Vlak do pekla a jiné povídky

Vlak do pekla a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12587/bmid_vlak-do-pekla-a-jine-povidky-WkI-12587.jpg 4 85 15

Sbírka hororových a fantastických povídek známého amerického autora. Autor románu Psycho, proslaveného Hitchcockovým filmem, se tu představuje jako rutinní tvůrce fantastických, hororových a sci-fi povídek s širokým spektrem námětů. Bloch nezapře, že jeho velkým vzorem byl Ray Bradbury – mnohé povídky jsou jakýmisi variacemi na bradburyovská témata: zanikající kouzlo amerického Jihu, okouzlení filmem, záhadný vlak z jiného světa nebo hold E. A. Poeovi v podobě pološíleného sběratele jeho děl. Nejedná se nicméně o žádné plagiáty, povídky jsou originální, nepostrádají nadhled a humor a prozrazují autorovu sečtělost a inteligenci. Ty nejlepší patří určitě ke klasice žánru.... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Epocha (ČR)
Originální název:

The Best of Robert Bloch , 1977


více info...

Přidat komentář

-miker-
29.02.2024 2 z 5

Velmi som sa tesil na tuto zbierku poviedok, nielen pre jej hodnotenie na tomto portali ale aj kvoli jej autorovi co ma na rovasi Psycho.
Zial, som celkom sklamany. Par celkom podarenych poviedok nezmeni celkovy dojem z knihy.
Mal som velke oci pre strach, ktory bude na mna cihat zo zakutia kazdej stranky. Navyse vo vacsine pripadov sa velmi jednoducho da predikovat koniec poviedky, ci zapletky.
Budem sa musiet poobzerat po onakvejsich "hrozach"

Disease
20.10.2023 5 z 5

Ze začátku je to sice jen pár "obyčejných horrorů", ale od Starých mistrů se to rozjede a skoro co kus to perla. Jen mě moc nebavila filosofická Jak podoben bohu. Zato ale všechny filmové byly naprosto parádní.


danny_21
04.08.2023 3 z 5

Dalším autorem na kterého přišla řada s povídkami byl autor výborného a legendárního Psycha ( jen ale toho prvního ) Robert Bloch. Musím říct, že jsem moc nečekal, ale byl jsem příjemně překvapený kvalitou a různorodostí námětů, i přes to, že vyloženě horovových moc nebylo. Nejvíc u mě bodovaly Čestné Slovo, Enoch, Hladový Dům a titulní Vlak do Pekla, podrobnější komentáře jsem přidal k jednotlivým kouskům, za mě jako celek velmi solidních - 60 %

Ivan Kučera
10.07.2023 3 z 5

"A najednou se mu chtělo plakat, prože si uvědomil, že někde na cestě životem převezl sám sebe." Bloch napísal fantastické Psycho (odporúčam), takže som sa na jeho zbierku hororových poviedok tešil. To, že nie všetky texty sú tohto žánrového zamerania, by až tak veľmi nevadilo. Vadí, že ma mnohé nebavili. Niektoré pre mňa boli miestami dokonca až nečitateľné. Pri iných som mal pocit, že si zo mňa autor robí srandu a ich čítanie pre mňa tým pádom predstavovalo stratu času. Prípadne mi pripadali naivné a zastarané. Našťastie, akonáhle sa Bloch rozbehol, bola to jazda: Vlak do pekla, Hladový dům, Němý film a povedzme, že aj Pan Steinway, sú skvelé texty. To sú však výnimky. Zvyšok zbierky obsahuje poviedky, ktoré ma nechytili, nebavili alebo rovno iritovali. Takže 3*. Ale s dodatkom, že ak ste hororový fanúšik, určite by bolo fajn mať Blocha načítaného. Písal fakt dobre. Len mi to pripadalo tak, že sa občas trochu nudil a namiesto len dobrých žánrových príbehov začal experimentom s formou a kadečím inším a už to proste nebolo ono.

Greenfingers
02.02.2022 5 z 5

Povídková sbírka Robert Blocha se vyznačuje žánrovou pestrosti, rozmanitostí námětů, ale především jejich mistrovským zpracováním. Je pouze škoda, že další povídky se vyskytují sporadicky v různých antologiích. Tento autor by si zasloužil větší pozornost našich nakladatelství.

Morbidus
21.11.2021 4 z 5

K této sbírce jsem se vrátil po cca 10 letech a stále neztratila nic ze svého kouzla. Povídky jsou svižné, hravé a přemýšlivé. Často překvapí pointou a přestože některé z nich reflektují napjaté období studené války, zůstávají nadčasové až filozofické. Taktéž témata i pojetí povídek je velmi pestré; k tomu přispívá i fakt, že vedle převažujícího horroru texty koketují i se sci-fi a fantasy prvky.
Co se povídek týče, mým nejoblíbenějším kouskem zde zůstává Muž, který sbíral Poea. Mezi další pro mne poutavé texty patří například Enoch, Pan Steinway či Němý film. A ačkoli se najdou i slabší kousky, žádný z nich vyloženě nenudí. Na druhou stranu, chybí mi zde povídka, která by mě vyloženě „vyzkratovala“.
Hledáte-li kvalitní sbírku povídek, tato kniha vás pravděpodobně nezklame.

eraserhead
15.11.2021 4 z 5

Hodně povedená sbírka, pestrá jak obsahově, tak žánrově. Ryzí horrorové povídky se prolínají se sci-fi a fantaskními náměty, horror ale převládá. Bloch předkládá jak klasická témata, tak i výstražné kousky s odkazem, vše však výborně zpracované. K nejlepším kouskům patří bezesporu S ÚCTOU JACK ROZPAROVAČ, ENOCH, HLADOVÝ DŮM, MUŽ, KTERÝ SBÍRAL POEA, ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA, NĚMÝ FILM, zajímavé jsou PAN STEINWAY, MÁM RÁD BLONDÝNKY, NOVÝ DEN. Ze všeho dýchá atmosférický duch padesátých a šedesátých let, ať už jde o strach z atomové války nebo temnou horrorovou atmosféru.

Hotovson
16.04.2021 5 z 5

Vynikající povídky. Všechny, až snad na jednu, se mi moc líblily, ať už se jednalo o hororový, sci-fi nebo dystopický.

V povídce Hlavní je příběh se mi líbilo, jak Bloch zmiňuje sám svoje Psycho.

Jinak mi nezbývá než ve všem souhlasit se smazenourybou, všechno vystihnul :)

hermína14
13.05.2019 5 z 5

na hodinky z Vlaku si často vzpomenu; ten nápad se do mě kdysi tak zakousl, že lépe uchopenou pomíjivost a prožívání štěstí jsem pak už nenašla...

martinstefko
12.05.2019 4 z 5

Robert Bloch byl dobrý spisovatel, psát uměl, o tom není pochyb, ale pokud od knihy „Vlak do pekla a jiné povídky“ čekáte, že zjistíte, jak byl autor skvělým hororovým spisovatelem, tak docela ostrouháte. Je zde pár hororových povídek, ale třeba ta s Jackem rozparovačem je dost obyčejná a nijak Blochovo mistrovství neukazuje. Jeho schopnosti spíše ukazují jiné povídky, ty z ranku sci-fi a ty přemýšlivé. Právě to, jak dokázal o některých aspektech přemýšlet, to z něj dělá zajímavého autora. Z hlediska hororu bohužel – alespoň tento výběr – tak zajímavý není.

smazenaryba
22.02.2018 5 z 5

Je veľká škoda, že autorovi, ktorý napísal desiatky románov a stovky poviedok u nás vyšla len jedna zbierka a legendárne románové Psycho. Je to škoda, lebo zbierka je to tak skvelá, že silno pochybujem, že toto sú jediné kvalitné kusy ktoré napísal. Ale ako sa u nás hovorí, buďme vďačný aj za to málo čo máme.

Ide o zbierku sci-fi a hororových poviedok (často krát mix oboch). Jednotlivé kusy sa vyznačujú nielen kvalitou, ale aj originalitou a námetovou rôznorodosťou. Nájdete tu poctu Poeovi či Lovecraftovi (autor začínal ako oddaný následovník Lovecrafta), postkatastrofické sci fi, duchárčinu, distópiu, cestovanie v čase, mimozenšťanov, či diablov. Tematický záber je obrovský, je badať, že autorov štýl a zameranie sa časom menili, no kvalita je naozaj u všetkých kusov vysoká. Teraz len dúfať, že nejaký žánrový vydavateľ v Čechách alebo na Slovensku prinesie autorove ďalšie diela.

Beebee
30.05.2017 5 z 5

Výborné a kvalitní klasické hororové povídky. Moc mně bavily.

lazarus
12.10.2016 5 z 5

Hodně zajímavá a čtivá sbírka povídek. Je očividné, kde se King inspiroval a prakticky naučil stavět své příběhy. Pravda, některé povídky nejsou zrovna etalonem vyprávění, ale je to mizivá část z celku. Ty lepší ze sbírky jsou totiž více než dobré. Mají hlavu-patu a zábavné a chytré rozuzlení, potažmo pointu jako takovou.
Konkrétně ty pro mě nejlepší :
Čestné slovo - zábavná a vtipná
Němý film - výborné finále a neotřelé téma
S úctou Jack Rozparovač - docela brzo jasný závěr, ale vystavěná je učebnicově
Staří mistři - perla, když už nic, tahle stojí za přečtení
Vlak do pekla - perla numero 2
Výukový labyrint - něco pro sestry Wachovské
se zbytkem se trapte sami ....

minimonisek
10.11.2014 4 z 5

Povídky jsou dobře napsané - nejvíc mě zaujaly Enoch, Mám rád blondýnky, S úctou Jack Rozparovač a Šípková Růženka. Příběhy o zániku lidstva a s vesmírnou tématikou taky nejsou špatné, ale můj šálek kávy to rozhodně není. Jinak je soubor povídek dobře sestaven a rozhodně nenudí.

Aliii
04.09.2012 4 z 5

Kvalitní sbírka povídek, u které se určitě nebudete nudit.

Štítky knihy

hororové povídky

Část díla

všech 18 částí díla

Autorovy další knížky

Robert Bloch
americká, 1917 - 1994
2014  86%Psycho
2006  85%Vlak do pekla a jiné povídky
2014  69%Psycho II
2014  64%Psycho III
2023  86%Tajemství červa