Duše krve a popela

Duše krve a popela
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532286/bmid_duse-krve-a-popela-661510318ff8a.jpg 4 155 155

Jeho vzpomínky jsou poslední nadějí. Pátý díl bestsellerové fantasy série. Poppy už přežila ledacos, ale bitva, kterou bojuje po boku Casteela a dalších spojenců, teprve začíná. Bohové se probouzejí po celém Iliseeu i v říši smrtelníků a připravují se na nadcházející válku. Když však Poppy upadne do stáze, Cas čelí reálné možnosti, že by o ni mohl přijít. Proto se jí rozhodne připomenout, jak jejich společná cesta začala, a prozradí přitom o sobě věci, které ví jen Kieran. Epický milostný příběh Poppy a Casteela opět ožívá – tentokrát bude ale svou verzi příběhu vyprávět Hawke.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Soul of Ash and Blood, 2023


více info...

Přidat komentář

Carol1122
13.10.2024 4 z 5

Tohle byla parádní retrospektivní jízda. Autorka udělala dobře, že zbrzdila příběh a vrátila se opět na začátek, abychom prožili začátky plné vzrušení, erotiky, lásky a Casteela jako Hawkea znovu. Z jeho pohledu mě příběh bavil nesmírně. Měl napětí, měl vzrušení, měl snad všechny emoce a jsem velmi ráda, že jsem si ho mohla znovu prožít a vychutnat, protože z pohledu Poppy mě začátek absolutně nebavil a pamatuji si, že jsem prvnímu dílu dala 2*. Nyní dávám 4*, protože z mužského pohledu to konečně mělo hlavu a patu a taky šťávu. Ale šetřím si poslední hvězdičku třeba na pokračování, protože věřím, že se to ubírá správným směrem, jen si na to asi ještě počkáme.

Májenka193
08.10.2024 5 z 5

LEHKÝ SPOILER: S pátým dílem se po bouřlivém konci předchozí knihy výrazně zpomaluje tempo a jako čtenáři máme možnost nahlédnout do příběhu ze strany Case. Prakticky celá knížka je retrospektivou a za mě skvělý tah. Rekapitulace děje očima toho druhého je velmi osvěžující, pomůže ujasnit některé souvislosti a mě osobně velmi bavilo připomenout si začátky hlavních hrdinů. Co mi ke konci poněkud chybělo, bylo vtažení zpátky do současného děje, knížka zkrátka najednou skončila a já si musela připomínat, jak se věci mají v současnosti, kdy Poppy spí a spí. Slibně vypadá úplný závěr, který otvírá nové dějovou linku. Milá autorko, nezklamej mě! :) Já jsem rozhodně natěšená.


MetalLover
27.09.2024 3 z 5

Opravdu příjemný nostalgický návrat do příběhu první knihy, z pohledu Case. Po tom, jak unavená a dokonce i trochu zklamaná z předchozích dnou knih jsem, byla tahle překvapivě osvěžující.
Ale ten konec... Kdo má proboha čekat na další díl?!

Mininka
26.09.2024 4 z 5

A náhodou, mně se to dost líbilo! Ano, tento díl je vlastně 1. díl, jen z pohledu Casteela. Mně to ale nevadí, bylo to naopak osvěžující, připomnělo mi to spoustu věcí, které se už odehrály a na které jsem zapomněla. Dokonce jsem díky předchozím dílům víc chápala různé narážky a dialogy, které vedl Hawke s Pannou. Konec zase samozřejmě utnutý v tom nejlepším, a další přeložený díl zatím v nedohlednu.

Bryel
21.09.2024 4 z 5

Představovat Duši krve a popela jako pátý díl série Z krve a popela považuju tak trochu za podvod na čtenáře. Rozhodně jsem nečekala, že kniha je převyprávěním prvního dílu série v plném rozsahu (s výjimkou několika desítek stran). Pokud se vyjádřím k jediné skutečně nové záležitosti v samotném závěru, vyspoileruju celou knihu..

Pokud to budu brát jako pátý díl série ZKAP, tak hodnotím 1*, pokud budu hodnotit jako retelling prvního dílu, je to za 4*.

Dál se raději chytnu toho pozitivnějšího úhlu hodnocení.

Autorka usoudila, že je nejvyšší čas nám připomenout, jak příběh Poppy a Case začal. A naservírovat nám ho z pohledu hlavního hrdiny byl brilantní tah. Skvěle jsem se u některých scén bavila (třeba když se řešila minulost království).

Najednou čtenář pochopí, co se v Casovi odehrává. Pochopí hloubku bolesti, kterou si nese z minulosti a s kterou celá desetiletí bojuje. Pochopí důvody, proč ho tak fascinuje Poppyino bodání a proč má pocit, že si nic v životě nezaslouží.. Jeho úhel pohledu je něco, co mi doposud chybělo, aniž jsem si to uvědomovala.

Tím, že ten příběh vidím podruhé, bych některé pasáže radikálně zkrátila. Příběh je místy zdlouhavý, postavy hodně přemýšlí, repliky se opakují.

Tahle kniha je pro každého, kdo si zamilovat první díl série a chce si ho oprášit, ostatním snad dodatečně vypíšu strany, které stačí si pročíst.

Přesto nemůžu v žádném případě tvrdit, že jsem si čtení neužívala a ten příběh mě znovu nepohltil

biskupova
02.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha mě velmi bavila, přišla mi jako vítané osvěžení první knihy a některých věcí, na které jsem už zapomněla, ale bohužel mi trochu chybělo to, že příběh pokračoval jenom na začátku a na konci.

Tesset
27.08.2024

Jelikož mám sérii doma v knihovničce, ani jsem se nekoukala na anotaci a rovnou knížku koupila, stejně jako mnozí další. Zjištěním, že se jedná o převyprávění z Casova pohledu, jsem moc šťastná nebyla. Četlo se to dobře, stránky ubíhaly jedna za druhou, ale posun žádný. Plus vidím v tom, že jsem něco málo připomněla, což je fajn, když jednotlivé díly vycházejí s takovým rozestupem.

Trošku mi vadilo, že takhle byl převyprávěn jen první díl, Cas se nemusel přece na to, aby vyprávěl chronologicky, ale mohl vybírat důležité momenty. Takhle se až bojím, že přijdou převyprávěné i další díly. Říkám si, zda by nebylo lepší prostě příběh vyprávět od začátku z pohledu obou. Takhle to dost smrdí rýžováním.

No uvidíme, kam se dostaneme. Série se čte dobře a je fajn, ale už se mi zdá, že se to trošku zbytečně natahuje a je do toho zapletený příběh Sery. Píšu to snad u každého dílu, ale hodil by se nějaký slovníček na konci. Dost tápu, kdo je povznesený, bůh a kdo prvotní. Když to bylo vysvětleno někdy na začátku, po několika letech než vyjde další díl už si to ani nepamatuju.

andrejci
26.08.2024 5 z 5

Po předchozím díle musím říct, že jsem spokojená. V tomto díle se nic extra nestane. Vlastně je to takový díl o ničem. Po předchozím díle to skoro naštvě.
Já si, ale díky němu uvědomila proč tuto sérii miluji. Moc se mi líbilo si znovu přečíst samotná začátek z Casteelova pohledu. Jeho myšlenkové pochody se moc líbily. Navíc když se k tomu přidala ironie a sarkasmus tak to bylo ještě lepší. V omzené míře dostal prostor i Kieren. Líbilo se mi znovu se začíst od začátku a uvědomit si kolik se toho od prvního dílu změnilo. Jak se změnila každá z postav.
Sem tam jsme se dostali i do přítomnosti a i když se tam nic extra nestalo tak se mi toto prolínání líbilo. Co se, ale musí autorce nechat tak to je napětí, které nechá na konci každé knihy. Poslední kapitola a stane se toto? To od ní nebylo vůbec hezké a já se děsím jenom toho jak dlouho budeme muset čekat na další díl. Dala bych tak 4,5 hvězdičky, ale moc se líbí obálka. Ostaně jako u každého dílu. Doufám, že se posledního dílu dočkáme co nejdřív a že nás autorka nezklame.

EjkaM
23.08.2024 3 z 5

Jak já se děsila tohohle dílu! Retelling z pohledu Casteela?! A hele, to nejsou ctrl C - ctrl V kompletní pasáže! Sice se příběh opravdu neposune za dveře spící Poppy, ale jeden by pomalu zapomněl, jak mile to začalo. I když Casteel u mně trošku ztratil na sympatiích, když byl takhle odhalen. Teď se tedy děsím dalšího spin off dílu se slečnou Wilhelmínou :D

AgnesSvobodu
11.08.2024 4 z 5

Já osobně jsem si koupila další díl, aniž bych si přečetla anotaci, takže si dokážete představit mé překvapení, když jsem zjistila, že je to odvyprávění prvního dílu z pohledu Casteela. Vzteky jsem knihu zavřela. Vydrželo mi to hodinu, pak mi došlo, že první díl vyšel před x lety a já si kromě základů pamatuji naprostý prd. Znovu jsem se začetla a i když na mě nečekalo žádné překvapení, knihu jsem si užila. Na posledních stránkách nastane nejaká akce a přísahám, že první myšlenka bezprostředně po přečtení poslední věty byla: Ta mrcha ví, jak prodloužit napětí :D. Nemyslela jsem to vůbec zle, protože mám autorku v oblibě, ale jako mnoho z vás, se už nemůžu dočkat, až si přečtu jak příběh dopadne. Teď mi nezbývá nic, než čekat na další díl, kde se snad už konečně dočtu jak to celé dopadne :)

lena.o.knihach
11.08.2024 3 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia

Upřímně jsem vážně přemýšlela, jestli mám v sérii pokračovat, protože děj se v předchozích dvou knihách posunul jen minimálně a mám pocit, že se do toho autorka už sama trochu zamotává.

Duše krve a popela je příběh z prvního dílu, akorát z pohledu Casteela DaNeera a já si jeho vyprávění užila stejně jako tehdy její. O Poppy se v nejnovějším díle nic nedozvíte, protože upadla do stáze, ale to, že se děj neposunul, mě vážně nepřekvapuje.

Jako kdybych četla oblíbenou knihu znovu poprvé.. tak ráda jsem si zavzpomínala na osobního strážce Hawka a Poppy ukrytou pod závojem. Jennifer L. Armentrout mi připomněla, proč jsem si ty dva zamilovala, ale stále trvám na tom, že je tento díl zbytečný.

ImogenPet
03.08.2024 4 z 5

Mé nadšení předčilo má očekávání. Ale pozor, pokud někdo čeká velké posuny v příběhu, tak se bohužel nedočká.

Ačkoliv moc nemusím retelling z pohledu jiné osoby na již odvyprávěný příběh, tady mě to mile překvapilo. Neměla jsem moc očekávání, ale vyprávění 1. dílu z pohledu Casteela bylo nakonec příjemné osvěžení příběhu, taková hezká vsuvka. I když si myslím, že od J. L. Armentrout bych si přečetla i nákupní seznam. Byla jsem neskutečně ráda i za malé drobky v pokračujícím ději.
Já si užila domýšlivého Casteela i jeho temnější stránky a konečně jsem pořádně viděla Poppy i jeho očima. Kierana miluji snad ještě více, jestli to vůbec jde.

Myslím, že velcí fanoušci série si to dokáží užít.

Beovulfak
01.08.2024 4 z 5

Vzhledem k tomu, že nerada kupuju zajíce v pytli, vždycky čtu anotaci. A tak pro mě retrospektivní vyprávění příběhu z Casteelovo pohledu nebylo žádným překvapením. To ovšem nijak neumenšilo touhu si jej přečíst. Po všem, co se v sérii dosud událo, byla kniha příjemným připomenutím toho, jak to všechno začalo, navíc s bonusem, kdy se dozvídáme Casteelovo motivace a pozadí, které dosud zůstávalo skryto.
Někdo tu píše, že "zbytečná kniha". Pro mne opravdu ne. Já si jí užila.

Inugoya
27.07.2024 2 z 5

(SPOILER) Naprosto zbytečná kniha.

Autorka ji nejspíš napsala s cílem vytřískat ze své popularity další chechtáky.

Takže se vracíme zpátky na začátek, abychom si to celé ještě jednou prožili ve zkrácené formě, tentokrát ovšem z Casteelova pohledu.

Takže se nedozvíte nic nového. (Krom nechutného Kieranova souložení v Rudé perle, ale bez toho bych se obešla).

V knize tentokrát není tolik brutálního sexu, ale jen proto, že popisuje začátek, kdy to ještě mezi dvěma hlavními protagonisty nebylo tak odporné, ale pár kopulovaček si tam užijete taky.

Nového se tam dozvíte tak na pěti stranách, kdy se tam záhadně zjeví Malik a Millicent. A pak taky revenant, který způsobí, že Cas vyleveluje.
Končí to zvesela, Poppy povstává z mrtvolna a svítí ji oči.

Prosím autorku, aby nám už konečně zkrátila utrpení a tuhle sériovou toxickou slátaninu už ukončila.

PS: Někde tam byl odstaveček o tom, jak myslíme na minulost, i když nechceme, a že to neděláme schválně. To bylo asi jediné hluboké moudro, na které jsem tam narazila. Ale kvůli tomu si těch 600 stran klidně odpusťte.

NikisGo
19.07.2024 2 z 5

Tak jsem se těšila na tento díl a totálně mě zklamal. Doslova jsem se nutila číst, protože jsem stále čekala, že s vyprávěním Casteel skončí a děj se bude vyvíjet dál. Ovšem to se nestalo a tak si pěkně první díl přečtete znovu jen z jiného pohledu a občas se vrátíte do přitomnosti kdy se vlastně nic neděje. Za mě zbytečný výtisk a před čtením jsem si měla přečíst recenze než jsem se do něj pustila. Snad další díl bude lepší.

Renka931
18.07.2024 3 z 5

Kniha je psaná z pohledu Casteela, obecně moc nemusím když to takto autor píše. Sice tam bylo dost pocitů z jeho strany, ale opravdu málo budoucnosti. Jsem zvědavá spíš na pokračování. Uvidíme co další díl..

katasokolov
13.07.2024 3 z 5

3/5*

Hvězdičky jsou jen za Casovu prořízlou pusu a Kieranův sexy důvtip.
Jinak tohle nelze nazvat ani výplňkovým dílem, tohle je díl naprosto zbytečný. Mám tu sérii fakt ráda, ale rejžování a zbytečné natahování sérií, které se celkem stává folklórem, je opravdu na pováženou.

Nové informace zde máme asi cca na 50 stránkách, možná ani to ne, a dalších skoro 600 stran jsme již četli.

monika3332
12.07.2024 3 z 5

Bože můj, tomu říkám " primárně stránky. Pohled Case hezký, ale dát něco nového až na poslední stránku je děs.

kachnat
12.07.2024 3 z 5

Připojím se k ostatním, jsem zklamaná, téměř žádný nový příběh, jen opakování předchozího děje z pohledu Case.

annora_cte
09.07.2024 2 z 5

616 stran knihy, z toho snad 50 stran nám přinese něco nového. Bohužel za mě naprosto zbytečné.

Někdo ocení retelling prvního dílu z pohledu Casteela, ale já to nevyhledávám a obecně moc v knihách nemusím. Třebaže je to hezká představa vyslyšet Casteelův příběh a poznat i jeho pohled, bohatě by k tomu stačila 200 stránková novela. To by zase bylo o něčem jiném, ale takto je to přespříliš dlouhé.

Užila jsem si jen začátek a pak až samotný konec, kdy se něco dělo v přítomné době. Závěr napínavý, skvělý a velmi zajímavý, že čtenáře zkrátka naláká na další díl série Z krve a popela. Ale to je vše.

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji Albatros Media