Zápisník pravdy

Zápisník pravdy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460805/bmid_zapisnik-pravdy-JOS-460805.jpg 4 143 35

Príbeh jedného zeleného zápisníka, ktorý spojil osudy šiestich ľudí a vytvoril medzi nimi nečakané putá priateľstva i lásky. Julian Jessop, osamelý starý maliar, si uvedomuje, že väčšina ľudí nie je k tým druhým úprimná. Do jednoduchého zošita napíše pravdu o sebe a nechá ho na stole v miestnej kaviarni. Tú vlastní Monica, ktorá doň pridá svoje vyznanie a ponechá ho v neďalekom bare. Tam ho nájde Hazard, narkoman a alkoholik, ktorý dá sám sebe sľub, že už zostane čistý. Zápisník postupne koluje od jedného človeka k druhému, zachytáva ich najvnútornejšie myšlienky, túžby, závislosti. Čoskoro sa všetci stretnú v Monicinej kaviarni a bizarná, nesúrodá skupinka ľudí zistí, že úprimnosť naozaj funguje ako kúzlo, ktoré mení ich životy k lepšiemu. Hoci pravda občas bolí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

The Authenticity Project , 2020


více info...

Přidat komentář

koppy
16.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Nemůžu si pomoct, ale příběh mi připomínal film Amélie z Montmartru. Sice se děj neodehrává v Paříži, nýbrž v Londýně, nicméně za to může asi ta nezištná ochota někomu pomáhat. Monica Julianovi, Hazard Monice, pak nějak všichni všem. Objeví se i romantická zamilovaná linka, resp. několik (nechybí pár gayů a leseb), napravený drogově závislý alkoholik, varování před instagramovým "ideálním" světem, kdy se za vystajlovanými usměvavými fotkami skrývá smutek, samota a nepochopení. Příběh nenadchne, ale ani úplně neotráví, i když nevěřím, že se to může stát. Líbily se mi londýnské reálie.

Veve11111
16.02.2024 2 z 5

Úprimne - mňa táto kniha dosť nudila. Doslova som sa pri nej zasekla a vôbec sa mi nechcelo do jej čítania. Je rozťahaná s veľa zbytočnými postavami, ktoré celú knihu pribúdajú. Tým pádom sa tam odohráva veľa nepodstatných vecí, namiesto toho, aby sa dej zameral skôr na menej postáv a viac do hĺbky. Tak si potom človek ani nemôže vytvoriť s tými postavami žiadny vzťah. Kniha pre mňa nebola oddychovkou, lebo sa mi ju vôbec nechcelo čítať. Ku koncu sa to možno trošku rozbehlo, ale mám pocit, že to bolo len tým, že som ju chcela už rýchlo dočítať. Škoda.


Littlemonday
11.02.2024 3 z 5

Docela slušná oddechovka, za mě možná příliš zdlouhavá v některých místech, ale oceňuju zvraty a nečekané reakce některých postav.

krejcovka76
27.01.2024 5 z 5

Jak Vy byste se zachovali a co byste na sebe řekli, když by byla možnost svěřit se odloženému deníku, kde už pár lidí před Vámi napsalo svůj příběh? Jak moc znáte lidi kolem sebe? Každý okolo nás má pro okolí jakousi šlupku (image), podle které ostatní soudíme a co když je všechno jinak. Knížka Vás donutí zamyslet se nad sebou samým a pořádně popřemýšlet, jestli to co teď žijeme, je to, co jsme chtěli. Kolik snů a plánů se v životě neuskuteční jen proto, že se bojíme. Tahle knížka Vás trochu probere a to ostatní už je jen na Vás.

parvitas
05.01.2024 4 z 5

Vyzerá to ako klišoidný príbeh o “páchaní dobra" medzi osamelými cudzincami, ktorí si vylejú svoje srdce na stránkach denníka. A vyzerá to, že sú úprimní. Zošit bol ponechaný v kaviarni, no putuje cez viaceré ruky a my sa tak dozvedáme o pisateľoch viac a viac. Miestami to vyzeralo, že presne odhadnem, ako sa to skončí, ale pribeh ma v istom okamihu aj prekvapil. Na plný počet hviezdičiek to nie je, ale mám po dočítaní dobrý pocit. Keby to bol film, ako starnúceho umelca by som si predstavovala niekoho ako je Martin Short, jemu by sa tie výstredné obleky brutálne hodili.

Naďa2411
28.12.2023 5 z 5

Škoda, že už jsem knihu dočetla. Kniha, ve které osud náhodných lidí spojil deník "Projekt skutečnosti". Začal ho psát úspěšný malíř, ve kterém se zpovídá, co ho tíží, jaké má přání. Deník vždy odloží poslední zapisovatel(ka), a tak se současný dozví něco o životě předešlých zapisujících. Sledujeme příběh lásky, přátelství a pomoci. Tato kniha by měla být v každé knihovně (já jí bohužel musím vrátit), ať se lidé naučí více všímat svého okolí. Je to výzva v deníku, jehož osud lidí změnil zažitý stereotyp, pozvedne sebevědomí, naučí být lepším. Lidé mějte se rádi, návod je v této knize, doporučuji.

Janulica
29.10.2023 4 z 5

Na knize bych nejvíce ocenila neobvyklý a pozoruhodný námět. Zápisník ponechaný v baru spojí nesourodou skupinu lidí, začne ovlivňovat a měnit jejich životy a probudí v nich lásku a přátelství. Kniha se pohodově četla. Hodnocení snižuji o jednu hvězdičku za předvídatelný děj a filmově americký závěr.

Jenny46
29.10.2023 4 z 5

Příběh jednoho zeleného deníku,
který spojil osudy šesti lidí a vytvořil
mezi nimi nečekaná pouta přátelství a lásky.

Neuvěřitelný příběh, krásná obálka, nenáročné oddechové čtení...

Zvoň na zvony, když ještě zvoní
Zapomeň na to, co je ideální
Ve všem se najde prasklina
Tudy se světlo dovnitř dostává
( Leonard Cohen )

knihovniceS
20.10.2023 2 z 5

Kavárna na konci ulice
Vydržela jsem do strany 150 a čtení jsem vzdala. Stále jsem čekala, že mi ty příběhy něco dají, stále nic - jen plácání. Škoda času. Dávám 2 hvězdy a to je možná moc. Je mi líto.

lilites
15.08.2023 4 z 5

Julian, starý osamělý pán, který kdysi něco znamenal. Monica, žena která touží po rodině. Hazard, který bojuje sám se sebou. Riley, pohodář, který má všechno na háku. Alice, která má v životě vše a ani tak není šťastná. Lizzie, která nenechává nic náhodě.

A Mary, Julianova manželka, která zemřela před 15ti lety...

Je tohle všechno pravda.... nebo lež?...

Jak může jeden zelený zápisník s napisem ,,Projekt Skutečnost,, změnit život tolika lidem..

Tahle kniha je moc hezká, ale i smutná, veselá, energická, misty i pomalá a občas až trochu neuvěřitelná, mísí se v ní tolik pocitů a na konci je mi trochu teskno, ale zároveň vím, že někde tento,, Projekt,, opět úřaduje, jelikož se dostal do dalších rukou..

Buchtičkajani
05.08.2023 4 z 5

Pěkné a milé čtení. Jeden deník, který ovlivní životy několika lidí.

iceVS
30.05.2023 5 z 5

Sama o sobě bych tuhle knihu asi minula, do ruky jsem ji vzala na doporučení.
A asi i proto nemám pocit, že bych se už s podobným motivem setkala.
Bylo to milý, pohodový, chvílemi předvídatelný, chvílemi překvapivý. Konec předvídatelný byl a byla to slaďárna, ale jinam to prostě směřovat nemohlo :-)
Celý to zkrátka hladilo a já to zrovna potřebovala.

Bubo19
04.05.2023 4 z 5

Pohodová kniha o lidech, kteří by se asi za normálnich okolností spolu nebavili, ale spojí je jeden zápisník. Nedokážu si představit, že by se to mohlo stát v reálném světě, i když někdy bych si to přála. Mám ráda příběhy, kdy se propojí díky nějaké události životy rozličných lidí a oni se dostanou ze svého stereotypního života.

sporran
30.04.2023 4 z 5

Mám ráda knihy, kde s jednou společnou linií, kterou je tady "zápisník Projekt Skutečnost". Ano, je to zároveň slaďák, ale poutavý. Mám ráda děj, co se točí kolem kávy, kavárny a psaní. :-)
Jen ještě malá výhrada. Deník, tu prostě není deník.

KerrKnock
09.03.2023 2 z 5

Tak já jsem si knihu vzala jako oddechovku, moc se mi líbil přebal a měla jsem asi trochu jiná očekávání. Někdy kolem sté stránky jsem si uvědomila, že mě příběh vůbec nevtáhl a mám pocit, že znám každého z nich tak jako povrchově. Knihu jsem odložila, protože jsem vůbec neměla chuť ji číst dál.

uzivatel1190
02.03.2023 5 z 5

Skvěle psaná oddechovka, prolínání osudů více hrdinů, do kavárny bych si hned s chutí zašla.

Parwana
24.02.2023 5 z 5

Skvělá oddechovka, krásný a dojemný příběh, který mě pohladil po duši. Zamilovala jsem si kavárnu, Moniku i ostatní. Kouzlo tkví v tom, že takové životy žije mnoho z nás...

lucakuca
21.12.2022 4 z 5

Oooo! Kdo další byl měl odvahu sáhnout po deníku a psát a psát a předat dál?
I takové knihy potřebuji, abych si hýčkala tu krásnou lidskost a laskavost. Příběh vřelý, čtivý a vánoční. V čase, kdy potřebuješ věřit v lidi.

hzd
17.11.2022 5 z 5

To bylo tak milé a příjemné čtení. V knížce je hodně postav, díky krátkým kapitolám se ale opravdu krásné čte. Doporučuji.

andrea0221
13.09.2022 5 z 5

Pěkně propojené kapitoly a životy lidí, každý ovlivní každého.