Za sluncem po stopách císařovny Sisi

Za sluncem po stopách císařovny Sisi https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513270/bmid_za-sluncem-po-stopach-cisarovny-sis-9sn-513270.jpg 5 19 12

MOŘE. EXOTIKA. DOBRODRUŽSTVÍ. Vydejte se s císařovnou Sisi za sluncem. Plavte se na luxusních jachtách podél pobřeží Portugalska, Španělska i Alžbětina milovaného Řecka. Zavítejte na Gibraltar, Kypr a Maltu. Objevte krásy Itálie, Vatikánu a Francie. Navštivte lázně i horské sídlo v dnešním Rumunsku či prastará města v nynějším Chorvatsku. Nechte se zlákat výpravou za vůněmi Orientu: Sisi se totiž podívala i do dnešního Turecka a Libanonu. Nadchly ji pyramidy v Egyptě a zastavila se též v Maroku a Tunisku; v Alžírsku dokonce dvakrát strávila zimu. Dagmar Beňaková oživuje Sisin příběh a zve Vás na místa známá i neznámá, všechna však spjatá s touto vášnivou cestovatelkou a svobodomyslnou rebelkou. Publikace obsahuje další nezveřejněné detaily o legendární císařovně a bohatou obrazovou dokumentaci kombinující dobové i současné fotografie. ČEKÁ VÁS NEODOLATELNÉ SPOJENÍ HISTORIE A SOUČASNOSTI, POZNÁNÍ A TIPŮ NA VÝLETY... celý text

Přidat komentář

Jana K
04.03.2024 5 z 5

„Jsem racek a nemám žádnou zem, žádný břeh nezvu domovem. Jsem chvíli tu a chvíli tam, od vlny k vlně přelétám...“
Tyto verše, kterých je sama autorkou, vystihují více než cokoli jiného osobu císařovny Alžběty. Zejména v posledních letech svého života křižovala moře na jachtě Miramare a procestovala spoustu krásných míst světa, ale klid a pokoj nenalezla nikde.
Kniha je pokračováním knihy Toulky po stopách císařovny Sisi, které byly vesměs zaměřeny na místa monarchie a na císařovnino rodné Bavorsko. Tato kniha představuje exotičtější destinace, jež císařovna během svých cest navštívila, některé z nich i opakovaně. O císařovnu se zajímám už spoustu let, dvanáct let jsem o ní psala blog, kde jsem také měla rubriku „Místa spjatá s císařovnou,“ tudíž spousta míst a pobytů císařovny popsaných v této knize pro mě rozhodně není neznámou. Cesty z let 1894 - 1898 jsou zase dopodrobna zmapované v knize Poslední léta císařovny - Vzpomínky dvorní dámy, které napsala císařovnina poslední průvodkyně, hraběnka Irma Sztáray.
I přes to, že toho mám o císařovně načteno mnoho, prakticky vše, co u nás dosud vyšlo, jsem našla v knize spoustu drobností a perliček, které Alžbětini životopisci úmyslně/neúmyslně přehlédli a nepublikovali. V tomto má paní Beňaková ode mne obrovskou pochvalu, co včechno se jí k jednotlivým cestovatelským cílům císařovny Alžběty podařilo shromáždit. Kniha také obsahuje mnoho krásných dobových i aktuálních vyobrazení těchto míst. Zajímavé a pro knihu jistě přínosné by bylo připojit i nějakou pěkně zpracovanou mapku, kde by byly vyobrazeny jednotlivá místa o nichž je v knize řeč, nebo i jednotlivé císařovniny plavby. Ne každý si hned dovede vybavit, kde se tyto exotické země nachází.
A na závěr si opět neodpustím jeden úvodní verš z další z mnoha básní císařovny, které císařovna za svůj život napsala a jež se také velmi hodí k této témetice:
„Postavím si loď, loď krásnou!
Všichni nad ní budou žasnout,
až ji spatří v moři plout.
„Volnost“ na stožár jí stoupá,
„Volnost“ na přídi se houpá,
svobodně se noří v proud.“

KnihoMaj7
11.02.2024 5 z 5

Další krásná kniha od autorky! Volné pokračování knihy Toulky po stopách císařovny Sisi. Opět nádherné obrázky a kvalitní text. Tentokrát pojednává o jižních zemích. Inspirativní pro letní dovolenou!


Madelisi
30.12.2023 4 z 5

Zajímavá kniha. K obsahu nemám co vytknout.
Pouze mě napadá, že by se hodil celkový přehled (časová osa) císařovniných cest uveřejněných v knize.
Trošku mi vadilo, že nějaké cesty jsou popsané na den přesně, u jiné je uveden pouze rok. Tím mi nádherný a velmi pracný text přišel nevyvážený.

Jozinek1
19.11.2023 5 z 5

Skvělá knížka, moc se těším na další díl! Z obsahu i spousty obrázků je jasné, že autorka není suchopárný knihomol, ale opravdu sama pilně vyrazila na stejná místa jako císařovna Alžběta. Je to kniha o historii, anebo biografie, cestopis, případně turistický průvodce? Ochutnat můžete od všeho. Jisté je, že je to magický prostředek, který vám umožní mít nohy doma v lavoru s horkou vodou, a přitom hlavu na exotickém putování... :)

Eliskaaa056
01.07.2023 5 z 5

Opět supr kniha. Četla se báječně. A zase jsou v ní úžasné obrázky! Doporučuji.

Lucie13397
25.06.2023 5 z 5

Netrpělivě jsem očekávala Knihu Za sluncem po stopách císařovny Sisi poté, co se mi dostala do ruky její knižní předchůdkyně Toulky po stopách císařovny Sisi. Cestování s autorkou je jedinečné - perfektně prozkoumané do detailu. Je to ideální průvodce pro ty, kteří na cestách chtějí poznat i příběh, který dané místo nabízí. U již navštívených míst si zas člověk nostalgicky zavzpomíná na strávené okamžiky v dané destinaci v poutavém kontextu z života Sisi. Nová místa kniha přímo pobízí navštívit. Vše doplněné krásnými fotkami. Kéž by bylo další takové putování...

Edith2501
04.06.2023 5 z 5

Ďakujem autorke za krásny čas strávený čítaním pri jej druhej pútavej knižke o cisárovne Sisi a jej cestách po mnohých krajinách. Znovu vyjadrujem obdiv nad tým, ako brilantne sa zhostila faktografických údajov. Kniha sa veĺmi dobre a príjemne číta a dáva pocit, že chcete všetky tie miesta vidieť a osobne navštíviť aj vy. Teším sa na ďalšie knihy od autorky a v jej ďalšej tvorivej činnosti jej želám všetko dobré a veĺa úspechov !!!

Kolega
12.05.2023 5 z 5

Povedlo se, na světě je 2 kniha "Za sluncem po stopách císařovny Sisi". Podařilo se mne být na křtu nové publikace v Městské knihovně v Praze. Vystoupení autorky bylo fundované a suverénní, jen tak dál. Kvituji zprávu, o tom, že se chystá v létě vydání "Dopisů od Sisi". Tento počin v kategorii "krásné literatury faktu", si zaslouží skutečně 5 hvězd, jak pro autorku, tak i redakci, děkuji.

Ctenar123742
30.04.2023 5 z 5

Na toto volné pokračování Toulek po stopách císařovny Sisi jsme se s manželkou těšili a nezklamalo nás! Opět atraktivní fotky jednotlivých míst jako z katalogu nějaké cestovní kanceláře a dobové portréty císařovny a její rodiny. Kvalitní text.
K předchozímu komentáři: Cesty Habsburků na ZOOMu jsme také sledovali, ale nemyslím, že by byly základem této publikace. Autorka zřejmě sbírá materiály a cestuje po stopách Sisi dlouhá léta - a nečekala, až budou v televizi dávat tento dokumentární seriál. Připravit knihu trvá obvykle několik let.
Na konci publikace je avízo na plánovanou novou knihu autorky - Dopisy od Sisi. Jako historik jsem moc zvědavý na vydání dosud nepublikované korespondence císařovny.

maryzka
27.04.2023 4 z 5

I když to byla pěkná publikace, krásné fotky, tentokrát hodnotím méně z důvodu, že nějak na tyto země mám špatnou orientaci- spíš, se mi líbí Evropa i když Rumunsko jak někdo namítne je také v Evropě, ale měli jiný tradice a jinak žily. Ale kniha stojí za přečtení. Mimochodem, myslím, že obě knihy měli podklad, základ v dokumentu na televizi ,, ZOOM" cesty Habsburků

Danago
26.04.2023 5 z 5

Opět nádherná publikace. V knize se dozvíte spoustu informací nejen o cestách císřovny Sisi a o jejich důvodech , ale také mnoho jiných informací o celé její rodině. Kniha je doplněna nádhernými fotofrafiemi. Tentokrát se autorka zaměřuje na vzdálenější země dostupné především lodí ve středomoří. Sisi trávila dlohé týdny i měsíce v Portugalsku, Španělsku , jejím milovaném Řecku , navštívila Gibraltar, Kypr a Maltu Také je tu Itálie, Francie. Rumunsko i Chorvatsko. Sisi se také podívala i do Turecka, Libanonu, Egypta a Alžírska a mnohé další. Někde byla šťastná a vítaná jinde zažila spíše stres , bolest a nebyla vítaná. Ale kniha není jen cestování jako takovém, ale i o citovém rozpoložení císařovny o jejích radostech a trápeních. Kniha trochu pozměnila můj pohled na mou oblíbenou císařovnu Sisi.

Kedzitka
23.04.2023 5 z 5

Překrásná kniha! Plná nádherných obrázků a zajímavých informací. Hned mám chuť vydat se po stopách císařovny Sisi. Líbil se mi už první díl - Toulky po stopách císařovny Sisi, kde se píše o Bavorsku, Rakousku, Čechách, Slovensku a Maďarsku. A tato kniha je volným pokračováním. Středomoří i Madeira. Sisi byla skoro všude. I v severní Africe. To mě překvapilo. Slavný je její palác na Korfu. Moc mě bavila také kapitola o jejím pobytu na Mallorce nebo v Benátkách, v Římě, v Paříži a také na Riviéře. Na začátku je krásný citát císařovny o cestování.