Vteřiny mezi životem a smrtí

Vteřiny mezi životem a smrtí https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314858/vteriny-mezi-zivotem-a-smrti-hab-314858.jpg 4 19 5

Souborné vydání dvou dříve vydaných knih na téma horolezecká neštěstí - Akce HS a Cesta končí pod Huascaránem. Akce HS se skládá z mnoha spíše žurnalisticky pojatých článků, doplněných o různé mapky a plánky, ve kterých se popisují významné zásahy horské služby v období od 50. do 70. let. Cesta končí pod Huascaránem popisuje známou výpravu skupiny skvělých československých horolezců, kteří se vydali na Huascarán, ale naprosto neuvěřitelně smolná náhoda zapříčinila, že celá patnáctičlenná výprava v Peru zahynula během jednoho z nejničivějších zemětřesení lidské historie.... celý text

Přidat komentář

draka
16.09.2020 5 z 5

Je to již delší doba, co jsem knihu o našich horolezcích, kteří zahynuli při výstupu na peruánskou horu Huascarán. Horolezce jsem od malička velmi obdivoval pro jejich odvahu, obětavost, otužilost a sílu překonávat překážky v boji s drsnou přírodou. Stejný obdiv a uznání mám i k práci členům horské služby. Bylo mně nesmírně líto celé tragédie, jak obětí peruánských obyvatel, tak i našich zahynuvších čtrnácti horolezců pod lavinou sněhu a kamení, způsobené zemětřesením. Jeden, zrovna ten nejzkušenější člen výpravy, Ivan Bortel, tragicky zahynul ještě před zemětřesením pádem do třicetimetrového vodopádu.

Péťa1950
05.05.2020 5 z 5

Knihu mám i s podpisem autora. První část popisuje několik neštěstí v horách a pomoc členů horské služby.Psáno z pohledu postižených i zachránců,Nyní už má horská služba mnohem lepší podmínky, materiální vybavení, pomoc helikoptér. Zůstává stejné přeceňování sil,špatné vybavení turistů, nezodpovědnost. Horská službo, zachraň mě.
Druhá část- expedice našich nejlepších horolezců spolu s dokumentaristy(Valerián Karoušek, Vilém Heckel,Arnošt Černík) do Peru. Zemětřesení a následný pád laviny, které padlo za oběť více než 60 000 lidí ukončilo tragicky tuto cestu. 31.května 2020 uplyne 50 let od tohoto neštěstí.
Ke knize jsem se vrátila po mnoha letech pátráním ve vlastní knihovně. Dnes už je první část v podstatě o historii práce horské služby v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, o ohromném nasazení sil a vlastního života pro záchranu lidí.


Gabi13
16.02.2020 5 z 5

Miluju hory a lidé zvaní horolezci jsou podle mě bezva lidi. Pocházím z blízkosti teplicko-adršpaškých skal a tento druh lidí je mi velmi blízký.
Tato kniha je sice určitými věcmi již stará, ale touha po horách je v ní stále stejná.
Část knihy o výpravě na Huascaran byla pro mě velmi zajímavá, protože ze své pubertální doby pro mě trempska písnička o Huascaranu byla něčím úžasným.
Příběhy horolezcu z Tater a Krkonoš a horské služby byly čteny s velkou pokorou, protože vše byla místa kde jsem byla, procházela a mám k těm místům v horách respekt.

Mánička178
27.08.2014 4 z 5

První knížka s horolezeckou tematikou, kterou jsem přečetla a musím říct, že mě hodně oslovila... Je fakt, že se jedná o líčení neštěstí, která se v horách stala, takže ačkoli čteno v parném létě, celkem u toho mrazilo... Jak se zmiňuje valda, jedná se o celkem bulvární látku, ale je mi sympatické, že se snaží zrekonstruovat události z několika pramenů (typicky je uvedeno několik stran výpovědi jak se události sešly), což dodává knize na autenticitě... Hore zdar :)

valda
10.06.2014 3 z 5

Jedná se o souborné vydání dvou dříve vydaných knih. Tématem je horolezectví, konkrétně vlastně horolezecká neštěstí, což může být trochu pochmurné, a taky bulvární téma. Vypravování Jana Suchla je ale pojato dost odborně. První kniha Akce HS, se skládá z mnoha spíše žurnalisticky pojatých článků, doplněných o různé mapky a plánky, ve kterých se popisují významné zásahy horské služby v období od 50. do 70. let. To může být zajímavé pro lidi, kteří se zajímají o prehistorii HS, jde hlavně o Tatry a Krkonoše, nebo pro horolezce, kteří se mohou poučit z chyb svých předchůdců.
Druhá kniha Cesta končí pod Huascaránem, popisuje známou výpravu skupiny skvělých československých horolezců, kteří se vydali na Huascarán, ale naprosto neuvěřitelně smolná náhoda zapříčinila, že celá patnáctičlenná výprava zahynula, protože zrovna v době výpravy proběhlo v Peru jedno z nejničivějších zemětřesení lidské historie.
Obě knihy jsou napsány hodně odborně a profesionálně, což může být zajímavé pro historiky, ale bohužel už ne tak zajímavé pro laické čtenáře, kteří by jistě uvítali více napínavě psanou formu.