V národním zájmu: Požadavky a cíle evropských národních hnutí devatenáctého století v komparativní perspektivě

V národním zájmu: Požadavky a cíle evropských národních hnutí devatenáctého století v komparativní perspektivě https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487404/bmid_v-narodnim-zajmu-pozadavky-a-cile-e-hSB-487404.jpg 4 19 2

Přidat komentář

hellena1523
03.01.2020 4 z 5

Skvěle zpracovaná studie. Sice se nečte úplně nejsnadněji, ale rozhodně je hodně přínosná a věřím, že v mnoha oborech může být i zajímavým úhlem pohledu.

KejmlP
03.06.2018 4 z 5

Náš v zahraničí nejcitovanější historik podal ve svém díle vyčerpávající analýzu vývoje nacionalismu v často nevídaném kontextu i těch zemí, na něž se obvykle zapomíná (např. Skandinávie). Výsledkem je zásadní studie která systematicky rozvíjí Hrochovu teorii. Nejde sice zrovna o oddychové čtení, studie je zpracována systematickým, úsporným a věcným stylem, a vyžaduje plné soustředění se, aby si člověk poskládal v hlavě dohromady všechny prvky, které autor považuje za relevantní.
Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří se chtějí nějak vyjadřovat k nacionalismu, zkoumat ho, nebo je prostě jenom zajímá tento fenomén posledních dvou století, který, jakkoliv by si to někteří liberální intelektuálové nepřáli, stále tvoří a s největší pravděpodobností ještě nějakou dobu bude tvořit jeden ze zásadních faktorů jak mezinárodních vztahů, tak i vztahů mezi lidmi a lidskými skupinami. Proto je potřeba ho dobře znát a chápat ho jako složitější fenomén, než jak by se to mohlo zdát díky zjednodušením od našich novinářů.