Za pět let

Za pět let https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439789/bmid_za-pet-let-tEz-439789.jpg 4 638 196

Kde se vidíte za pět let? Když je ambiciózní newyorské právničce Dannie Cohanové položena tato otázka při nejdůležitějším pohovoru její kariéry, má Dannie připravenou pečlivou odpověď. Později - poté, co při pohovoru excelovala a přijala od svého přítele nabídku k sňatku, jde Dannie spát s vědomím, že je na správné cestě k dosažení svého pětiletého plánu. Ale když se probudí, je najednou v jiném bytě, s jiným prstenem na prstu a vedle úplně jiného muže. V televizních zprávách postřehne datum - je to stejná noc - 15. prosince - ale 2025, za pět let v budoucnosti. Po velmi intenzivní a šokující hodině se Dannie probudí znovu, na pokraji půlnoci, zpět v roce 2020. Nemůže strávit to, co se stalo. Určitě to bylo mnohem víc než jen sen, ale Dannie není typ člověka věřícího ve vidiny. Ten nesmysl může být okouzlující pouze pro svobodomyslné typy jako je její celoživotní nejlepší kamarádka Bella. Dannie je odhodlána tento zvláštní zážitek ignorovat a rozhodne se na něj nemyslet. Ale jen do té doby, než uplyne čtyři a půl roku a Dannie se náhodou setká se stejným mužem ze své dávné vidiny.... Za pět let je nezapomenutelným příběhem nejen o lásce, ale hlavně o síle loajality, přátelství a nepředvídatelné cesty osudu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

In Five Years , 2020


více info...

Přidat komentář

Annkag
06.02.2024 3 z 5

Trocha jsem se v ní sekla.
Myslím že jsem očekávala něco jiného ale bylo to milé.
Ale určitě ji neradím ke knihám které bych si přečetla znova.

gordon13
27.01.2024 4 z 5

Kniha je velmi "americká", přesto se mi celkem líbila. Směr kam se příběh otočil je velice smutný a celý konec působí
hodně melancholicky a depresivně...


Mateo67
23.09.2023 5 z 5

“Ten pocit není láska. Je to žal.”
Naplněný vztah, přátelství až za hrob, hledání sama sebe. Román pro ženy se silným příběhem a přidanou hodnotou. Nesdílím relativně nižší hodnocení, proto, i když to vidím spíš na čtyři* a větší kousek, dávám pět.

Sixtínka
22.09.2023 3 z 5

Vďaka krátkym kapitolám sa to čítalo rýchlo, ale nemôžem povedať, že by ma to veľmi bavilo. Nečakajte nijakú osudovú lásku ani vau romantiku. Je to skôr príbeh o sile priateľstva dvoch žien. Táto dejová linka ma celkom bavila a bola aj dojemná, no zvyšok nič moc. Kopa opisov, kde sa aký podnik nachádza a čo dobré si v ňom Dannie objednáva, až som nadobudla dojem, že robí reklamu, ak tie podniky existujú (nezisťovala som to), dialógy boli zväčša dosť o ničom, bez nejakej hĺbky, a záležitosti okolo jej práce podnikovej právničky ma nebavili už vôbec.

Laf
19.08.2023 4 z 5

Po přečtení anotace jsem od knihy očekávala něco jiného, ale i tak jsem dostala pěknou knihu, která za přečtení stojí. Děj docela svižně ubíhal a neustále jsem čekala, co se z toho vyvrbí. Začátek mne navnadil na nějaká očekávání, ale stejně vše dopadlo úplně jinak, i když jsem stále doufala až do poslední stránky, ve šťastnější konce.

suzanne1997
03.07.2023 1 z 5

(SPOILER) Obvykle se snažím o alespoň částečně nestranný komentář, ale tentokrát mi to opravdu nedá...
Tohle bylo jako co? Po přečtení první cca stovky stran jsem si říkala fajn, čte se to dobře, čekám, co se stane dál. Ale najednou zvrat. Jako by hlavní hrdinka nebyla hlavní hrdinkou, jako by se kniha začala točit okolo Belly a její nemoci. A něco jako láska mezi Dannie a mužem, kterého viděla ve svém "snu" se nekoná. Celé je to nějak "divně" postavené ... Okolo původně skvělé myšlenky (a je jedno, jestli budeme brát jako hlavní nemoc Belly a její přátelství s Dannie, nebo možný nový vztah Dannie a muže z vidiny) autorka vystavěla něco druhého, co onu skvělou myšlenku zakrylo.
Čekala jsem příběh plný zvratů a cestu za hledáním muže z vidiny, který se sice ukázal, pravda, ale po boku Belly. Což by nebylo nic hrozného, ale ... Hrdinové mi připadali nemastní neslaní, nedalo se s nimi sžít, vypravování vystřídal obyčejný nudný popis. Autorka natahovala a natahovala, místy přeskakovala, často se vracela a někdy naprosto nepochopitelně zařazovala scény, které ději nic nedaly.
Za mě naprostý chaos a rozhodně ne romantická kniha.
Kdybych věděla, co mě čeká a o čem vlastně celý příběh je, nejspíše bych knihu do ruky nevzala. Osobně si ji příště nechám raději uletět a sáhnu po něčem zábavnějším, méně chaotickém a především s jasným dějem a uzavřeným koncem.

Szilvia1
03.07.2023 4 z 5

Příběh byl krásný,i když někdy i nudný.Hlavní postava Dannie byla velmi ambiciozní ale líbila se mi to přátelství mezi ní a Bellou.Od autorky si ještě přečtu i druhou knížku.

Karola050716
13.06.2023 3 z 5

Zvláštní a ještě jednou zvláštní. Čekala jsem podle anotace úplně něco jiného a za tu změnu jsem ráda. Bylo to opravdovější než růžovka, za kterou se to vydává.

Librorumistka
05.06.2023 4 z 5

Tuto knihu jsem poslouchala jako audioknihu a myslím, že bych se do ní v papírové formě ani nepustila. Námět zněl velmi slibně a orignálně, proto jsem byla nemila překvapena, že děj potenciálu ani zdaleka neobstál. Nemůžu popřít, že místy mě příběh dojal, avšak v knize se vyskytovalo téma, se kterým mám osobně problém a které jsem tam nečekala. O tomto tématu samozřejmě pomlčím (protože spoiler), ale jsem schopná tolerovat, že to byl pouze můj osobní problém. Nicméně celý děj se točil jen okolo tohoto tématu a do jiných oblastí příliš nezabředával. Hlavní postava mi nebyla příliš sympatická, protože byla až příliš ambiciózní. Co bych knize však určitě přičetla k dobru, je znázornění přátelského pouta mezi Dannie a Bellou, které mi přišlo opravdu krásné a v knihách celkem nevídané. Kniha je za mě průměrnou záležitostí, která nevytřískala svůj potenciál.

Magdyla.8
02.06.2023 3 z 5

Přemýšlela jsem dlouho co o knize napsat. Mám dost smíšené pocity z četby. První chyba byla, že jsem očekávala romantickou oddechovku s nahlédnutím do budoucna. Bohužel, tento prvek nehrál v knize žádnou větší roli. Příběh se točil kolem jiných důležitějších věcí. Kapitoly na mě působily plytce, krátce, nedokázala jsem si udělat k hlavním hrdinkám větší vztah. Takže mi ve výsledku bylo jasné, jak to dopadne a bylo mi to upřímně jedno. Linku s Aaronem jsem bohužel nepobrala a tedy dlouho jsem nečetla knihu, která by skončila tak hrozně úzkostně a smutně. No očekávala jsem od příběhu něco jiného a bohužel mě kniha tak nezasáhla.

marwinmh
26.05.2023 5 z 5

Jak mohou věci vypadat na první pohled zcela jinak než když je skutečně prožíváte a zažíváte.
Jak si něco můžeme vykládat zcela jinak.
Srdcebolný příběh přátelství a lásky.

vera5841
09.05.2023 3 z 5

Upřímně začátek a celá ta věc s "cestováním do budoucnosti" nebo co to bylo, byla trochu divná a moc mi to nesedlo. Ovšem v polovině přišel nečekaný zvrat a celý příběh se začal točit kolem síly a hodnoty přátelství. Přestože ten zvláštní začátek na úplném konci dává smysl, byla bych asi raději, kdyby celá kniha byla tak silná, jako její druhá část.

TonkaG
07.05.2023 odpad!

Také smutné klišé

Knihom_olka_
03.05.2023 4 z 5

Čekala jsem něco úplně jiného. A nemohla jsem být více překvapená.
Uznávám je chvílemi byla kniha nudná a začátek byl pomalejší, přesto se mě hlavní příběh dotknul.
Moc se mi líbilo, jak autorka donutí čtenáře soustředit se na něco jiného než je pointou, protože to překvapení za to stojí.
Příběh byl moc krásný, přestože jsem doufala, že v něm bude více zakomponovaná myšlenka paralelních světů.
Příběh mě dojal a konec byl pozitivně nečekaný.
4,5/5

Lka
18.04.2023 4 z 5

Audiokniha :
Příběh byl pěkný, hezky se to poslouchalo, ale bohužel trochu smutný. I když na slzy to nebylo. Docela mi vadilo, jak se v knize píše o různých značkách oblečení.

JHoralka
16.04.2023 4 z 5

Silný a od cca půlky smutný příběh. Čekala jsem úplně jiný konec to mám na knížkách nejraději.

Pěkná a čtivá knížka.

Původně se mi do ní vůbec nechtělo, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

KnihoSny
11.04.2023 4 z 5

Myslím si že na mou první romantiku to bylo skvělé měla jsem teda radši Bell než Denní ale i tak se mi to líbilo jen mi přišlo uspěchaný konec

Nattali.ka
10.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Velmi čtivá kniha a vůbec jsem nečekala, o čem nakonec kniha bude. Myslela jsem si, že to bude typický romantický příběh s happy endem. Předtucha neboli sen hlavní hrdinky, nebyl moc rozvinutý a myslela jsem si, že v příběhu bude mít větší váhu. Vlastně jsem to nakonec celé nějak nepochopila, co ten sen nakonec znamenal a co k sobě Danie a Aaron teda cítí. Kniha byla nakonec spíše smutná a závěr působí dost fylozoficky, takže čtenáře nechá na rozpacích a konec ať si domyslí každý sám. Asi to byl protipól hlavní hrdinky, která měla vždy vše naplánováno a teď není jisté nic.

Šárka88
05.04.2023 4 z 5

Audiokniha
Příběh byl zajímavý a nebyl ani zmatený, jak někteří píší. Je to příběh i celkem smutný. Dennie, která žije jen ve světě luxusu a nevidí nic jiného, než práci a práci a v podstatě je zahleděná do svých životních představ. Neužívá si života a snaží se ho nalinkovat do přesnosti. Bella je jejím opakem, kamarádka z dětství žije naprostým životem a je více spontánní. Bohužel, až krutý zásah do Bellyna života, Dennie zjisti, že musí začít nechat čas plynout a nechat věci náhodě. Jenže je pozdě, přišla o to co ma nejvíce ráda. Je také zvláštní sen o její budoucnosti. Mně se to celkem líbilo a Belly mi bylo hrozně líto.

Jessica007
31.03.2023 3 z 5

Lákavá obálka, anotace a když kniha vyšla, byla i hodně chválená. No.. Samé značky, značky oblečení atd. Kniha má i označení Světový bestseller, no.. Jsem z ní ale spíš rozpačitá. Je čtivá, četla jsem ji rychle, dílem jsem chtěla vědět, jak to bude dál a dílem jsem ji chtěla mít už přečtenou. Asi tak od poloviny je smutná.

Štítky knihy

americké romány

Autorovy další knížky

Rebecca Serle
americká
2021  73%Za pět let
2023  70%Jedno italské léto

Kniha Za pět let je v

Právě čtených8x
Přečtených821x
Čtenářské výzvě107x
Doporučených24x
Knihotéce335x
Chystám se číst544x
Chci si koupit124x
dalších seznamech9x