Zákon neviny

Zákon neviny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488121/bmid_zakon-neviny-PpJ-488121.jpg 5 114 25

Michael Haller čelí vážnemu obvineniu - je podozrivý z vraždy bývalého klienta. Prípad pridelia sudcovi, ktorý nemá Hallera veľmi v láske, keďže sa v minulosti proti jeho rozsudkom úspešne odvolal, a ten ho pošle rovno do väzby. Haller sa musí obhajovať a zároveň bojuje o život v prostredí, kde mu hrozí nebezpečenstvo nielen od spoluväzňov a dozorcov - niektorých totiž postavil pred súd -, ale aj od tých, ktorí naňho vraždu narafičili.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Slovart (SK)
Originální název:

The Law of Innocence , 2020


více info...

Přidat komentář

Ivan F
18.10.2023 4 z 5

Nevlastný brat Harryho Boscha, teda losangeleský právnik Mickey Haller sa na vlastnej koži zoznámi so skúsenosťami svojich klientov, keď sa ocitne za mrežami ako podozrivý z vraždy. Ako vždy, aj tento Connellyho román je takmer dokonalý, venuje pozornosť aj najmenším detailom, má naštudované ako funguje proces v americkom justičnom systéme. Takže slovami svojho autora, musí Mickey Haller uplatniť zákon o nevine, ktorý hovorí, že obžalovaný musí nielen dokázať, že je nevinný, ale aj identifikovať skutočného vinníka zločinu, z ktorého je obvinený. Do románu Connelly vložil tiež prvé náznaky pandémie Covid 19, ktorá sa začala čínskom Wu-chane a má vplyv aj na Mickeyho, ktorý rozhodne nechce zostať vo vezení a umrieť v ňom, zvlášt v dobe covidovej.

hanap
04.05.2023 5 z 5

Mám ráda příběhy ze soudních síni a tento je výborně napsaný. Časem si výhledám I předchozí díly.


Luigi1
26.02.2023 5 z 5

Skvěle napsaná právnická detektivka

daniel3625
14.02.2023 4 z 5

Sama o sobě je kniha dobrá, nicméně v kontextu ostatních je trošku cítit, že autor si nejlepší nápady už zřejmě vystřílet. Pak na jedné straně sahá po vybočení z rutiny příběhů (obhájce sám je vazebně stíhán) na druhé straně se opakují předchozí vzorce použité stejnými postavami v jiných knihách (výběr poroty).
Nicméně je příjemné se k Hallerovi zase po čase vrátit.
Pro mne první kniha, která reflektuje covid-19.

rimar
01.02.2023 5 z 5

Zase srdcovka Haller a v případě se objeví i bratr Bosch ale ten tentokrát nehraje v příběhu ani druhé housle je tam spíš jen jak šafrán ale pro zdárný průběh hledání pravdy tam je důležitý. Je to trochu během procesu koktejl starších případů a trochu jsem si musel potrápit hlavu abych si vzpomněl a celkově to byla super jízda a také pro mně díky loňské návštěvě LA mají knihy další kouzlo že vím o kterých místech autor píše a fantazie může jet zase dál. Jen ta státní zástupkyně teda byla ale hrozná kráva až se to ani nedá věřit, stejně jako policisté okolo ní v případu.

bosorka
29.11.2022 4 z 5

Mickey Haller mě pořád baví. Ty právnické kličky, ty soudní boje, propletenost všeho. Tohle Connellymu vážně jde. Okořeněno tím, že Mickeymu teď jde vážně o holý život a musí svým právnickým umem zachraňovat sám sebe.

šipek
21.11.2022 4 z 5

Za mě průměrný detektivní román opravdu jen ze soudního prostředí. Trošku mě zklamal úplný závěr knihy. Má druhá kniha z této série, zase se někdy k případům Mickey Hallera vrátím.

alzbeta4340
18.09.2022 5 z 5

V kufru auta Mickeyho Hallera se najde mrtvý muž a Haller sám se ocitne ve vazbě. Při dokazování jeho neviny mu pomáhají jeho spolupracovníci, bývalá žena i Harry Bosch. Případ je to zamotaný, sama jsem byla zvědavá, jak se ho podaří zakončit. Nakonec ze všeho autor zkušeně "vybruslil", i když já se cítila trošku ošizeně. I tak je to velmi pěkná detektivka ze soudního prostředí.

ThomasRuhe
17.09.2022 4 z 5

Celá kniha je vlastně soudním procesem ve kterém je Mickey Haller obviněn z vraždy. Soudní procedura je detailně popsaná, a i když víme, že Haller vraždu nespáchal, protože to něj bylo narafičené, vůbec to neubírá na atraktivitě a výsledek rozhodně není jistý... tedy že bude osvobozen...příběh se mi líbil a 80% si zaslouží.

evask
03.09.2022 4 z 5

Nebylo to špatný, ale za špičkovou detektivku bych to neoznačila. Chvílemi až takové natahované.

Arwen777
26.08.2022 4 z 5

Zase se potvrdilo, že je lepší číst série popořádku. Jenže málokdy se v knihovně vyskytnou popořadě, tak většinou beru aspoň to, co je. Michaela Connellyho znám, přečetla jsem několik knih s Harry Boschem, ale Haller je pro mě novinka. Prostě jsem jela na jistotu jména autora. Příběh je samostatný, určitě nemůžu říct, že by se nedal číst bez minulých dílů, spíš mi chyběla dokonalost znalosti atmosféry, provázanosti hlavních hrdinů a asi i postupného vývoje postavy.
Popravdě mi dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetla. Trochu mi nesedla rozvleklost a suchopárnost soudních stání, a to jsem jako mladá hltala Perryho Masona! Postupně jsem si ale zvykla, případ dostal trochu spád a dočetla jsem ho jedním dechem.
Oceňuji vhled do soudních přelíčení, do komplikovaných pravidel a zákulisních kliček a záškodnictví obžaloby versus obhajoby. I způsob výběru porotců v USA byl zajímavý a samozřejmě běh života ve vězení včetně způsobu dopravy k soudu atd.
Moc se mi líbilo zamyšlení nad rozsudkem vinen / nevinen a skutečností, a nad spravedlností a omezenou možností ji dosáhnout.
Hodnotím kladně a fanouškům právních detektivek doporučuji.

Darja.8
12.08.2022 5 z 5

Dokonalá zajímavá a napínavá knížka. Perfektní popis právnické přestřelky v soudní síni

JSmerda
02.06.2022 5 z 5

Vynikající právnická detektivka. Děj mě na tolik zaujal, že jsem knihu nemohl odložit a četl dlouho do rána :).
Tentokrát je obviněn samotný Mickey Haller, který tak poznává soudní systém a nápravné zařízení z druhé strany. Musí nejen přežít, ale i se očistit.

Jiparis
18.04.2022 5 z 5

Skvěle napsaný příběh o tom, jak je možné obžalovat nevinného člověka ze zločinu a jak je těžké se očistit, když jsou ve hře vyšší zájmy.

pepa4081
03.04.2022 5 z 5

Líbí se mi všechny knížky pana Connellyho a tahle není výjimkou. Harry Bosch zde vystupuje spíš jako vedlejší postava. Knížka je ze série Mickey Haller a je to typ právnické detektivky. Komu nevadí trochu víc právníků, skvěle se pobaví. Vřele doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.

Alli005
16.03.2022 5 z 5

Zase skvělý Connelly. Velmi čtivé, ostatně jako všechny jeho knihy.
Dokonce se příběhem mihl i Harry Bosch :-)

čef
09.02.2022 5 z 5

Chtěl jsem označit tento román za špičkový již po přečtení poloviny knihy, ale nakonec jsem byl trochu rozladěn závěrem, přiznávám, že originálním v tomto žánru, a také jistou politickou korektností se všemi asi nutnými atributy pro zveřejnění v USA. Tedy Antitrumpismus a nový genderismus. Stále však chválím a přeji příjemné počtení.

masto
02.02.2022

Pomalé, nudné, za mňa jedna z jeho najslabších kníh. Mal som problém ju dočítať.

soukroma
01.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Špičkový právnický thriller, do nejmenších podrobností: taková moderní Zkouška neviny, ovšem v současném americkém právnickém prostředí, přímo uprostřed celé soudní mašinérie. Haller si vyzkoušel na vlastní kůži, co to znamená být obžalován z vraždy, zadržen, vsazen do vazby, s Damoklovým mečem obžalování za mimořádných okolností vylučujících i kauci... A přitom se obhajoval sám, ovšem s celým svým (a nakonec posíleným) týmem za zády pracujícím na 100% pouze na jeho případu. Nesmírně podrobné, uprostřed místy až nudně, nakonec zase akční s FBI a velkou federální kauzou. A do toho začátek pandemie s prázdnými regály v hypermarketech - ovšem Haller je stoik, který ustojí i několikeré pokusy o zabití na své osobě.
Connelly se prostřednictvím hrdiny hodně zamýšlí nad tím, co vlastně osvobozující rozsudek porotou znamená: neznamená to totiž vlastně plné očištění a prohlášení jednoznačné neviny, protože se může jednat třeba jen u jediného porotce z dvanácti o mírnou pochybnost nad vinou a rázem je z toho nevina (nebo nový proces). Autor není právník, ale jakoby byl...

"O své nevině jsem si nedělal žádné iluze. Věděl jsem, že je to věc, kterou si můžu být jistý jen já. A věděl jsem, že to není štít, který mě spolehlivě ochrání před křivdou. Vůbec nic mi nezaručovala. Nedalo se čekat, že by se náhle rozestoupila mračna a všechny přítomné osvítilo božské světlo spravedlnosti.
Byl jsem v tom sám.
Nevina není právní termín. Žádný soud neprokazuje něčí nevinu. A žádný verdikt poroty z nikoho vinu nesmývá. Soudní systém dokáže pouze vygenerovat verdikt 'vinen' nebo 'nevinen'. Nic víc a nic míň."

"Soudní proces se většinou redukuje na otázku, kdo je lepší vypravěč: jestli obžaloba, nebo obhajoba. V každém případu samozřejmě figurují i fyzické důkazy, ale vypravěč je první, kdo je porotcům předkládá a interpretuje."

Přirovnání vyšetřování vraždy ke stromu v prostředí státního soudu a advokátem jako dřevorubcem v prologu bylo velmi pěkné (uvedeno i na zadní straně obálky).

rodak
06.01.2022 5 z 5

Pořád mě to nutilo knihu otevírat a číst každou volnou chvíli,sledovat dění u soudu a čekat jak to vlastně dopadne.Opět vynikající právnický román.