bonusem jsou fotografie. Některé jsou černobílé a musíte je chvíli rozklíčovavat. Přeci jen, jsou mnoho let staré. Barevné fotografie opatřené popisky můžete najít uprostřed knihy na lesklém papíře.
.
Já jsem vděčná za každou knihu, která bude spjata s prací tohoto člověka. Nikdy mě nepřestane překvapovat jeho nasazení pro přírodu a zvířata. A tahle kniha? Další možnost, jak autora lépe poznat, trošku stravitelnější formou.

bravefox
05.08.2023 5 z 5

Je to prostě jedna z těch milých knížek, které chcete číst jako oddechovku, do toho milý humor a dobrodružství, o kterém si můžeme nechat jen zdát.

keselylenka
11.07.2023 4 z 5

Hvězdičku ubírám za nekvalitní fotky na kterých toho není moc vidět. Chápu že jsou dobové, ale to i ty na křídovém papíře uprostřed knihy a ty jsou viditelné dobře. Ale zase mě to přimělo si hodně zvířat vygooglit.

Betti
01.07.2023 5 z 5

Pokud si chcete přečíst cestopis odehrávající se v divočině Indonésie a Jižní Ameriky, tahle kniha je přesně pro vás. David Attenborough popisuje setkání a natáčení spoustu divokých zvířat. Ptáci, pásovci, lenochodi, šelmy, delfíni, varani i kapybary jsou součástí jeho vyprávění. Taktéž povídá i o žití s místními lidmi a časté komplikace s komunikací s nimi. Zároveň však bylo vidět, že místní občané rádi pomohou Angličanům za jejich honem pro poznání a odchyt zvířat.

jitrnic
24.06.2023 3 z 5

Literárně je to strašně slabé, snad až na výpravu na Borneo a Komodo. K tomu ty malé rozmazané fotky... Exotické kraje tak pro mě i po přečtení této knihy zůstávají stejně vzdálené jako byly. A Mr. Attenborough je pro mě dál poněkud záhadným fenoménem.

lenka4434
13.05.2023 4 z 5

Zaujaly mě pasáže popisující zajímavá zvířata a jejich chování, naopak části popisující cestování se trochu vlekly. Vadilo mi, s jakou samozřejmostí brali zvířata z jejich přirozeného prostředí, na stranu druhou asi moc nestrádala.

lucie.koho
29.04.2023 4 z 5

Velmi příjemné a chvilkami napínavé čtení. Ovšem, že bych se od knihy nemohla odtrhnout říct nemůžu. Doporučuji pro milovníky zvířat, věřím, že každého zvířecího milovníka musí kniha zaujmout.

denib
20.04.2023 4 z 5

Spíš než memoáry bych knize přiřadila žánr cestopis. Popisují se zde tři samostatné výpravy a jedna je zajímavější než druhá. Není to jen o zvířatech, ale i o obyvatelích daných míst, o těžkostech se na některá místa dostat atd. I když to není psané zrovna nějakým skvělým vypravěčským stylem a chvílemi se to táhne, četlo se to vlastně dobře. Vyprávění plné zajímavých informací oživuje přístup k získávání zvířat jak samotných přírodovědců, tak místních obyvatel. Místy jsem nad expedicí kroutila hlavou a místy se bavila. Třeba když mravenečníka nejdřív pustí na strom a až pak se zamyslí nad tím, jak ho vlastně dostanou zase dolů :-) Fotografie v knize jsou bohužel černobílé, malinké a nekvalitní, prostě pořízené v dané době (první výprava v roce 1954). I tak jsou ale kolikrát kouzelné. Je to vlastně i takové historické okénko :-)

Nifredil
09.03.2023 4 z 5

Nemohla jsem se zbavit srovnávání s mým oblíbeným Geraldem Durrelem a jeho cestopisy, obzvlášť proto, že Attenborough se pohyboval ve stejných zemích. Není to ale žádná zábavná beletrie, je to jiné než Durrel a to výrazně. Spíše to připomíná některé cestopisy z 19. století. Je to popisnější, méně beletristické, není to záměrně humorné a svým způsobem strohé. Přesto to vtáhne. Vlastně je to spíše přírodovědný dokument v knize, ostatně, pokud se nepletu, vzniklo to jako doplnění k jeho prvním seriálům a filmům. Tím je to právě i zajímavé. Pokud čtenář zná jeho televizní tvorbu, tak to moc hezky doplní a ukáže, jak získával v začátku svá zvířata. Úvod o době vzniku cestopisů a o tom, jak je to nyní, je perfektním doplněním. Stejně jako je skvělé, že na konci knihy víme o osudech zvířat, o kterých se v ní píše. Moc mě bavila část s popisem plavby na Komodo a ten odkaz právě na Durrela, s nímž se Attenborough v Jižní Americe mine.

zuzca.h
22.02.2023 3 z 5

Attenborougha mám ráda, mám ráda jeho dokumenty nejen pro BBC, ale kniha za mě lehké zklamání v porovnání s jinými "cestopisy", byla taková nudnější. Moc se mi líbil úvod kde David porovnával jak to bylo když byl mladý jak fungovali ZOO a vůbec věci okolo exotických zvířat. Ale suma sumárum takové nudnější čtení i když o zajímavých informacích.

Pasadenka
31.12.2022 4 z 5

Jo, bavilo. :) Deníček ze tří výprav za zvířátky. Jedná se o širší a podrobnější líčení toho, jak probíhala práce na cestách do divočiny, na které se David odkazuje i v jiných svých knihách. Proto pro mě nebyly zde popisované události ničím novým. Autor hezky popisoval svoji práci a úskalí, která jí provázejí.

Koho takovéto zápisky baví, tak si knížku užije. I se doví něco zajímavého a minimálně si udělá představu o tom, jak se hledají zvířata do zoo. :)

kob
07.11.2022 5 z 5

Moc zajímavě napsané - úplně jsem ta dobrodružství s autorem prožívala.

Slůník
16.10.2022 4 z 5

Nesporný vypravěčský talent spojený s opravdovou láskou ke zvířatům.

Knizniuchyl
15.08.2022 4 z 5

Zajímavá kniha co se týče porovnání tehdejší a dnešní doby. Uvědomit si, jak tenkrát muselo být těžké zvířata nejen odchytit, ale především přepravit, kolik papírování za tím vším bylo... Také pro mě jako milovníka zvířat bylo vyprávění týkající se samotného chovu zvířat velmi zajímavé. Jinak je to pěkná "oddechovka", abych tak řekla.

timelady
22.07.2022

Attenborougha mám ráda, každopádně tohle mě zklamalo. Měla jsem s to, že někdo, kdo lobuje za ochranu přírody, dá ruce od zoologických zahrad pryč.

čef
08.06.2022 5 z 5

Vyprávění o prvních výpravách mladého Attenborougha za zvížátkami do Guiney, Indonesie a Paragaye je zajímavé jak těmi zvířaty, tak i lidmi na místě. Je to poměrně poklidné povídání s výjimkou nějakých těch nepříjemností s cestováním a podnebím. Také nejsou všichni účastníci dokonalí. Doba se od té doby podstatně změnila, hlavně technika je dnes již jiná a tak je pěkné si uvědomit, jak těžce se tenkrát pracovalo.

sidini
22.05.2022 5 z 5

Upřímné a humorné vyprávění, které klidně může konkurovat i dobrodružným románům. Mladý David cestuje se svými kolegy po světě a hledá vzácná zvířata pro londýnskou zoo a točí záběry přírody pro BBC. Domorodým obyvatelům se to občas zdá dost zvláštní, že David a jeho společníci nechtějí „tu škodnou“ zabít nebo sníst, že jim vyrábějí speciální klece, krmí je a starají se o ně. A když pro polapená zvířata není zrovna vhodná potrava? Propustí je zpět na svobodu. Právě to se mi líbilo na knize asi nejvíce, že žádné zvíře nesmělo strádat, o každé muselo být dobře postaráno. Krom zvířat se David setkává také se spoustou lidí, kteří jeho celou výpravu podporují, například pomáhají s transportem, tlumočením nebo s péči o odchycená zvířata. Cestou je nemine ale ani setkání se záhadným kapitánem a další neočekávané události. Tato kniha, mě stoprocentně nadchla a je stejně skvělá jako vše, co David Attenborough dělá. Více takových!

Autorovy další knížky

David Attenborough
anglická, 1926
2021  94%Život na naší planetě: Mé svědectví a vize pro budoucnost
1986  98%Život na Zemi
2022  93%Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce
1990  96%Planeta žije
1996  99%Soukromý život rostlin

Kniha Výpravy do divočiny: Dobrodružství mladého přírodovědce je v

Právě čtených15x
Přečtených111x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených10x
Knihotéce112x
Chystám se číst133x
Chci si koupit50x
dalších seznamech1x