Zázračný medailon

Zázračný medailon https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/438235/bmid_zazracny-medailon-U2F-438235.jpg 4 62 22

Bratr Zdislav série

< 6. díl

Řádový rytíř Zdislav strávil víc než rok a půl na křížovém tažení proti Maurům, nyní je ale zpět v Praze, kde ho pan Petr z Rožmberka požádá, aby našel ztraceného malíře Gianlucu Pericoliho. Pericoli totiž maloval pro pána z Rožmberka – a nejen pro něj – kostelní obrazy. Kostely však neskrývají jen krásná umělecká díla, ale též tajemství, která nemají být vyzrazena. Najde Zdislav zmizelého umělce a jeho múzu, poněkud kontroverzní krásku Blaženku? Zjistí, komu a proti čemu sloužil zázračný medailon? Řádovému rytíři tentokrát pomáhá nejen jeho panoš Martin, krčmář Lipolt a křížovník Ojíř, ale také krásná a urozená Notbruga z Rabštejna...... celý text

Přidat komentář

ErikaKej
23.04.2024 5 z 5

Aj zatial posledný diel o Johanitovi/Templárovi Zdíkovi a jeho pomocníkoch sa mi páčil. Dobrodružný život Zdíka po krížovej výprave pokračuje. Tentokrát hľadá zmiznutého maliara a stopy vedú k vysokopostaveným osobám, mihne sa tam i Zdíkova láska.
Celá séria sa dosť podarila a dúfam, že sa dočkáme pokračovania. Zaujala ma viac ako posledné knihy Vondrušky a určite oveľa viac ako ako knihy pána Bauera alebo Hrdličky.

Vesmich
22.04.2024 3 z 5

Je to pořád dobré, ale mimořádnosti předchozího dílu to už nedosahuje, ten se z celé série hodně vymyká. Tento příběh je pomalý, nic moc se v něm nestane, hodně slov a stížností hrdinů na to, jak je svět zlý a lidé nedobří a to či ono. Tak snad zas příště..


Vojslava
28.02.2024 3 z 5

Tři a třičtvrtě, kdyby šly hvězdy dělit - na konverzační detektivku je taková zápletka málo a pořádných akcí tam je... no asi jen jedna. Na večerní zběžné relaxační čtení to jde, na zapamatování je to málo. Motivace jsou dost slabé a ani vztahy moc nezachrání. Ale pokud bude sedmý díl, rozhodně ho nezanedbám. Třeba se dočkáme nové Zlaté růže!

Kanimůra2
09.01.2024 4 z 5

No dobrá, tak všechny díly nemusí být za 5*. Ale strašně mě mrzí, že toto je předposlední díl Zdíka. Měla jsem ho moc ráda. Škoda.
Třeba nám Paní spisovatelka vymyslí dalšího středověkého vyšetřovatele.
Budu si to hodně přát

Turlogh
18.12.2023 4 z 5

Drobátko slabší pokračování, ale pořád čtivé a zajímavé. A pořád vysoko nad úrovní některých slabších autorů v tomto žánru, např. Koláčka. Takže já bych to, mylady Koubková, zas tak černě neviděl. A vnímám jako škodu pro všechny čtenáře dobrodružných detektivek ze středověku, pokud by další díly (nejen sedmý díl), nebyly napsány. Koniáš byl zajímavý tím, že byl i vtipný, Invisible byla výborná a navíc, dobrodružných příběhů z žánru bojů na moři a pirátství vychází poslední dobou jen velmi málo... Howgh

zuzana-koubkova
10.12.2023

Hanzmb... máte naprostou pravdu. Ta knížka stojí za vyližsi a já to vím. Nepsala jsem ji ve svatém vytržení jako Zabitého nebo Zlatou růži (nebo kdysi Záviše, popř. Václava, anebo později Koniáše), psala jsem ji proto, že jsem měla podepsanou smlouvu... Proto jsem také od smlouvy na sedmé (poslední) pokračování Zdíka odstoupila, čímž nechci tvrdit, že sedmý Zdík nebude... třeba někdy, nějak, ale až nazraje jeho čas...

hanzmb
08.12.2023 4 z 5

Dosud jsem byl všemi díly této série nadšen. Bohužel tento je z ní nejslabší. Jednoduchá krimi zápletka, minimum akce, spíš se jenom mluví a mluví. Vztah k Ulrichovi a jeho manželce taky moc zábavy nepřinese. Napojení na dobové reálie minimální. Nejhorší je ale závěr. To zdůvodnění proč se vraždilo je opravdu na vodě.

čef
08.11.2023 4 z 5

Velmi podobné Kronice hříšného kněze, ale je to ještě více zpomalené a těch dobových reálií je ještě o poznání méně. Příběh samotný je snad vcelku čtivý, ale rozvíjí se zatraceně pomalu a až na několik scén se většinou jenom hovoří a dedukuje. Velká řada postav děje také čtenářům moc nepomáhá a tak doufám, že další díla této autorky budou mít nadále zlepšující se trend.

Bakana
22.09.2023 3 z 5

Předchozí díly jsem nečetla takže nemůžu srovnávat. Ale podle mě autorka udělala chybu, když nazvala knížku - asi aby měla chytlavý název a lidi si ji hodně vybírali v knihkupectvích - podle něčeho, co zase tak velkou roli v celém příběhu nehraje. A taky ta středověká atmosféra ke mně nějak ne a ne dolehnout.
Ale detektivka sama o sobě to byla dobrá.

nero 13
28.08.2023 4 z 5

Zatím poslední díl s bratrem Zdislavem mi kvalitativně přišel asi nejslabší, vyšetřování mi přišlo takové zmatené a dost na náhodu a pohnutky hlavního pachatele něvěrohodné, hodnocení tak zachraňuje čtivost. Eventuální další díl s Hermanem pátrajícím po zlatě na Šumavě se doufám kvalitou vrátí na úroveň prvních dílů.

pujec
07.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Tímhle dílem jsem celkem zklamaná. Děj se rozpliznul mezi více postav a staly se z toho trochu VKV. Většinu knihy se řeší akorát vztahy, což mě absolutně nezajímá. Medailon, podle něhož se kniha jmenuje, se prakticky neobjeví. Úvodním případem se takřka nikdo celou dobu nezabývá, aby se vyřešil sám šup šup na konci. Druhý případ se tam přimotá nějak do počtu a jeho vyústění je celkem chabé.
Motivy vražedkyně (i ona sama) působí jako znouzectnost, kdy už autorka nevěděla, co tím.
Zdislav je už jen jeden z davu, chová se uměle a úplně jinak, než v předchozích dílech. A co mě asi dostalo nejvíc, proč ona vlastně hupsnul na tu Johanu? Pro děj to bylo zbytečné, nějak to moc nedávalo smysl a postavy taky vypadaly, že se k aktu připletly náhodou. Kdyby měl techtle s jinou, ale tohle byl výstřel do tmy.
Celkem milá, i když předvídatelná, je linie Martina a Markéty.
Předchozí díly na sebe (skoro) bezprostředně navazovaly, tady už jsou mezery vetší a z mého pohledu je to spíš na škodu.

wooloong
26.12.2022 4 z 5

Další čtivá detektivka s templářsko-johanitským mnichem Zdislavem. Líbí se mi vývoj postav, popis prostředí (možná by se mi těch historických reálií líbilo ještě víc), jen zápletka a motivace padoucha mi přišla ne úplně uvěřitelná. Navíc mi přišlo, že ten zázračný medailon, který je současně názvem knihy, tam mohl být využit mnohem víc.

zazvorka
09.01.2022 5 z 5

Opět velká spokojenost! Kniha mi krásně zpříjemnila víkend. Ráda jsem se setkala se známými postavami a líbí se mi, že se jejich životní příběh zajímavě vyvíjí. Zápletka se od nezvěstného malíře dostala do zcela jiné oblasti, než je malířství. A závěr knihy neodbytý, za to autorku chci pochválit. Je moc prima dočíst pěknou knížku, zavřít desky a nechat příběh doznívat. Jde to však těžko, pokud autor konec ostře zařízne a čtenář si říká - a to je všechno? Takže děkuji autorce a těším se na pokračování, bude-li.

Mergirus
24.09.2021 5 z 5

O této autorce jsem doposud nevěděla a přišla jsem o hodně. Příběh je napsán velmi čtivou formou. Těším se na další knihy.

Galadwen
19.08.2020 4 z 5

Příjemné rychlé čtení, kvalitativně standart této řady, čili pěkná detektivka, sympatické postavy. Nějaké mušky by se našly, ale kde už nejsou. Moje hlavní výhrada směřuje k nakladateli - jejich epub mi v mé staré čtečce nedokáže držet formátování, což značně znepřehledňuje čtení (neoddělené úseky, když se přechází od postavy k postavě, poznámka pod čarou zaintegrovaná doprostřed rozděleného slova a podobné lahůdky. Koupeno legálně na kosmasu.)

mirek2580
15.08.2020 5 z 5

Přečetl jsem, všechny díly, jedná se o čtivé knihy, i když jak autorka připouští, je zde i trocha fikce, byť na historických podkladech, které jsou někdy rovněž "upraveny". I tak jsem se všemi díly této série spokojen, a těším se na další pokračování, jehož příslib v této knize zazněl...děkuji.

akinomV
06.07.2020 3 z 5

Po dvou prvních dílech se mi do rukou dostal tento šestý díl a já se trochu bála, jestli to nebude problém. Nebyl, do příběhu jsem se rychle vpravila a bratr Zdík byl zase takový, jako v prvních dílech. Určitě musím dočíst i ty zbývající díly, které mi chybí. Příběh jsem si užila, super nové postavy, jen nevím, co si myslet právě o zázračném medailonu, bylo to ke konci nějak moc uspěchané. Ale určitě knihu doporučuji, stojí za přečtení!

elizabeth_ba
19.05.2020 5 z 5

Mohu souhlasit s kolegou Boby17 (výtka k malému počtu stran) i s autorkou samotnou, tedy, že Zlatá růže byla lepší. Ale ta byla skutečně nejlepší ze série a jednim z nejlepších historických románů či detektivek, jež sem kdy o Vítkovcích četla. Trochu je na vině sestupné tendence e-kniha, které jsem v nedočkavosti opět dala přednost (už jsem tu chybu udělala u Zabitý před klášterem), trochu i ten menší počet stran. Nevím, proč nedokážu najít cestu k Anně, dávám přednost Notburze a té mladičké premonstrátce Eufemii. Rozuzlení mě tentokrát (narozdíl od již zmiňovaného Zabitý před klášterem) překvapilo. Děkuji paní Zuzaně za příjemný víkend u její knihy, a velmi se těším na příští příběh o Hermanovi...

martin9929
26.04.2020 5 z 5

Skvělá série příběhů.

kolacky
10.04.2020 4 z 5

Notburga - moje hvězda! Děvče, které se přestalo bát se ozvat!