Slovem a mečem

Slovem a mečem https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83972/mid_slovem-a-mecem-83972.jpg 4 20 8

Historický román z období Peloponéské války se začíná odehrávat v roce 406 př. n. l. Sparťané pořádají nájezdy do Athén a ty se dostávají do krize, která ukončuje jejich vrcholné období. V centru dění tohoto strhujícího historického románu však není jenom válečná vřava. Jsou to osudy dvou hrdinů z opačné strany bariéry – soupeřů na život a na smrt, a přesto překvapivě spojených mnohými společnými hodnotami. Kniha Ivany Špičkové je po tematické i literární stránce dílem, které se v původní české literatuře objevuje vzácně, nejenom proto zasluhuje mimořádnou čtenářskou pozornost.... celý text

Přidat komentář

Hall3006
25.07.2021

Nebudu hodnotit hvězdičkami, neboť jsem to vzdal na 126 straně. Ze začátku zajímavé popisy krvácejících mužů na bojištích mezi Athénami a Spartou, vystřídali o mnoho méně zajímavé pravidelné krvácení manželek hlavních hrdinů, střídající těhotenství a mateřství a spojené těžkosti a přerod našich bojovníků na otce od rodin. Uf. Jelikož jsem knihu musel prodlužovat v knihovně, přesto to nestačilo, dám šanci jiným titulům a autorům.

hanzmb
09.07.2019 3 z 5

Nevím, proč je tento román zařazený mezi historické. Asi z důvodu nalákání čtenářů. Sám jsem se chytil. Jak už zaznělo v předcházejících recenzích jde o román a spíše román pro ženy. Ty historické reálie včetně chování hrdinů jsou značně pofidérní.


Aspartante
04.05.2016 5 z 5

Moje oblíbená postava knihy byl Periláův syn Heliodoros, možná proto, že se s ním setkáváme od jeho dětství až po dobu, kdy byl zkušeným bojovníkem ve sparťanské armádě. Na jedné straně byl věrný svému městu, což se zdálo být tradicí pro většinu sparťanských bojovníků a čest byla pro něho důležitější než peníze, na druhou stranu, možná díky tomu, jak se Sparta dostala do vedoucí pozice v Řecku a více se otevřela světu, Heliodoros více než jeho otec vnímal problém v systému, který se neměnil, byť svět kolem něj ano. Líbily se mi jeho diskuze s Faidónem právě o tom, co je špatné a mělo by se změnit nebo jen o tom, co vzbuzuje pochybnosti. A zajímavá linka příběhu je jeho vztah k heilótskému příteli, který se v dospělosti stane komplikovaným, protože oba se ocitají na jiných stranách barikád. Je to něco, co člověka nutí dělat rozhodnutí a nutí ho to vypořádat se s vlastním svědomím.

Co bych v knize uvítala víc, by byl větší důraz na ženské postavy. Moje oblíbená byla Lexie, Heliodorova sestra, u které si umím živě představit, jak dokáže odehnat vlka pouhým prakem, nicméně ty ženy tam nemají tolik prostoru, co muži a také tam není velké téma lásky, spíše pak běžného rodinného života. Přesto se mi kniha celkově hodně líbila a dala mi nakouknout hodně do té doby.

Atuin
23.02.2016 3 z 5

Mě osobně to přijde takové neopracované, nedodělané. Není to vyloženě špatné, ale jako by se v ději šlo jn po hrubé dráze bez dokresleného prostředí. Nevadí mi ani tak zaměření se na malý prostor, ale že přechody v dialozích jsou bez popisu, pro takový útvar jako je antický historický román by to mohlo být víc smělé v popisné části. To jediné mě na tom tak trochu zklamalo. 3,5/5

orinka3
30.08.2015 3 z 5

Když jsem náhodně narazila na román mně dosud neznámé spisovatelky (Ztraceno v písku,) bylo to pro mě příjemné překvapení a objev. Kniha se mi natolik líbila, že když jsem v knihovně viděla tuto - Slovem a mečem - bez váhání jsem si ji vzala z regálu a nemohla se dočkat, až se začtu. Čekala jsem ten samý čtenářský zážitek, jak tomu bylo u knihy předchozí. Ale ouvej. Tohle opravdu není to, co jsem hledala. Začátek mnohoslovný, zbytečně rozvláčné diskuse o politice - asi nás to mělo naladit na antiku, o které jsme se tolik učili. Dál už jde ale pouze o životní osudy několika lidí, na kterých nic až tak moc zajímavého není. Jeden válčí, druhý léčí a oba mají rodiny. Kolem toho se všechno točí. V podstatě tak trochu červená knihovna - ženy zdobí domy, jezdí na návštěvy, děti rostou... a jaksi se tam pořád nic neděje. Odkládám, nedočtu...jsem zvědavá, jestli se do třetice opět nespálím.

jitkahav
02.09.2014 4 z 5

Výborná kniha,mě se líbila a rozhodně doporučuji.

nero 13
08.12.2013 2 z 5

Nějak jsem se nemohl začíst, jedna z mála knížek které jsem nedočetl.

Gaara1
31.01.2013 4 z 5

Kniha se autorce zdařila,i když na určitých místech je děj,příhoda zbytečně zkracován,ale to je můj osobní názor.Dala mi hodně poznatků,jak lidé žili ve Spartě a v Athénách,odlišnosti v kultuře, ve výcviku vojska,v politice a jiné.Kniha ode mě získává 5 hvězdiček,které si určitě zaslouží.

Štítky knihy

Řecko starověké Řecko historické romány peloponéská válka české romány

Autorovy další knížky

Ivana Špičková
česká, 1968
2017  87%Strom života
2014  86%Ztraceno v písku
2010  75%Slovem a mečem
2014  83%Ve stínu arény
2015  83%Bohové Efesu

Kniha Slovem a mečem je v

Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce27x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x