Dopisy od Sisi – Dosud nezveřejněná korespondence císařovny

Dopisy od Sisi – Dosud nezveřejněná korespondence císařovny https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520473/bmid_dopisy-od-sisi-dosud-nezverejnena-k-dqq-520473.jpg 5 30 19

O rakouské císařovně Sisi bylo napsáno mnoho knih. Jen málo z nich ale vychází z autentických primárních pramenů. A ještě méně se jich opírá o její vlastnoručně psané dopisy. Dopisy od Sisi nabízejí jedinečnou možnost začíst se do 24 Alžbětiných dosud nepublikovaných osobních psaní, která pocházejí z Tajného domácího archivu rodu Wittelsbachů. Jedná se o nesmírně vzácné dokumenty, umožňující čtenářům poznat císařovnu osobně. Co svěřovala jejich adresátům? Jaký k nim měla vztah? Co o ní vypovídá její osobitý rukopis? Jak se její korespondence měnila v čase? Kniha představí Alžbětu v různých životních etapách, se všemi jejími radostmi i starostmi. Český překlad dopisů doplňují skeny vybraných originálů a erudovaný výklad autorky.... celý text

Přidat komentář

sebemi
předevčírem 5 z 5

Krásná kniha! Ani se mi nějak slov nedostává, Sisi a Habsburky miluji od mládí. Jde vidět, že paní autorka je odbornice na dané téma a umí vše popsat velmi poutavě. Jdu si sehnat další její knihy. Opravdu skvělé čtivo!

Jana K
06.03.2024 5 z 5

„Moje písmo je jako já, nedá se spoutat.“ Tímto citátem císařovny Alžběty je uvedena tato úplně nová kniha, ve které se můžeme přesvědčit, že citát je to opravdu pravdivý. Poprvé máme možnost nahlédnout skutečně až do samého nitra císařovny a udělat si o ní úsudek zase z jiné strany, než nám nabízejí dosud vydané publikace o císařovně (a že jich není právě málo).
Tenká knížka na jeden večer obsahuje doslova poklad pro každého příznivce této neobyčejné ženy - 24 doposud nepublikovaných, vlastnoručně psaných dopisů císařovny. Jedná se o dopisy zejména jejím příbuzným z Bavorska z let 1847 – 1872, ze kterých se můžeme přesvědčit, že i když se stala rakouskou císařovnou a žila na vídeňském královském dvoře, i nadále se živě zajímala o dění v Bavorsku i v milovaném zámečku Possenhofen u Starnberského jezera a korespondovala se svou bavorskou rodinou.
Kniha obsahuje jeden dopis matce Ludovice (ten je psaný devítiletou Alžbětou ještě latinkou a navíc ve francoužštině), nejvíc, celkem jedenácti dopisů je adresátkou Augusta Ferdinanda (manželka pozdějšího prince regenta Luitpolda Bavorského a zároveň matka prince Leopolda, s nímž později domluvila sňatek se svou dcerou Giselou, čehož už se Augusta bohužel nedožila), následuje jeden dopis bratranci a zároveň bavorskému králi Maxmilianovi II., dále dva dopisy sestřenici Adelgundě Bavorské (dceři krále Ludvíka I. Bavorského), šest dopisů je pro pohádkového krále a jejího obdivovatele a přítele Ludvíka II. Bavorského a jako úplně poslední jsou zařazeny tři dopisy z února 1872 adresované Leopoldovi Bavorskému, jehož císažovna zvala do Uher na lov sluk, ale ve skutečnosti s ním domlouvala zásnuby a následný sňatek se svou patnáctiletou dcerou Giselou.
Několik originálů dopisů je v knize i přetištěno, tak se můžeme sami přesvědčit, jakou opravdu mravenčí práci si paní Beňaková dala, aby nám tyto dopisy blíže představila. Císařovnino písmo je opravdu všechno jiné, jen ne čitelné, kurent v kombinaci s latinkou a některá písmena psala dokonce svým vlastním, specifickým způsobem. Mnohdy také vynechávala mezery i interpunkci a velmi úsměvné je to, že když jí došel papír, klidně pokračovala v dalším psaní přes řádky psané horizontálně dalším textem vertikálně.
Paní Beňaková zaslouží opravdu velkou pochvalu za rozluštění a pečlivé přeložení těchto špatně čitelných dopisů tak, aby byla co nejvíce zachována jejich původní poselství.
Škoda, že dopisů není víc, ale příznivci císařovny Alžběty dobře vědí, že dopisy psala nerada, v pozdějším věku už se s nimi neobtěžovala vůbec a jejich psaním pověřovala své dvorní dámy. I tyto dopisy uveřejněné v knize jsou v porovnání např. s dopisy její tchyně, arcivévodkyně Sophie, mnohdy ledabylé, krátké a jaksi by se chtělo říct napsány jen "aby se neřeklo." Přesto poskytují cenná svědectví o životě císařského páru, o jejich radostech i velkých tragédiích, např. zde najdeme i dopisy napsané zlomenou císařovnou po smrti své prvorozené dcerky Sophie.
Jednotlivé dopisy jsou vždy autorkou patřičně okomentovány a doplněny o jednotlivé souvislosti, jako např. v jakém rozpoložení je císařovna zřejmě napsala, co se právě na císařském dvoře dělo a kdo přesně jsou lidé, keří jsou v císařovniných dopisech zmiňováni.
Kdo toho zatím nemá tolik o císařovně načteno, bude se možná hůře orientovat v četných císařovniných příbuzných v Bavorsku i na vídeňském dvoře, tomu se ale autorka snaží předejít a jednotlivé příbuzenské vazby se snaží dopodrobna vysvětlit právě v průvodním textu mezi dopisy a na konci knihy navíc najdeme rodokmen, který nám orientaci v těchto mnohdy komplikovaných a spletitých rodinných vztazích značně usnadní.


SimulinaT
29.02.2024 4 z 5

V knize najdeme krásné obrázky. Je poučná a zajímavá. Jen se mě těžko orientovalo mezi postavami,ale to je tim že se dávaly stejná jména i Sisi měla tři vnučky Alžběty. Jsem ráda že jsem ji četla.

irskádívka
20.02.2024

Obdivuji autorku, kterak dokázala složité rodinné vztahy Habsburků, komplexní historické informace, ne vždy jasné a příliš obsáhlé dopisové zprávy skloubit dohromady ve čtivé, zajímavé dílko, které mi přiblížilo osobu Alžběty Bavorské natolik, že přebilo i můj poměrně špatný dojem z filmu s Romy Schneiderovou (jako, babička ten film viděla aspoň padesátkrát, jelo to pořád a ten sentimentální patos filmu mě prostě ničil). Skvělé!

Madelisi
18.02.2024 3 z 5

Velmi příjemná kombinace zajímavostí o době Alžběty a jejím soukromém životě. Díky dopisům jsem si upevnila habsburské a wittelsbašské příbuzenské vazby v Itálii.

Edith2501
07.02.2024 5 z 5

Kniha sa mi veľmi páčila a musím úprimne povedať, že obdivujem autorku, s akou fundovanosťou a zároveň ľahkosťou približuje čitateľom život cisárovnej Sisi a dobové okolnosti aj na základe jej korešpondencie. Vidno, že má nielen veľmi hlboké znalosti, ale najmä vzťah a cit ku najdetailnejším nuansám. Knižka je obohatená fotografiami originálnej korešpondencie cisárovnej a kvalitnými prekladmi, čo ešte viac pridáva na hodnote knihy. Ďakujem autorke za to, že pri čítaní každej z jej kníh sa vždy niečo nové naučím ( a bohužiaľ po čase veľa z toho aj zabudnem :-) ) a teším sa na jej ďalšie nové knihy.

Kedzitka
27.01.2024 5 z 5

Nádherná kniha! Fundovaná! Koupila jsem ji pro svoji maminku a pak jsem ji se zájmem přečetla i sama. Oběma se nám moc líbila. Máme i další knihy od autorky a těšíme se, zda nějakou knihu vydá i letos.

Ctenar123742
14.01.2024 5 z 5

Kniha mě nadchla. Moc se mi líbily i obě předchozí knihy autorky: Toulky po stopách císařovny Sisi a Za sluncem po stopách císařovny Sisi, které jsou plné atraktivní obrazové dokumentace a inspirovaly nás s manželkou i k mnohým cestám. Tato kniha je ovšem unikátní. Konečně u nás nějaká edice primárních pramenů! Luštit kurent, navíc v němčině, není vůbec nic jednoduchého. A Alžbetino písmo bylo obzvlášť nečitelné. A tak má autorka můj obdiv. O rakouské císařovně jsem se dozvěděl zase něco nového. Třeba jsem vůbec netušil, že v dětství ji nazývali Elise. Oceňuji, že autorka ve své tvorbě vychází z dosud nezveřejněných archivních dokumentů a že neopakuje to, co už bylo někde psáno. Až vydá další publikaci, zase si ji rád pořídím.

Renike
09.01.2024 4 z 5

Kniha krátká, ale o to více informací obsahuje. Na mě to působilo jako literatura faktu, hodně jmen, dat, dopisů a popisů příbuzenských vztahů a členů rodiny. Dopisy byly zajímavé, ale četla jsem i lepší knihy o Sisi. Tady jsme mohli dozvědět fakta spíše jenom o mladé císařovny.

Noisette73
05.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Něco nového jsem se dozvěděla o tehdejším způsobu psaní textů a o tehdejších písmech, Sisi nám neukázala ve svých dopisech nic nového a spíš se mi svým chováním při jejich psaní ještě zprotivila. Dle popisu, nedbalá, líná a vzteklá, absolutně nedbajíc jakýchkoliv autorit...
Prostě musela být opravdu "příjemná" společnice, přítelkyně, manželka i matka, což ostatně je veřejné tajemství. Co prováděla manželovi, že raději pořád někam jezdila a byl možná větší klid... Zřejmě jsem se nechala unést svým postojem k Sisi jako takové, který už se asi nezmění. Od poloviny knihy jsem už používala rychločtení, už jsem prostě nemohla dočkat konce...

Lucie13397
18.12.2023 5 z 5

Kniha Dopisy od Sisi mě upoutala tím, jak krásně propojuje fakta vyčtená z dopisů a vysvětlení a historické uvedení do dané problematiky. Obdivuji autorku za její neúnavné luštění do té doby nezveřejněných dopisů, které s sebou neslo nejen překlad mrtvého jazyka, ale i luštění písma císařovny, které je vtipně psáno různými směry i přes sebe (jen pohled na kopie dopisů v knize mě odrazuje od dalšího pokusu o luštění něčeho takového). Nicméně dopisy samotné bez bližšího uvedení by byly pro spoustu čtenářů neznalých detailů z císařovnina života nebo historie zřejmě dost nepochopitelné, případně nudné. Kniha je čtivá právě tím, že vysvětluje pozadí soukromého života Sisi a dává obsažené informace do kontextu, vzbuzuje emoce a zlidšťuje tuto populární osobnost, kterou řada z nás zná pouze jako jméno na seznamu historických postav. Těším se na pokračování...

bookcase
20.11.2023 5 z 5

Další kamínek do skládačky informací o mé oblíbené Sisi. Autorku nelze než obdivovat za pečlivou a podrobnou práci na publikaci, je vidět, že Alžběta je její srdcovka.

Jozinek1
19.11.2023 5 z 5

Velice zajímavá a čtivá kniha, která je současně nesporným přínosem biografickým a historickým. Je obdivuhodné, jak autorka na jedné straně dokáže získat přístup ke zcela novým primárním pramenům a ty (byť psané v kurentu) vědecky zkoumat, na druhé straně ovšem prezentuje svá zjištění přístupně a přívětivě lidsky. Čtenář je doslova vyživovaný detaily z života císařovny i historickými souvislostmi, potřebnými pro jejich lepší pochopení, a díky péči autorky se nemusí obávat, že se ztratí v komplikovaných rodinných či dějinných vazbách. Doporučuji všem od laických milovníků historie a obdivovatelů Sisi až po profesionály, zabývající se dějinami nebo metodikou vědecké práce.

Eliskaaa056
19.10.2023 5 z 5

Tato kniha je naprosto mimořádná. Přímo vědecká práce - a přitom krásně čtivá a lidská. Je to úplně jiný úhel pohledu na císařovnu, než byly obě předchozí knihy autorky - Toulky po stopách císařovny Sisi a Za sluncem po stopách císařovny Sisi, které se mi ale také moc líbily.

MMacicekk
13.10.2023 5 z 5

Z knihy jsem nadšená a přečetla ji jedním dechem. Nemusíte se vůbec bát, že se budete ztrácet v postavách či rodinných vazbách. Autorka vše popisuje a vysvětluje více než srozumitelně a knihu si užijete i přes případné bližší neznalosti historických souvislostí. Rozhodně si tuto útlou, ale obsahově bohatou knihu nenechte ujít. Doporučuji všem milovníkům historie.

Kolega
11.10.2023 5 z 5

Je to třetí kniha od autorky v krátké době. Ale tentokrát to je nejen literární, ale hlavně badatelský počin, ve kterém je skryto skutečně velké množství badatelské i překladatelské práce. Lze jen gratulovat. Pět hvězd je málo. Dík i redakci s přáním další plodné spolupráce. Děkuji.

eva3992
28.09.2023 4 z 5

Kdo by neznal císařovnu Sisi! Knihy, filmy, dokumenty, spousta věcí bylo o ní řečeno. Autorka nám předkládá však něco nového dosud nezveřejněné dopisy od Sisi. Dozvíme se tak, jak se její korespondence měnila v čase, i rozdíly pro jednotlivé adresáty a nahlédneme do myšlenek rakouské císařovny.

Kdo se zajímá o historii, nebo třeba jen o císařovnu Sisi, tak by si tuto knihu měl rozhodně pořídit. Nejsou zde jen přepsané dopisy a jejich vysvětlení, najdeme tu rodokmen, fotografie i fotokopie některých dopisů. Když se na ně podíváte, zjistíte, jakou práci si musela autorka dát s tím, než je rozluštila. Jak se jí to podařilo, i to, kde všechny dopisy získala, se dozvíte hned v úvodu.

Z textu je cítit, jak autorka osobností Sisi žije, zná, jak je co provázané a její popisy jsou tak jasné a zajímavé. Není to žádný „bulvár“, ale naopak doplnění historických znalostí.

Je lepší knihu číst, pokud o Sisi již něco víte, avšak i pro neznalce autorka vše vysvětlí tak, aby to pochopil. Mně osobně moc pomohl rodokmen, který je součástí knihy, ke kterému jsem se během čtení několikrát vracela a díky němu si udělala jasno v tom kdo, s kým, kde a proč

Knihy o Sisi jsem ráda četla, ale je to už opravdu dávno. Po dočtení jejích dopisů mám opět chuť si o ní přečíst něco víc. Ač útlá kniha, je plná informací, které vás rozhodně zaujmou.

Danago
10.09.2023 5 z 5

Všechny tři knihy o Sisi od autorky se mi moc líbily, ale tato jednoznačně vede.
Krásné grafické provedení jí přidává na autentičnosti. Několik dopisů je zde ofocených což je opravdu nádhera. Každý dopis je přesně přepsán a ke každému je autorčino vysvětlení a zasazení do historických událostí té doby. Jde zde o korespondenci soukromou, o to je to zajímavější vhled do myšlení a osobního života Sisi. Autorka knihu dokázala zpracovat velice čtivě, takže mi připadalo , jako bych četla román.
Rodokmen na konci knihy určitě většina čtenářů ocení
Kniha se opravdu dá přečíst na posezení nebude se vám ji chtít odkládat.

ladyfromskye
25.08.2023 5 z 5

Knížku jsem začala číst s představou, že mi bude krátit večery přicházejícího víkendu. No... nepovedlo se. Přečetla jsem ji na jeden zátah. Jak jsem začala číst, už jsem nedokázala přestat.
Dopisům od Sisi není co vytknout. Je to knížka krásně graficky zpracovaná; oceňuji množství fotografií a ilustrací a hlavně mám radost z několika skenů Sisiných dopisů. Je psána čtivým stylem, není přehlcená informacemi, zároveň ale vždycky naprosto přesně víte, o kom a o čem je řeč. Autorka je opravdu skvělý kormidelník, který s vámi bezpečně přepluje vody spletitých rodinných vztahů. Skoro ani nepotřebujete ten rodokmen na konci ;-)
Velkou pochvalu mají také řádně zpracované citace zdrojů. Mám pocit, že i když tu máme tu super věc jménem Citační norma, většina autorů na to zvesela kašle. A já jim ty jejich řeči pak prostě z principu nevěřím. To se u paní Beňakové stát nemůže.
Ačkoliv knih o Sisi je (nejen na našem) trhu hodně, určitě se nebojte po této knížce sáhnout. Jistě vám i ona prozradí zase něco nového, co jste o císařovně dosud nevěděli.

Štítky knihy

dopisy korespondence paměti, memoáry Habsburkové Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898

Autoři knihy

Alžběta Bavorská
německá, 1837 - 1898
Dagmar Beňaková
česká, 1980

Kniha Dopisy od Sisi – Dosud nezveřejněná korespondence císařovny je v

Právě čtených3x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce43x
Chystám se číst41x
Chci si koupit13x
dalších seznamech1x