Záliby císařovny Sisi

Záliby císařovny Sisi https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531407/bmid_zaliby-cisarovny-sisi-65c09bb9cfe19.jpg 5 9 6

NAHLÉDNĚTE DO SOUKROMÍ DÁMY, KTERÁ PŘEDBĚHLA SVOU DOBU! Rakouská císařovna Alžběta byla ženou mnoha tváří a talentů. Dodnes fascinuje svým citem pro módu a budováním kultu krásy, ale také provozováním zálib, jež byly pro ženy té doby neobvyklé, ať už šlo o sport (především jízdu na koni, plavání, šerm či pěší turistiku), cestování nebo učení se netradičním cizím jazykům. Odbornice na Sisi Dagmar Beňaková vám tentokrát představí nejrůznější koníčky císařovny – jak ty notoricky známé, tak i ty, o kterých se moc nemluví: malování, psaní básní, sběratelství, nákupní mánii a mnohé další. Dozvíte se vše o Alžbětiných nejmilovanějších společnících – koních a psech – a zavítáte též na spiritistické seance, jichž se císařovna často účastnila... celý text

Přidat komentář

Kolega
17.04.2024 5 z 5

Krásná 4 kniha, vhled do života a zálib císařovny je doprovázen bohatým obrazovým materiálem a krásně se čte, díky jen tak dál. Je to dosud nejhlubší pohled do osobnosti Sisi a jistě si tuto knihu oblíbí řada čtenářů a zejména čtenářek. Čtvrtá kniha si samozřejmě zaslouží nejen pět hvězd, ale i pět rudých růží, blahopřeji. Velký dík i redakci, které se spolupráce s autorkou skutečně daří a povedlo se, díky.

eva3992
29.03.2024 5 z 5

Rakouská císařovna Alžběta, byla ženou, jenž se jen tak něčeho nezalekla, milovala výzvy, ráda zkoušela nové věci a měla celou řadu zájmů. Některé jsou známé, o některých jste možná neslyšeli. Autorka nám skvěle přiblíží, čemu všemu se Sisi věnovala a jak se její záliby hodily k dámě, a navíc k panovnici.

Nedávno jsem četla autorčinu knihu Dopisy od Sisi a díky ní mi bylo jasné, že potřebuji víc. Dagmar Beňaková je žena, která o Sisi ví téměř vše a co neví, to si ráda zjistí. Ze stránek knih je to hodně znát a můžete se tak dozvědět spoustu nového.

Jsou tu zajímavé a překvapivé informace. Je neskutečné, co všechno Sisi stíhala a do čeho všeho se pustila. Díky tomu se dozvíme o spoustě činností a nejen to, jak je Sisi provozovala, ale jak byly vnímány v době před více než sto lety.

Ač je to literatura faktu, je to psáno poutavě a od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Často jsem měla potřebu si dohledávat další informace a moc mě bavilo, že některé situace se mi propojily i s románovými knihami o císařovně.

Je tu dost jmen a určitě je lepší, když máte zhruba představu, kdo je kdo (i když se to autorka často snaží v textu přímo uvést). Ideální je si vzít k ruce i knihu Dopisy od Sisi, kde je skvěle vyvedený rodokmen, který vám může pomoci se snazší orientací i v této knize.

Sisi byla rozhodně odvážná a nadčasová žena!


Madelisi
21.03.2024 3 z 5

Moc pěkně sestavená publikace. Vzhledem k tématu jsou zde samozřejmě obsažené známé informace, ale i novinky, na které jsem jinde nenarazila. Doporučuji hned první komentář Sisssi.
Obrazový doprovod je bohatý, ten mě přesvědčil ke koupi knihy. Líbily se mi kopie císařovniných šarů.
Co nejvíce oceňuji, je uvedený seznam pramenů.

Jana K
08.03.2024 5 z 5

Čtvrtá kniha autorky v krátké době zabývající se nějakým způsobem osobou císařovny Alžběty. Můžeme jen obdivovat a žasnout, jaké cenné informace a drobnosti, v jiných pramenech dosud nepublikované, se jí stále daří objevovat.

Kedzitka
03.03.2024 5 z 5

Opět nádherná kniha od autorky - už čtvrtá! Tolik nových informací a tolik nových překrásných obrázků! A také fotky replik císařovniných šatů! Nejvíc mě bavily kapitoly o módě a o špercích a také o Alžbětiných zvířatech - psech a koních. Je tu i o dietách a o tom, jaká byla Sisi velká sportovkyně. Nevěděla jsem, že také šermovala a ráda plavala. A že vyzkoušela i jízdu na kole! Jsou tu i fotografie Alžbětiných kreseb! Měla talent. Hodně se dozvíte také o Andrássym.

Sisssi
24.02.2024

Knihy této autorky patří k tomu lepšímu, co u nás v poslední době o Alžbětě vychází. Beňakové se daří objevovat zajímavé drobnosti, přesto je poznat, že není historička. Cituje jen nedůsledně a občas neuvádí zdroj právě u zajímavých detailů, které jinde nenajdeme (vycpávka na křivém rameni, používání papírových kapesníčků, nahá fotomontáž císařovny, výčty jmen koní a psů, informace o přítelkyních Ireně a Adéle,...). Tato nedůslednost v citování působí až záměrným dojmem, jako by si autorka chtěla za každou cenu ponechat trumfy v ruce a neprozrazovat své zdroje.
Vytknout by se dala i jistá autorčina nekritičnost a snaha nevrhnout na Sisi a Habsburky ani trochu nepříznivý pohled (všimněte si, kolik šperků dle Beňakové zmizelo beze stopy - ale Katrin Unterreinerová uvádí v knize Zmizelé poklady Habsburků, jak rodina císaře Karla kupčila s rodinnými šperky i s klenoty, které jim nepatřily a například souprava s rudými kameny, kterou má na sobě Sisi na obraze z konce 70. let měla velice nízkou hodnotu, největší kámen byl dokonce obarvený). Jako celek ale kniha Alžbětiny příznivce jistě potěší.