Zero - Oni to vědí

Zero - Oni to vědí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424676/bmid_zero-oni-to-vedi-hcw-424676.jpg 4 373 101

Vědí, co děláte... Pohybujete se v síti, z níž není úniku... Londýn. Při honičce je zastřelen mladý chlapec. Novinářka Cynthia Bonsant pátrá po příčině jeho smrti a dostává se na stopu proslulé internetová platformy Freemee. Tato síť shromažďuje a analyzuje data - a milionům uživatelů slibuje lepší život a úspěch. Pouze jeden člověk před Freemee varuje: ZERO – nejhledanější internetový aktivista na světě. Jak se Cynthia začíná blížit pravdě, stává se sama kořistí. Ale ve světě smartphonů a kamer na každém je velmi těžké se skrýt...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Omega
Originální název:

Zero. Sie wissen, was du tust , 2014


více info...

Přidat komentář

ZuzanaZ83
26.12.2023 4 z 5

Velmi zajímavý román o tom, co se může stát, když věříme chytrým aplikacím a přístrojům. A co znamená platit svými daty...
Tak trochu moderní 1984.

stanislav0373
20.10.2023 5 z 5

Skoro deset let starý fiktivní příběh má stále co nabídnout. I přes, tedy alespoň pro mě, nezáživný začátek se děj příjemně rozvine a čtenář tak může pozorovat situaci z několika rovin. Pro mě opravdu osvěžující čtení, nutící se zamyslet nad naší neopatrností, zejména co se bezpečnosti dat týče.

Zde si myslím, že mnoho čtenářů vystoupí z komfortní zóny, neboť Elsberg má typický rukopis. Mnoho dialogů, minimum popisů, míst až špionážní zípletka.


Johncze
18.10.2023 4 z 5

Současnost mírně extrapolována do blízké dystopické budoucnosti a jelikož od vydání knihy uběhlo 10 let, tak se popisované situace už nyní v podstatě dějí. Příběh novinářky hledající pravdu, nakonec slouží jako dobrý nositel všech myšlenek a dilemat, které se kniha snaží předat. Rozhodně to nebude čtení pro starší generaci, jelikož bude zavalena technickými termíny, ač jsou zde spíše na oko, než aby se opravdu šlo nějak technicky na dřeň. Občas mi vadilo nelogické chování postav nebo matoucí dialogy, kdy není jasné, kdo aktuálně mluví, jinak ale bez problémů čitelné.

Madelisi
11.08.2023 3 z 5

Nápad zajímavý. Bohužel přehršel skupin - prezidentská, ochranná, Freeme, Zero a lidé okolo Cynthie. Vedlo to k tomu, že jsem se ztrácela v tom, kdo je kdo.
Nemohla jsem se zbavit jedné logické nedostatečnosti - Cynthia půjčí své brýle dceři, ta je považuje za extra a půjčuje je svým kamarádům. Jenomže z děje vyplývá, že brýle jsou velmi rozšířené.
Chybělo mi vysvětlení pár zápletek - namátkou členka Zera na toaletě či důvod esemesek IT experta v blízkosti Cynthie.
Tři hvězdičky dávám kvůli tomu, že se vše dobře četlo. Přestože z dnešního pohledu šlo spíše o alternativní realitu. Tato Elsbergova kniha dost zestárla.

iveta3689
02.06.2023 3 z 5

Některé popisy technologií jsou zbytečně detailní, je to pak rozvleklé. Hlavní superhrdinka je příliš nereálná. Kniha se čte dobře, autor umí psát poutavě, ale za pár dní nebudu vědět, o čem kniha byla.

katerina6763
03.09.2022 3 z 5

Četla jsem autorovu knihu Blackout, takže jsem byla zvědavá i na toto dílo. Ovšem nějak se mi do něj nepodařilo pořádně začíst, občas jsem se ztrácela. Ale bude to asi dáno i tím, že jsem úplně nepochopila technickou stránku problému. Každopádně kniha podává čtenáři námět na přemýšlení o tom, jak moc nás technologie ovlivňují, i když si myslíme, že my jsme ti, kteří technologie ovlivňují. Soukromí už dnes neexistuje, ať chceme, nebo ne.

Aveli
25.08.2022 4 z 5

Téma skvěle zvolené a aktuální. Bohužel jsem asi po Blackout měla příliš velká očekávání. Začátek mě nechytil a musela jsem se přemáhat, abych knihu neodložila. Časem však děj dostal spád a začaly se odkrývat další a další souvislosti, které mě nenapadly. Víc mě začínal zajímat i osobní život Cyn a pronikání do mysli mladých jako byla Violet. Nakonec tedy knihu hodnotím docela kladně. Ale je potřeba se zprvu obrnit trpělivostí a počkat, než se to pořádně rozjede.

ANATS
07.07.2022 3 z 5

Po Blackoutu jsem měla velká očekávání, nicméně se nenaplnila.
Téma aktuální, dobře zvolené. Začátek knihy super nicméně, pak už to šlo s příběhem z kopce a konec knihu sotva zachránil.
Do čtení jsem se musela nutit, nebylo to prostě ono.
Nezůstane v mé paměti dlouho....bohužel

... " V tomhle zasíťovaném světě je kontrola nad vlastním životem iluzí !"....

Parwana
06.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Dobře napsaný a čtivý thriller o tom, jak nás mají internety a sociální sítě v hrsti, a nám to vůbec nevadí. Odsýpalo to hezky, akorát mi vadí, že jsme se nedozvěděli víc o tom, jak a proč byl Chander na Cyn nasazený.

DivnýJanko
28.03.2022 5 z 5

kniha ma prekvapila, v mori informačných techlonógií, ktorým viac či menej rozumieme, nám isto občas uniká vo všednosti schovaná dlhodobá pointa technokratickej torty od ktorej máme zamastené tváre a tupučký výraz šťastia, že aktualizácia prebehla úspešne... ako píše autor všetko v príbehu je reálne až na príbeh, tu by mali ľudia spozornieť, metadáta, vieme čo to je a čo sa s nimi deje? v životopise E.S. Permanentný záznam vám jemne naznačí našu nevededomosť, ako sa hovorí, ani nevieme, že nevieme. táto kniha robí úžasnú prácu. iste pomalý rozbeh sa niekomu kto je vychovaný na výbuchoch v tretej minúte filmu, môže komplikovať čítanie ale mal by vydržať a prejúsať sa až na katarzný koniec. autorovi týmto ďakujem za to že ma príjemne prekvapil, presne ako ma prekvapilo odstránenie mojej prvej recenzie, ďakujeme mocnému cenzorovi

Maxeen
20.02.2022 2 z 5

Za mě má knížka perfektní a aktuální námět, ALE nějak jsem se nedokázala pořádně začíst, místy jsem se i nutila do čtení. Nakonec jsem knihu odložila, přečetla dvě jiné, a zase se k ní vrátila. Nebyla to špatná kniha, jenom nebyla dostatečně dobrá, aby mě vtáhla do děje a udržela mou pozornost. Škoda, těšila jsem se.

veronika0269
19.02.2022 5 z 5

Napínavé, dobře napsané. Mne to bavilo víc než Blackout

bigbabe
28.01.2022 3 z 5

Oproti první knize autorova trošku slabší respektive vlažný začátek a přepálený konec, ale opět výborné téma a přečteno na dva dechy.

Flowirs
26.01.2022 5 z 5

Opět výborné čtení od tohoto autora!

Karoll_ina
22.01.2022 4 z 5

Kniha k zamysleni, jak moc sme ovlivneni socialnimi sitemi a vsemi aplikacemi v chytrych zarizenich, ktere kazdy den pouzivame.

DericCaster
29.11.2021 5 z 5

Tato kniha mi ležela docela dlouho v knihovně. Blackout se mi od autora velmi líbil, ale tuto jsem pořád, díky nejen zdejším hodnocením, odsouval do pozadí. Nyní ale vím, že to bylo zbytečné. Pravda, kniha má opravdu pomalejší rozjezd, ale není to nic zásadního a druhá půle knihy to zas napravila. Zpracování témetu se mi líbilo a po sedmi letech od vydání je čím dál víc cítit, že utopie vlastně může být už i realitou...

Alex.rrr
16.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Blackout byl mnohem lepší. Zde se příběh divně táhnul, pasáže byly o ničem, a ač bylo v příběhu celkem málo postav, tak jsem někdy měla problém poznat, jestli se jedná o člena FBI nebo koho a ne málo jsem koukala dozadu na rejstřík jmen. Příběh novinářky se dcerou, která prodává svá data aplikaci. Její supernadaný spolužák, organizace it hackerů, která kontaktuje novinářku. Za mě moc toto nee.

Anny90D
06.07.2021 3 z 5

Tato kniha je zatím první co jsem od autora přečetla. Děj mě zaujal a stránky rychle utíkaly. Téma bylo aktuální a celkem srozumitelně popsáno.

Noname007
11.05.2021 5 z 5

Elsberg mě jako obvykle nezklamal. Knihou jsem byla nadšená a přečetla jsem ji za dvě odpoledne jedním dechem. Pocit, že by se nás to mohlo brzy také týkat mě trochu zamrazil. Skvěle napsané dílo. Rozhodně doporučuji!

Renatka11
29.04.2021 3 z 5

Marc Elsberg mě uz podruhé, po Blackout, zaujal zajímavým námětem, které už v dnešní době nepůsobí jako scifi, ale jako něco velmi reálného. O to víc mě pak ale v obou případech zklamal tím, jak dobrý námět zazdil krkolomným a příliš akčním dějem a hromadou postav, z nichž ani ty hlavní na mě nepůsobily sympaticky, přesvědčivě nebo reálně.