Ve stínu arény

Ve stínu arény https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241261/mid_ve-stinu-areny-241261.jpg 4 25 13

Historickým románem Ve stínu arény, tentokrát vtáhne Ivana Špičková své čtenáře do Malé Asie, v období 91 př. n. l. Hrdina románu, syn vysokého úředníka, Brasidias, je podvodně zbaven cti, rodiny, majetku a stává se otrokem a jako gladiátor bojuje nejenom o svůj život, ale i o očištění jména mrtvého otce a celé rodiny. Románový příběh je napsán tak, že čtenář bude váhat, zda četbu přerušit.... celý text

Přidat komentář

martina1199
30.09.2020 3 z 5

Pokud máte v oblibě historické romány, baví vás období starověkého Řecka a Říma a prostředí gladiátorů, tak u této knihy nesáhnete vedle. Z románu je patrné, že je autorka slušně obeznámená s dobou i prostředím, o kterém píše. Navíc píše čtivě, takže stránky ubíhají jedna za druhou. Celou dobu jsem měla pocit, že čtu vyprávění o těžkém životě muže, který jako by skutečně kdysi existoval. A přesto - a to je asi moje jediná výtka - jsem si nedokázala během čtení k Brasidiovi najít cestu. Respektive jsem od něj, a tudíž i od příběhu, očekávala něco víc. Víc napětí, možná více hrdinství, usilovnější snahu o útěk a znovuzískání svobody. Jsem si ale jistá, že vyprávění autorky více odráží realitu tehdejší doby a existenční možnosti Brasidia i dalších postav románu.

Malalajka008
29.05.2018 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem a příběh mě velmi vtáhl. Váhala jsem mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami kvůli nějakým gramatickým chybám, které trochu rušily. Ale rozhodla jsem se ohodnotit příběh a ten mě chytil u srdce. Brasidias je charismatický mladý muž, který si prochází peklem než se začíná vyrovnávat s nepřízní osudu. Není to černobílá postava, má chvíle, kdy bojuje s vlastními démony, ale zároveň projevuje velkou vnitřní sílu. Líbí se mi prostředí starověké Ravenny a úžasně pospané souboje v aréně.


TomTomis
23.05.2018 3 z 5

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Musím říci, že kniha se čte velmi dobře, je vystavěna na akčních scénách, děj plyne jak po másle. Přesto mi na této knize chybí něco víc. Nějaká nadstavba. Výraznější historické zasazení. Psychologické vystavění některých postav se mi zdálo zvláštní, někdy mi jednání postav nepřišlo přirozené- jako by se nějaký zvláštním způsobem měnily. Možná jen pocit.
Co mi vadilo nejvíc, je množství chyb, nesmyslů ( copak držíme meč v noze? ).
Koho zajímají dějiny starověkého Říma, jistě si vzpomene na J. Loukotkovou. Její romány jsem četl kdysi dávno, přesto mi přišly v něčem propracovanejší. Ale zřejmě autorka míří na jinou skupinu čtenářů. I přes námitky mám po ruce nachystaný další román: Bohové Efesu- snad nezklame.

Kimon
22.03.2018 1 z 5

Vážně prostoduché ....

veronika5657
29.04.2017

Nikdy jsem historický román nečetla a tak nemůžu porovnávat s jinými autory. Měla jsem trošku problém s historickými jmény, ale ty k tomu patří a aspoň vtáhly do děje. Při čtení bojů se člověk od knížky odtrhuje jen velmi těžko a celý hlavní příběh je poutavý. Menším problémem knihy jsou gramatické chyby,které místy čtenáře rozhodí a občas zbytečně dlouhé věty. V každém případě se mi kniha líbila a někdy si ji přečtu znovu.

SvaJarka
20.04.2017

I když jsem si ze začátku myslela, že půjde o detektivní žánr, nevadilo mi, že se nakonec jednalo o historický román. Doposud jsem s touto tématikou nepřišla do styku, proto oceňuji kvalitní a odborný popis, jak děje, tak doby a prostředí. Chválím odborný náhled a znalosti za doby gladiátorů. Detailní popis charakterů jednotlivých postav mě vtáhl do děje a bohatý popis prostředí mi zprostředkoval představit si život v dané době. Děj je díky tomu čtivý, nicméně bych vytkla poněkud zdlouhavý popis určitých pasáží. Knihu vřele doporučuji všem, kdo se zajímá o historii gladiátorů, Říma, ale i ostatním, které kniha jistě mile překvapí.

zuzi_zuza
09.04.2017 4 z 5

Řím, intriky, politika, válka, láska, lži a drsné prostředí gladiátorské školy? Me gusta! Doposud jsem žádný historický román nečetla, takže nemám s čím srovnávat. Mám-li být upřímná, rozhodně jsem nečekala žádný zázrak a o to víc jsem byla překvapená, když jsem se do knihy začetla. Děj příjemně utíká, občas dochází k větším časovým skokům, což cením. Nemám ráda zbytečné vycpávání vatou a hluchá místa. Neříkám, že jsem se párkrát trochu nenudila, ale problém byl spíš ve mně - romantické linky mě tak trochu otravují. Naopak nejvíce jsem si užila popisy výcviku a následné skvělé scény přímo z arény.
Škoda té mizerné korektury, knize to na kvalitě možná lehce ubralo. Nejde o žádné velké mučení češtinářů, ale být korektorem téhle knihy, tak na to rozhodně pyšná nejsem.

knihovnice216
22.03.2017 2 z 5

Kniha byla čtivá, oddechová. Ale jak je napsáno níže, kniha obsahuje nemálo gramatických chyb a překlepů. Ač nejsem češtinář (ani jiná úča), toto mi na knížce dost vadilo. Ještě bych pochopila špatný překlad, ale u české autorky????

EvaU2
15.03.2017

Myslím si, že kniha je velmi dobrá. Připomíná mi spousty dalších knih na tohle téma, ale i tak hezky vykresluje dobu a situace. Jsem za ni ráda. :)

Mojepočteníčko
10.03.2017 4 z 5

Musím se přiznat, že jsem po uzmutí recenzního výtisku knížky Ve stínu arény chvíli váhala, zda jsem udělala dobře. Nevím, z jakého důvodu trpím představou, že čeští autoři mají do svých románů zpracovávat historii českou a světoví autoři zas tu zahraniční. Po přečtení několika prvních stránek však byly všechny obavy ty tam.

Příběh, který nám autorka předkládá začíná v Malé Asii a později v Milétu. Městu, ve kterém žije rodina hlavního hrdiny Brasidia. Ten přijíždí na přání otce do rodné země, aby vyslechl nepříjemnou zprávu. Vzápětí však musí nasadit vlastní krk, aby zachránil celou svou rodinu.
Brasidias se posléze ocitá v gladiátorské škole lanisty Longina. Je však vývojem událostí posledních dní zaskočen natolik, že se režimu školy zprvu rozhodne vzepřít. Postupem času však přichází na "pravidla hry". Stává se gladiátorem, který si svými výkony dokáže podmanit nejen obecenstvo v hledišti arény, ale i srdce mnohých žen.
Touží však po jediném. Vybojovat si zpět svobodu a opět se shledat se svou rodinou.

Knížka Ve stínu arény nakonec předčila má očekávání. Po dlouhé době jsem v ruce držela historický román, od kterého se mi během čtení nechtělo odtrhnout. Autorčin jazyk je příjemně čtivý, líbí se mi vykreslení prostředí i charakterů jednotlivých postav.
V počátcích četby jsem díky několika shodným prvkům smýšlela o románu jako o příběhu, který je jednou polovinou vyprávěním o silném Spartakovi, polovinou o filmovém Gladiátorovi. Nicméně rozhodně nemůžu říct, že by mě tato skutečnost při čtení knížky ovlivnila negativně. Ba naopak. A za co dávám spisovatelce největší plus - přelstila mě v Brasidiově volbě partnerky.
Co ale knize musím vytknout, byl způsob zpracování textu. Nevyhovovala mi malá písmena a mnoho textu na stránce. Dále text značně pokulhával po stylistické a sem tam i gramatické stránce. Zbytečně rozvleklá souvětí, nedotažené věty, slovosledy, zbytečné užívání ukazovacích zájmen při popisování situací apod.

I přes zmíněné nedostatky se mi knížka moc líbila a všem, co mají rádi historické romány, ji vřele doporučuji. Věřím, že Brasidias bude v očích mnohých čtenářek hrdinou, kterého si prostě budou chtít vzít okamžitě za manžela :-)

Bajadera
04.05.2016 5 z 5

Velmi čtivá kniha, kterou jsem měla přečtenou jedním dechem. Moc se mi líbila scéna, kdy Brasidias nastupuje do arény proti dvěma soupeřům, která byla psána z pohledu diváků (majitele školy a jeho blízkých). Měla jsem pocit, jako bych to všechno sledovala z hlediště římského amfiteátru. Také jsem si oblíbila postavu Ziaky, která pracuje jako správkyně majitele gladiátorské školy. Její ne úplně přívětivý vztah s paní domu je popisován se vší úsměvnou realitou. Z našeho hlediska má velmi obtížné postavení a nechrání jí žádná práva, ale přesto se nelituje a její pragmatismus je mi blízký.

Nudnější pasáže byly pro mě popisy spojenecké války, protože ta válka se přímo v knize neodvíjí, i když její dopady - jako hry na počest padlého Luciova bratra nebo hry u příležitosti udělení římského občanství městu - na vývoj příběhu jistě dopad měly. Na druhou stranu, podstata příběhu se opravdu točí kolem hlavního hrdiny Brasidia a Longinovy gladiátorské školy, takže ty krátké nudnější pasáže ráda odpouštím a dávám plný počet bodů.

braunerova
23.03.2016 3 z 5

(SPOILER) Není to špatný román, ale ke světové špičce (McCullough, Pressfield, Bradshaw, Graves, Falconer ...) to má přece jen daleko. Celý příběh je smyšlený od začátku až do konce, historické postavy a události se jen občas mihnou na pozadí. Asi proto chybí i historická poznámka autora.
Brasidias je bohatý a vzdělaný. Protože je čestný, nespravedlivě upadne do otroctví. Naštěstí je skvělý bojovník, takže se prosadí v aréně. No a samozřejmě je i hezký, takže je miláček žen. Na mě poněkud prostoduchý příběh.

NelaLa
19.08.2015 5 z 5

Tahle knížka vysoce předčila mé očekávání. Myslela jsem, že to bude oddechovka a ona to vlastně byla, ale velmi kvalitně napsaná. Historické reálie sedí, jsou velmi dobře zobrazeny nejen samotné zápasy v aréně, ale celé prostředí kolem – život v gladiátorské škole, tréninky, propagační večeře na náměstí, život v římské vile, sjednávání zakázek, rozdíly mezi společenskými kastami, atd. Děj je kompaktní a poutavý, takže se kniha čte velmi dobře. Je tam velmi sympaticky vykreslená postava hlavního hrdiny Brasidia a musím přiznat, že knih s charismatickým hlavním hrdinou je v poslední době na můj vkus nedostatek a bylo to velmi osvěžující.

Brasidias je přinucen bojovat v aréně proti své vůli, ale lituje se jen chvíli. Ví, že má talent a vzdělání, které by mu mohly pomoct a snaží se je využít, jak nejlépe dokáže. Nedělá žádné hloupé chyby, ale přesto i tak, z obavy o osud ženy, ke které si i přes počáteční zdráhání vytvořil silné citové pouto, a ze zoufalství z bezmocnosti, do které se dostal díky svému nízkému společenskému postavení, zvažuje rozhodnutí, které si možná bude vyčítat celý život. Ale je tam další moje oblíbená postava, tajemník majitele gladiátorské školy Quintus, který si projde vlastním duševním utrpením, zda a jak do celé věci zasáhnout a který, přestože neumí vzít pořádně meč do ruky, prokáže velkou míru osobní statečnosti. Hezká knížka.

Štítky knihy

starověk starověký Řím gladiátoři historické romány Malá Asie

Autorovy další knížky

Ivana Špičková
česká, 1968
2017  87%Strom života
2014  86%Ztraceno v písku
2010  75%Slovem a mečem
2014  83%Ve stínu arény
2015  83%Bohové Efesu

Kniha Ve stínu arény je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce7x
Chystám se číst19x
Chci si koupit5x