Zelená jako smaragd
Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Ji i Gideona čeká dechberoucí úprk do minulosti a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování – a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)... celý text
Originální název: Smaragdgrün - Liebe geht durch alle Zeiten, 2010
Komentáře knihy Zelená jako smaragd
Pár věcí se vyjasnilo, přišel i příjemný zvrat v podobě hraběte, ale přiznám se, že sem čekala víc. Především na konci, kdy je vše zalité sluncem si stále nemyslím, že je linka s Lucy a Paulem uzavřená dobře. Stejně jako linka s Gwen. Nevím, nějak mi to celé nesedlo dohromady. Možná už jsem zvyklá na více propracované fantasy. Každopádně se série četla rychle a věřím, že mladší čtenářky bude bavit.
(8.5/10) Až na ubrečený začátek, kde mi došlo, co Xemerius myslí tou "pokojovou fontánou" uspokojivé zakončení, kde do sebe konečně vše zapadne. Některé věci mě i poměrně překvapily a celkově sérii hodnotím kladně. Sice nejsem typ na nějaké romance, ale pokud je to zaobalené v napínavém a zajímavém příběhu, tak proč ne.
Třetí díl je nejlepší. Tady se konečně Gwendolyn vzepře a začne rozplétat tajemství. Skoky v čase a pátrání po tom, co se tedy vlastně stalo a kdo je hlavní záporák, mě bavily. Nemusí to úplně dávat smysl, ale samotná myšlenka, že se musíte s někým domluvit, kdy a kde se uvidítě desítky let v minulosti mi přišla dostatečně zábavná. Nejlepší část celého příběhu je, když Gwen spolupracuje v minulosti se svým dědou na rozluštění všech záhad. Když chce člověk prostě jen pasivní zábavu bez přemýšlení, může v posledním díle ignorovat díry v příběhu i charaktery hrdinů a užít si odhalování pravdy.
Jinak nemám na knize co pochválit. Už to, že se vše odehraje během pár týdnů a přitom takový rozsah. Možná měli místo učení menuetu apd. Gwen navléknout do kostýmu dobové uklízečky a nemuseli se s tím tréninkem zapadnutí v minulosti až tak zdržovat? Romantická linka úplně nezajímavá, Gideon má dokonce bratra, který je údajně děsný průšvihář, ale když se objeví, nic problémového nedělá. Na rozdíl od Gideona se zdá být i docela příjemný a jeho jedinou úlohou v příběhu je dát se dohromady s "nejkou" hlavní hrdinky. Z cestování časem mě nejvíc zklamala vedlejší zápletka s Jamesem. To proběhlo bez jakéhokoliv vysvětlení. Konec trochu uspěchaný. O tom, co dělali hrdinové pak, už se nedozvíme skoro nic. K sérii se vracet nebudu.
(SPOILER)
59/2025: 7.9. poslech amatérská audiokniha na YT
Knihu jsem poslouchala při marodění a ležení v posteli.
Chvíli po doposlechnutí jsem si snažila vybavit, jestli bylo nakonec vše vysvětleno. Pak jsem si říkala, jak se dostal druhý chronograf k Lucasovi (což mi pak došlo asi minutu přemýšlení :) = zmíněné příjmení v epilogu - nejspíš).
Asi bych očekávala trochu více romantiky a happy endu Gwen a Gideona na konci knihy. Ale i tak to byla příjemná série, zahalená tajemstvím (alespoň tedy první dva díly). A závěr trilogie byl dostatečný. I když jsem doufala v něco víc epického, protože to, jak to vyřešili, mě bylo jasné už od půlky knihy. A poprvé mě to napadlo už při poslouchání veršů ve druhém dílu. Co se týče "zrádce", tam jsem si nebyla až tak jistá, protože mi to vlastně bylo jedno, kdo to z nich byl. Ale ono zas tolik možností nebylo, takže jsem se trefila i bez velkého přemýšlení. Jo a trochu mě také mrzí, že nebyl prostor pro Falca a Grace, jestli by se z toho něco vyvinulo. Ale taky jsem už asi o 25 let starší než cílová skupina :D
V rámci YA romantiky a fantasy velmi podařená série. Bavilo mě to dost.
Posledný diel trilógie ma síce nesklamal, ale ani veľmi neprekvapil.
Je to milá séria, ľahko čitateľná, naozaj vhodná pre mladého človeka, trochu predvídateľná, no príjemná.
Vzťah Gwendolyn a Gideona sa mierne zamotá, no všetko speje k milému záveru. V tejto časti už nemáme žiadne prekvapenia v nových mimoriadnych schopnostiach, ktoré sa celé odhalili v prvom diely. Skôr sa zameriava na prepojenia jednotlivých postáv a ich motivácie.
Pekné, i keď o trocha slabšie ako prvý diel.
Z trilogie za mě nejlepší kniha. Bylo v ní více akce a u Xemeria jsem se smála nahlas. Milé čtení na deštivou sobotu.
Čekala jsem, že závěr série bude našlápnutý a že mě to bude bavit víc. Ale nestalo se. Celá série je obecně v pohodě, není špatná. Ale není ani nikterak úžasná. Prostě takové čteníčko, co nenadchne ani neurazí..
(SPOILER) Série je naprosto skvělá (s Xemeriusovými poznámkami v čele), ale přijde mi, že ta hlavní zápletka (že je Gwendolyn dcerou Lucy a Paula, byla znatelná už od první knihy. Už v prologu jsem si říkala 'Hm, to vypadá jako by ti dva lidé nechtěně opustili své dítě…'
Zelená jako smaragd byla krásným zakončením celé trilogie. Bylo v tom všechno – napětí, romantika, vtip a hlavně vyjasnění všech těch časových záhad, které se táhly od prvního dílu. Gwen je pořád skvělá hlavní hrdinka – vtipná, chytrá, lidská – a její vztah s Gideonem mě bavil až do poslední stránky. Líbilo se mi, jak se všechno postupně skládá dohromady, i když některé odpovědi přišly možná až moc rychle. Styl psaní byl opět lehký a čtivý, plný sarkasmu a emocí. Tuhle sérii jsem si fakt oblíbila – je to čtivé, zábavné a chytré ve správné míře. A ten konec? Ideální tečka.
(SPOILER)
Ó můj bože!!! Právě dočteno a v mé hlavě proudí spoustu pocitů a myšlenek ale nejčastěji myslím jen na jednu věc: PROČ TO SKONČILO???!!! Já potřebuju další knížku...Klidně ať není nějak akční. Stačilo by mi 400 stránek o tom jak se Gwendolyn s Gideonem mají rádi, navštěvují se s Lucy a Paulem, Xemerius poletuje kolem... No prostě pohodička
Fajn, přestanu blábolit o tom jak tuto sérii miluju a pojďme na děj.
Začátek mě až tak nebavil, ale po tom co se Gwendolyn s Gideonem usmířili jsem se nemohla od knížky odlepit.
(POZOR SPOILERY)
To že jsou Lucy s Paulem Gwendolinini rodiče jsem si myslela už od druhého dílu ale předvídatelný děj mi nevadí takže dobrý. Celkově mne tento díl bavil ze všech nejvíc, jen jsem trochu očekávala že se třeba na konci nějak ta nesmrtelnost zruší nebo tak něco.
Těmito mými "výtkami" ale rozhodně nechci nijak říct že kniha nebyla úžasná. Pokud by to šlo, dala bych jí 1000000 hvězdiček!!!
Doufám že povinné přečtení tohoto skvostu nemusím ani připomínat.
To byla skvělá sérieeeee. Proč musí skončit??
Miluju všechny postavy (hlavně Xemeriuse) a ten děj....miluju
SKvělá skvělá série ! Všechny tři knihy ! To je tak skvěle a krásně napsaný. Zamilovala jsem se do této autorky a určitě si přečtu další její knihy.
Aaaa!
Tak tohle byl nejlepší díl z celé trilogie!
Ze začátku mě Drahokamy moc nebavily, ale teď!!!??
Proč nemůže být víc dílů?
Naprosto příšerně (nesuďte) jsem se zamilovala do Xemeriuse!
Já se s ním fakt nedokážu rozloučit!
Nebo Leslie, takovou potrhlou kamarádku každý potřebuje!
O Gideonovi nemluvě...sice je to namyšlený snob, ale je hot takžeee...
:D
A Gwen. Mega úžasná hlavní hrdinka do které se okamžitě vcítíte a celou dobu zažíváte její radosti i strasti.
A celá série s naprosto dokonalou kostrou, to jest cestování v čase.
Kéž by tak dobrých knih bylo víc.
Díky moc K.G. že jste napsala tuto trilogii.
Asi nebude dlouho čekat než ji začnu číst znova.
Úplný konec této naprosto skvělé, nádherné, úžasné série.
(Smutný smajlík)
PROČ TAHLE DOKONALÁ SÉRIE MUSELA SKONČIT!??
Naprosto dokonalé, ostatně jako všechny knihy od Kerstin.
Proč tahle naprosto talentovaná, skvělá autorka píše trilogie?
Já si myslím ze tahle série by mohla mít dalších milion dílů, a bavit by mě to nepřestalo!
Naprosto dokonalé!
(Já vím že to říkám po sto padesáté šesté, ale to je prostě nádhera!)
Na tuhle sérii opravdu dlouho budu vzpomínat s nadšením!
Opravdu proti téhle sérii nic nemám!
Skvělé, sympatické hlavní postavy, skvělé prostředí…
To je prostě nádhera!
(Po sto padesáté sedmé)
Úplně mám chuť si celou sérii přečíst znovu!
Tisíckrát celou sérii doporučuji!
Třetí a finální díl série. Ultimátní happy end nemohl chybět, ostatně je to čtení pro mladší. Ze série mě nejvíc oslovil druhý díl, který byl nabitý vtipy, tento za ním trochu pokulhává, ale jako uzavření příběhu posloužil dostatečně.
Parádní zakončení trilogie, i když jsem to nečetla poprvé, znovu mě některé pointy překvapily a některé momenty i dojaly. Je to sice dětská literatura, ale vhodná i pro dospělé s dětskou duší :). Ráda se pustím do dalších knih od autorky.
Posledního dílu jsem se trošku bál, protože si poslední film série pamatuju až nějak moc překombinovaný a plný podivné akce. Knížka byla ale naopak stejně klidná, vtipná (ten humor celé série jsem si fakt zamiloval) a roztomile hloupá jako předchozí dva díly. Konec byl na mě nějaký až moc rychlý, ale to možná proto, že jsem si postavy téhle série až příliš oblíbil. Někdo by mohl říct, že ta zápletka s cestováním časem není nijak složitá, ale mě teda vždycky pořádně rozbolí hlava, když se nad ní chci zamyslet. A pak jsou tam ještě ty krásné myšlenky
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Anglie přátelství, kamarádství láska cestování časem 21. století tajemství pro dívky romantika drahokamy příšery, monstra, nestvůry nesmrtelnost pro dospívající mládež (young adult) rodinná tajemství fantasy romantasyKerstin Gier také napsal(a)
| 2015 | Rudá jako rubín |
| 2014 | První stříbrná kniha snů |
| 2015 | Zelená jako smaragd |
| 2015 | Modrá jako safír |
| 2015 | Druhá stříbrná kniha snů |

86 %
74 %

Po delší době jsem se konečně vrhla na finální díl této série. Oproti předchozím dílům mám pocit, že tady se konečně děje nějaké akce a díky tomu mi přijde asi i jako nejlepší z celé série. Ze začátku mě strašně vytáčela Gwendolyn, jak neustále brečela kvůli Gideonovi. Na druhou stranu Gideon se choval vážně jako idiot, takže Gwen i trochu chápu. Věci se konečně daly do pohybu a vše začalo do sebe zapadat. Ten romantický vztah mezi Gwen a Gideonem jsem jim tedy nevěřila, ale jako postavy mi oba konečně postupem času začali připadat sympaticky. Čím blíže ke konci knihy jsem byla, tím více mě to bavilo. A to odhalení na konci? To jsem nečekala, upřímně jsem typovala někoho jiného. Zatím jsem viděla jen první film, ale mám v plánu se podívat i na ten zbytek.